Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilane: «Pariis, me oleme teiega!»

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna hommikul kogunesid õpilased ja õpetajad koolides üle Eesti, et mälestada 13. novembril Pariisi terrorirünnakutes hukkunuid.

Gustav Adolfi gümnaasiumi 10. klassi õpilane Kaja Silva Aulik lausus Postimehele, et tänasel päeval ütleks ta prantslastele prantsuse keeles: «Pariis, me oleme teiega!».

Aulik kuulis ise terrorirünnakutest oma Prantsusmaal ülikoolis õppiva sõbranna kaudu, kes teatas öösel sotsiaalmeedias, et ärge muretsege, temaga on kõik korras. «Ma ei saanud mitte midagi aru, mis toimub,» meenutas tüdruk ja jätkas: «Ma võtsin Facebooki lahti. Me sõpradega lihtsalt istusime telefonide taha ja hakkasime lihtsalt BBC-d lugema ja see oli väga-väga hirmus, sellepärast et kui me käisime Prantsusmaal reisil, olime me samas rajoonis ja meie sõbranna oli paralleeltänaval.»

Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri sõnul oli tänase mälestusmiitingu sõnum noortele ja kooliperele, et vabadus ja rahu ei ole iseenesestmõistetav. «Samamoodi ei ole iseenesestmõistetav rahulik argipäev. Tahes-tahtmata sellised ülikurvad sündmused panevad sellele järjest enam mõtlema ja mida siis meie, tänased noored, töötajad, õpilased, kogu koolipere, kogukond teha saame selleks, et selliseid asju ei oleks – eelkõige peame teadvustama endale seda maailma kurjust ja karmust, mis valitseb kogu maailmas ja tegema oma igapäevaseid ülesandeid kõige paremal moel,» rääkis Agur.

Tallinna Prantsuse Lütseumi direktor Lauri Leesi rääkis Postimehele, et ta on veel liiga šokis, et juhtunut kommenteerida. Tallinna Prantsuse Lütseumis toimus täna 3. tunni alguses kõikides klassides ja gruppides leinaseisak. Õpetaja palus kõigil õpilastel püsti tõusta ja seista langetatud päi 1 minuti.

Valga põhikooli koolipere seisis täna hommikul koos teiste Eestimaa koolidega prantslaste ja terve maailmaga terrori vastu, kirjutab Valgamaalane.

«Terrorismil ei ole kohta meie maailmas. Inimlikkus ja inimelude väärtustamine on kindlad põhimõtted, millest ei saa ega tohi kunagi loobuda,» ütles direktor Hannely Luik-Stogov oma kõnes.

Mälestusmiiting Valga põhikoolis. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane
Mälestusmiiting Valga põhikoolis. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tallinna koolijuhid kutsusid eile kõiki Eesti koole täna kell 9.45 seiskama korraks päevatoimetused ja kogunema kooliperedega ühiselt õue oma koolimajade ette.

«Et mälestada neid, keda enam ei ole, kes hukkusid kõige võikamal moel 13. novembri Pariisi terrorirünnakutes. Seisame vastu maailma kurjusele ja vihkamisele õlg-õla kõrval, tehes koostööd kõikidega, kes armastavad elu, rahu ja sõprust. Alustades perekonnast ja koolikogukonnast kuni kõige laiemapõhjalise rahvusvahelise koostööni,» kõlas Gustav Adolfi gümnaasiumi direktori Hendrik Aguri üleskutse.

Seoses 13. novembril Pariisis toimunud terroriaktidega on Prantsuse kogukonna liikmed kutsutud täna Prantsuse suursaatkonnas toimuvale leinaseisakule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles