Tsahkna ja Ossinovski läksid valitsuse pressikonverentsil jagelema

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsus kiitis Margus Tsahkna ettepaneku heaks.
Valitsus kiitis Margus Tsahkna ettepaneku heaks. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänasel valitsuse pressikonverentsil ei jäänud ilmselt kellelegi kahtlust, et sotsiaaldemokraatide esimehe Jevgeni Ossinovski ja Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Margus Tsahkna vahelt oleks justkui must kass läbi jooksnud. Põhjuseks mõistagi sotside vastuhakk Juhan Partsile kui Eesti esindajale Euroopa Kontrollkojas.

Tsahkna märkis korduvalt, et sotside poliitiline kultuuritus on tema jaoks vastuvõetamatu. Ta väitis, et viimastel päevadel on paljud SDE riigikogu saadikud oma kolleege IRList lausa ähvardanud, öeldes, et kui IRL kooseluseaduse poolt ei hääleta, ei toeta nemad ka Juhan Partsi.

Tsahkna nimetas seda kõike väljapressimiseks. «Jutt ähvardamisest ei vasta tõele,» väitis selle jutu peale aga sotside juht Ossinovski. Ta selgitas, et ennekõike ei istu sotsidele Partsi kunagine tegevus majandusministrina, kuid nentis, et ka kooseluseaduse mittetoetamine mängib nende otsuses rolli.

«Mõistagi on üks argument, mida sotsid on kaalunud – see, kas konkreetne isik, kes taotleb endale kõrget positsiooni, jagab ikka tänapäevaseid euroopalikke väärtusi,» lausus Ossinovski.

Sellise tingimuse loomine ei olnud Tsahknale jällegi sugugi meeltmööda. «Ausalt öeldes on see minu jaoks täiesti vastuvõetamatu ja arusaamatu seisukoht. See (kooseluseadus – toim.) on teema, milles igal Eesti inimesel on seisukoht ja riigikogu liikmed on oma otsustes vabad,» ütles ta.

Küsimusele, kas sotsidel endil on plaanis mõni kandidaat välja pakkuda, Ossinovski konkreetset vastust ei andnud. Küll aga ta avaldas lootust, et erakonna esimehed istuvad maha ja arutavad teemat edasi.

«See kord teeme nii, et alustame algusest peale kolmekesi, mitte nii, et kaks tükki lepivad omavahel kokku ja siis tulevad meie juurde,» märkis SDE juht.

Usalduskriis või mitte?

«Mina ei ole usalduskriisi märganud,» kommenteeris Ossinovski täna valitsuses toimuvat. Tema sõnul on algusest peale räägitud, et osapooltel on küsimusi ja on tavapärane, et mõnikord jõutakse lihtsalt kokkuleppele, teine kord läheb selleks aga aega.

«Olen täiesti teisel arvamusel, et see on tavapärane protsess,» vaidles Tsahkna talle jälle vastu. «Kui sellises küsimuses hakatakse esitama tingimusi, siis see ei ole tavapärane kultuur, tavapärane protsess,» ütles Tsahkna.

Ehkki Euroopa Kontrollkoda ootas Eestilt esindaja nimetamist juba 18. novembriks, siis ei pidanud Ossinovski seda suureks probleemiks, kuna siseriiklikud protseduurid võtavadki oma aja.

«Ma nii roosiliselt seda teemat ei võtaks,» vaidles Tsahkna jällegi vastu. «Päris nii see ei ole, et nimetame siis, kui tahame,» lisas ta.

Ühes asjas olid Tsahkna ja Ossinovski siiski üksmeelel – teemaga ei tohiks edasi vinduda ning uus kandidaat tuleks juba peagi leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles