Emori uuringu andmetel kasvatas ainsa parlamendierakonnana toetust EKRE

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Ainsa parlamendierakonnana kasvatas novembris toetust Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), mille toetuse kasv võrreldes septembriga ulatus viie protsendipunktini, selgub BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

Kui homme toimuksid riigikogu valimised, siis hääletaks Keskerakonna poolt 23 protsenti, Reformierakonna poolt 20 protsenti, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Vabaerakonna poolt võrdselt 16 protsenti, EKRE poolt 12 protsenti ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) poolt 7 protsenti küsitletutest.

Toetust on kaotanud ka valitsuskoalitsioon. Novembris toetas Reformierakonna, SDE ja IRL-i valitsusliitu 43 protsenti küsitletutest, mida on viie protsendipunkti võrra vähem, kui septembris.

Parlamendivälistest erakondadest toetas erakonda Eestimaa Rohelised 3 protsenti, Rahva Ühtsuse Erakonda 1 protsent ja muid erakondi samuti 1 protsent küsitletutest.

Keskerakonna toetus on võrreldes septembriga langenud ühe, Reformierakonna toetus neli, SDE toetus kaks ja Vabaerakonna toetus ühe protsendipunkti võrra ja IRL-i toetus võrreldes septembriga muutunud ei ole. Ainsa parlamendierakonnana on toetust kasvatanud EKRE, mille toetus tõusis võrreldes septembriga viis protsendipunkti.

Parlamenti mittekuuluva erakonna Eestimaa Rohelised ja Rahva Ühtsuse Erakonna toetus võrreldes septembriga muutunud ei ole.

Kokku küsitles TNS Emor 11.-18. novembrini vastajate kodudes ja veebiintervjuude teel 1865 valimisealist Eesti kodanikku vanuses 18-74 aastat. Reitinguprotsendid on näidatud nendest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Selline andmete esitamine võimaldab näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil. Novembris oli "ei oska öelda" osakaal 23 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles