Telegrami eestvedaja nimetas teaduse populariseerijat tolaks (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Alternatiivmeedia portaali Telegram eestvedaja Hando Tõnumaa keeldus täna viimasel hetkel osalemast Tudeng TV otsesaates «Fookus», kui oli teada saanud, et üks saatekülalistest on teaduse populariseerija Martin Vällik.

«Te ei öelnud, et tegemist on naljasaatega, seega ma ei osale,» kirjutas Tõnumaa keeldumise põhjustest.

Saatejuhi selgituse peale, et tegemist pole naljasaatega ning eesmärgiks pole alternatiivmeediat naeruvääristada, vastas Tõnumaa järgmiselt: «Kui sind need teemad päriselt huvitax, siis sa ei kutsux oma saatesse selliseid tolasid nagu Vällik, sama hästi võixid kutsuda Arnold Oksmaa.»

Saate alguses andis saatejuht Jass Seljamaa Vällikule võimaluse tema aadressil tehtud kriitikat kommenteerida. «Ei oska öelda, millest selline reaktsioon,» ütles Vällik, kuid tema sõnul ei juhtunud esimest korda, et Tõnumaa temaga avalikust vestlusest ära ütleb.

Ka ütles Tõnumaa ära paar aastat tagasi võimalusest tulla isiklikult järgi portaali Skeptik Telegramile antud Umbluu preemiale.

Tudeng TV otsesaates «Fookus» kohtusid täna õhtul kaks erinevat maailmapilti – vandenõuteooriad ja teadus. Saatekülalistelt uuriti, kas tõde on olemas ja kellele see kuulub ning miks usutakse üha enam teooriat, et ka terroriorganisatsiooni ISIS on loonud hoopis Ameerika Ühendriikide valitsus.

Teised saatekülalised olid portaali Skeptik looja, füüsikaõpetaja ja teaduse populariseerija Martin Vällik, ajakirjanik ja MMSi skandaali avalikustaja Tuuli Jõesaar ning Eesti kuulsaim ufoloog Igor Volke.

Eesti kuulsaima ufoloogi Igor Volke sõnul pole inimesed harjunud elama maailmas, kus demokraatlik mõttevabadus on normaalne ning liiga palju ollakse krambistunud. Vandenõuteooriate vastu pole tal midagi, kuid sellegipoolest peaksid tema sõnul valvekoerad alati valves olema. «Et kui keegi s*tta sööb ja torusiili joob,» tõi ta näiteks, et seepeale peaks küll isa moodi püsti tõusma ja ütlema «poisid, lõpetage see jama ära».

Volke kutsus üles vandenõuteooriatesse leebemalt suhtuma - kuni torusiili ja mürgi võtmiseni. «Muidu andke tuld! Muidu oleme pärast kõik ühe näoga nagu intellektuaalsed hamburgerid. See oleks kole!»

Portaali Skeptik looja, füüsikaõpetaja ja teaduse populariseerija Martin Vällik oli arvamusel, et vandenõuteooriatesse tuleb suhtuda skeptiliselt, ent see eeldab harjutamist: «Ei ole niimoodi, et kui inimene sünnib, siis kohe teab, kuidas skeptiliselt mõelda.»

«Me peame olema teadlikud sellest, et meie mõtteviis või meie pea sees toimuvad igasugused protsessid viivad meid tihti ekslikele järeldustele. Meie taju ei ole adekvaatne, selleks,» sõnas Vällik lisades, et inimeste aju on ehitatud selleks, et elus püsida.

Ajakirjanik ja MMSi skandaali avalikustaja Tuuli Jõesaar tunnistas, et tema suhtus vandenõuteooriatesse reipa ignorantsiga kuni hetkeni, mil ta sattus MMSi temaatikat uurima. Pärast MMSi ümber toimuvast kirjutamist jõudis ta järeldusele, et vandenõuteooriaid ei tohi ignoreerida.

«Mida rohkem on neid, kes vaatavad neile kriitiliselt otsa ja kui sõbranna, tädi või vanaema kiidab mingisugust jama, siis tasub ikkagi vapralt suu lahti teha ja öelda, miks sa selles kahtled. Ilma, et peaks üldse tülli minema,» leidis Jõesaar selgitades, et see võiks olla perekondlik mõttemäng.

Saade läks otse-eetrisse kunstigaleriist Tallinn Art Space.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles