Maidanil tapetute advokaat: Berkutile lubati indulgentse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgenia Zakvrevskaja
Jevgenia Zakvrevskaja Foto: Jaanus Piirsalu

Ukraina rahvarevolutsiooni ajal Kiievis Maidanil hukkunute peresid esindav advokaat Jevgenia Zakvrevskaja kinnitab, et protestijaid tulistanud eriüksuse Berkut võitlejatele pakuti peale revolutsiooni võitu sõdimisega Ida-Ukraina separatistide vastu oma «häbi verega maha pesta».

«Oli selline informatsioon ja seda kinnitavad ka paljud Berkuti töötajad isiklikult ja ka berkutlasi kaitsvad advokaadid, et nad koguti kokku ja öeldi, et teil on šanss pesta verega maha oma patud. Et keerame uue lehekülje ja anname andeks,» rääkis Zakrevaskaja intervjuus Postimehele. «Meie siseminister Avakov on ka ise seda põhimõtteliselt mõista andud.»

Berkut on Ukraina siseministeeriumi eriüksus, mille liikmed tapsid Ukraina eelmise presidendi Janukovitši vastaste protestide ajal eelmise aasta talvel enamuse Maidanil hukkunud ligi sajast demonstrandist. Ainult mõned neist on tänaseks kohtu alla antud.

Internetis on tuntud üks video sellest kevadest, kus Harkivi lähedal kontrollpunktis seisvad eriüksuse Berkuti endised võitlejad avalikult ülbitsevad neid filminud kodanikuaktivistidega, et «Maidani eest ei tehtud meile midagi ja ka nüüd ei tehta meiega midagi».

Zakrevskaja sõnul segab selline siseministeeriumi poolne Berkuti-liikmetele lubatavad garantiid terrorismivastases operatsioonis (ATO, nagu ametlikult Ukrainas nimetatakse praegu vaherahustaadiumis olevat sõda Donbassis-J.P) osalemise eest veretööde uurimist. «Kriminaaluurimise eest ATO muidugi ei päästa, aga päästab vallandamisest,» märkis advokaat.

Enamus Ukraina siseministeeriumi töötajatest töötasid seal ka põgenenud presidendi Janukovitši ajal ning seetõttu on Zakrevskaja sõnul üsna loomulik, et siseministeeriumi süsteem töötab uurimisele vastu. «See oli ja on ühtne süsteem, isegi kui sa ei tulistanud kedagi, aga sa ju ikkagi suhtlesid ja suhtled nende inimestega süsteemi sees, suhted on ju säilinud. Enamust neist pole isegi viidud muudele ametikohtadele ja üksustesse, et kuidagigi lõhkuda sidemeid,» ütles advokaat.

Zakrevskaja oli hoolimata kriitilisest suhtumisest uurimise seisu üsna kindel, et kõigi Maidani-veresaun süüdlaste süü saab lõpuks tõestatud. See võtab tema sõnul lihtsal aega. «Ka kõrgeimate ametnike oma (saab tõestatud),» ütles ta. «Muidugi on siin kaks eri asja: Zahhartšenko (tollane siseminister) süü tõestatakse, aga muidugi ei saa garanteerida, et ta selle eest karistust kannab ning me saavutame ta väljaandmise Venemaalt. Zahhartšenko kohta on väga hea tõestused tema osaluse kohta, kuigi osa dokumente jõuti muidugi hävitada.»

Põhjalikumalt advokaat Jevgenia Zakvrevskaja mõtetest Maidani-tapmiste uurimisel loe peagi Postimehe paberväljaandest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles