10 uudist, mida võiksid teada: reede, 13. november

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Islamiriik ähvardas Venemaad lausterroriga

    Islamiriigi järelkasv, keda kutsutakse lõvipoegadeks, Põhja-Iraagis Mosuli lähedal treeninglaagris. Foto: Scanpix

    Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) ähvardas eile internetti postitatud videos Venemaad uute veriste rünnakutega, teatas islamistide võrgukülgede jälgimisega tegelev USA monitooringufirma SITE Intelligence.

    OLULIST

    • ISi võitlejad kinnitavad videos, et verine kättemaks Venemaa rünnakute eest Süürias leiab aset veel lähiajal ja venelaste reisilennuki hävitamine oli alles algus.

    • IS väidab, et just nemad kukutasid Siinai kohal alla Egiptusest startinud Vene reisilennuki, milles hukkusid kõik 224 pardalolnut.

    Islamiriigi ähvardusest loe postimees.ee-st

  2. ERRi rahanappust looritab häma

    Rahvusringhäälingu eelarve ümber käärib. Foto: Toomas Huik

    Rahvusringhäälingu eelarve ümber käärib korralikult. ERR ähvardab jätta tuleval aastal ära osa otseülekandeid ning koondada inimesi. Ometi ei toetanud riigikogu rahanduskomisjon neljapäeva õhtul ERRile 650 000 lisaeuro andmist, kuna väiteid rahapuudusest ümbritsevat ebaselgus.

    OLULIST

    • ERRi juhatuse liikme Ainar Ruussaare sõnul peitub häda asjaolus, et eelarvekasvud on olnud mõeldud valdavalt sihtotstarbelisteks eraldisteks – järgmisel aastal näiteks venekeelse ETV+ tarbeks.

    • Paljusid häirib ERRi juhtkonna komme suurvõistluste ülekannete ärajäämisega avalikkuse emotsioonidel mängida.

    Järjekordsest ERRi rahahädast loe postimees.ee-st

  3. Eestis avatakse Põhjamaade suurim elamusspordikeskus

    Euroopas ainulaadne ning rahvusvahelistele tippnõuetele vastav elamusspordikeskus SPOT of Tallinn avab külastajatele uksed uue aasta alguses. Keskus loob võimaluse Eestis aastaringi elamussporti harrastada ja rahvusvahelisi võistlusi korraldada.

    OLULIST

    • Keskuse kõrvale on ehitatud Eesti suurim BMX krossirada, mille autoriks ameeriklane Tom Ritzenthaler, kelle käe all on valminud nii Pekingi kui ka Londoni olümpia BMX krossi võistlusrajad.

    • Kogu keskuse maksumus on neli miljonit eurot, millest 85% finantseeris Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondist.

    Põhjamaade suurimast elamusspordikeskusest loe postimees.ee-st

  4. Endine abilinnapea esitas Keskerakonna esimehe kohale veel kaks kandidaati

    Toomas Vitsut ja Edgar Savisaar. Foto: Peeter Langovits

    Tallinna kunagine abilinnapea Kaia Jäppinen tegi kahele Kadri Simsoni toetajale ehk Keskerakonna aseesimehele Enn Eesmaale ja riigikokku kuuluvale Toomas Vitsutile ettepaneku kandideerida Simsoni, Edgar Savisaare ja Jaanus Karilaiu kõrval erakonna esimeheks.

    OLULIST

    • Samuti Simsoni kandidatuuri toetav Vitsut ütles Postimehele, et ei ole oma seisukohti vahepeal muutnud ja toetab endiselt Simsonit, ent võtab esimeheks kandideerimise otsustamiseks siiski pisut aega.

    • Partei Nõmme piirkonda kuuluv Jäppinen põhjendas uute kandidaatide esitamist sooviga taastada rahu ja tasakaal erakonnas.

    Keskerakonna juhiotsimissaagast loe postimees.ee-st

  5. Uurijad maadlevad valeavaldustega

    Politsei peab üle kontrollima nii tõsised avaldused kui ka valeavaldused. Foto: Tairo Lutter

    8. septembri õhtul kell pool kaksteist Rahumäe politseijaoskonnas Tallinnas. Gümnaasiumiõpilane Daniil rääkis kõrval istuva ema kuuldes valveuurijale hirmuäratava loo sellest, kuidas kaks tundi varem tungisid talle Lasnamäel Mustakivi lähistel kallale kaks tundmatut meest, lõid teda kaikaga vastu pead ja röövisid isiklikud esemed: Pepe Jeansi jope, Puma jalanõud, Calvin Kleini koti koos Armani rahakotiga jms.

    OLULIST

    • Politsei teadis, et Daniil (19) valetab. Daniil oli sel päeval politseis juba teist korda.

    • Kõige levinum on rääkida tavaline vargus karmiks röövimiseks. Esiteks, kaebajad teavad, et sellisel juhul hakkab politsei reaalselt liigutama. Nii on lootus kaotatud asjad tagasi saada.

    Valeütluste andmisest loe postimees.ee-st

  6. EL vannutas Aafrikat oma rahvast tagasi võtma

    Teel Liibüast Euroopasse tabatud migrandid tänavu oktoobris Tripolis. Foto: Scanpix

    1,8 miljardit eurot, mille ELi valitsusjuhid ja riigipead eile Aafrikale mõeldud usaldusrahastusse panna otsustasid, on mõeldud nii selleks, et Musta Mandri maad pidurdaksid rännet Euroopasse, kui ka selleks, et nad soostuksid tagasi võtma oma kodanikke, kes juba praegu ebaseaduslikult platsis on.

    OLULIST

    • Kindlasti ei peaks me võtma Aafrikat kui sada protsenti ühesugust piirkonda.

    • Esimest korda hakkas Eesti süürlaste aitamist nende naabermaade pagulaslaagrites toetama juba 2012. aastal, kui seal olukord teravnes.

    Euroopa Liidu ja Aafrika Liidu tippkohtumisest loe postimees.ee-st

  7. Itaalia terrorioperatsiooni kahtlusalustest kolmel on seos Soomega

    Itaalia politseinik. Foto: Scanpix

    Itaalia eilses terrorivastases politseioperatsioonis ilmnes, et vähemalt kolmel ühe äärmusrühmituse arvataval kahtlusalusel on seos Soomega, teatas Soome kaitsepolitsei Supo.

    OLULIST

    • Supo peainspektor Tuomas Portaankorva ei soovinud avaldada detaile rühmituse tegevusest ja selle liikmeskonnast.

    • «Mitu korda nime vahetanud rühmitus kandis kunagi nime Ansar al-Islam. See on kurdirühmitus, mis üritab kehtestada kurdienamusega piirkondades šariaadiseadust,» lisas Portaankorva.

    Soomega seotud terroristidest loe postimees.ee-st

  8. Venemaal tekib üha enam uusvaeseid

    Supiköök Venemaal Moskvas. Foto: Scanpix

    Venemaa majandus liigub allamäge, milles oma osa mängivad ka lääne kehtestatud sanktsioonid ning see on toonud kaasa niinimetatud uusvaesed.

    OLULIST

    • Maailmapank peab venelaste uusvaesumist ohuks mitte ainult Venemaale, vaid ka lähiriikidele.

    • Rahvusvahelise valuutafondi pikaajalise prognoosi kohaselt kahandavad lääneriikide seatud majandussanktsioonid Venemaa sisemajanduse koguprodukti üheksa protsendi võrra.

    Vaesumisest Venemaal loe postimees.ee-st

  9. Fotod: tundmatu mees läks Veskimetsas 16-aastasele tüdrukule kallale

    Veskimetsas rünnatud tüdruk. Foto: Erakogu

    Sotsiaalmeedias levib uudis, et Veskimetsas toimus intsident, kus tumedasse riietunud mees viskas 16-aastast tütarlast žiletitera taolise esemega ja tekitas talle otsmiku ette haava.

    OLULIST

    • Politseile pole juhtunust veel teatatud ja lähiajal analoogseid vahejuhtumeid pole olnud.

    • Möödunud aasta septembris peksis Õismäel kallaletungija lihahaamriga inimest näkku ja pähe – tema kirjelduse kohaselt oli ühe kannatanu nägu peksmise tagajärjel täielikult moondunud.

    Õõvastavast rünnakust loe postimees.ee-st

  10. Otse: Tänak kerkis hooaja viimasel rallil kuuendaks

    Ott Tänak koos kaardilugeja Raigo Mõlderiga. Foto: Scanpix

    Täna alanud Walesi MM-ralli eel sõideti eile 3,2 km pikkune testikatse, kus Ott Tänak paremate sekka ei mahtunud. Eestlane näitas alles 13. aega, kaotust kiireimatele ehk Jari-Matti Latvalale ja Sebastien Ogierile kogunes 4,2 sekundit.

    OLULIST

    • Avapäeva esimese poole lõpetas tagasihoidlikult liikunud Tänak kaheksandana, ent tõusis neljanda katse järel kuuendaks.

    • Tänaku kommentaar: «See katse oli ühtlasem ja vähem roopaline kui varasemad. Olen natuke oma rütmi leidmisega hädas, aga see on pikk ralli. Pean lihtsalt ennast parandama.»

    Jälgi Walesi ralli sündmuseid postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles