Ilves: terrorirünnakute põhjus ega ajend ei ole praegune pagulaskriis

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Albert Truuväärt

President Toomas Hendrik Ilvese sõnul kätkeb kontrollimatu migratsioonivoog ohtu ning Euroopal tuleb leida senisest tõhusam viis teha kindlaks, kes on kes, ent päris abivajajate ees ei tohi uksi sulgeda.

Ilvese sõnul ründasid terroristid reede õhtul Pariisis Euroopat, soovides tappa võimalikult palju inimesi. «Selle koordineeritud terroristliku rünnaku ohvrid oleme me kõik – ateistid, kristlased ja moslemid, Euroopa põliselanikud ja pagulased. Just sellise vägivalla ja selliste terroristide eest ongi sajad tuhanded oma kodudest põgenenud,» ütles ta vastuseks Postimehe ja Eesti Päevalehe palvele kommenteerida, kuidas muudavad rünnakud Euroopat.

Tema sõnul on ISISe terroristide eesmärk hirmutada, et me ei julgeks enam vastu astuda nende mujal toimepandud inimsusevastastele kuritegudele, et me loobuks kaastundest ja solidaarsusest sõjapõgenike vastuvõtmisel, et me pööraks selja hätta jäänutele ja kannatanutele ning sulguks igaüks enda piiridesse ja kardaks ulatada abikätt.

«Me ei saa lubada hirmul võimust võtta. Kui laseme, on terroristid võitnud, nagu terror kunagi võitis me enda maal,» ütles Ilves, kelle sõnul on Pariisi rünnakute järel oluline mõista tuttavat põhimõtet: rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu. «Ainult üheskoos saabki iga riik kaitsta ka iseend. Või kas keegi arvab, et suudaksime ISISe taolise rünnaku vastu hakkama saada ilma liitlaste abita?» küsis ta.

Ilves märkis semiootik Mihhail Lotmani sõnastust laenates, et meie vastukäigud peavad olema kaalutletud, läbimõeldud ja kiired. «See eeldab rahvusvaheliselt väga head koostööd. Euroopa senisest tõhusamat kaitsekoostööd. Julgust teha õigeid ja tõhusaid vastukäike. Euroopa Liidu välispiiride tõhusat kontrolli. Veel suuremat tähelepanu kõigi riikide enda ja Euroopa Liidu üldisele sisejulgeolekule,» rääkis ta ja lisas, et üks Pariisi ründajatest oli tänastel andmetel Prantsuse kodanik.

Tema sõnul peame teadma, kes ja miks Euroopasse saabuvad. «Kontrollimatu migratsioonivoog kätkeb ohtu ning Euroopal tuleb leida senisest tõhusam viis teha kindlaks, kes on kes, ent me ei tohi sulgeda ust päris abivajajate ees. Pariisi terrorirünnakute põhjus ega ajend ei ole praegune pagulaskriis,» kinnitas ta.

President lisas, et Euroopa peab hoolima oma julgeolekust, aga Euroopa ei tohi karta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles