Aeg: jutt oli selline, et kui IRL kukutab läbi kooseluseaduse, ei pääse Parts kontrollikotta

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Aeg ja Juhan Parts.
Raivo Aeg ja Juhan Parts. Foto: Sander Ilvest

Parlamendisaadik ja endine kapo juht Raivo Aeg (IRL) kinnitas, et Heljo Pikhof (SDE) andis talle signaali, et kui IRL kukutab läbi kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmise, siis ei pääse Juhan Parts kontrollikotta.

«Istusin Heljo Pikhofiga riigikogu kohvikus. Istusime teine teisel pool lauda ja jutt oli selline, et kui IRL kukutab läbi rakendusseaduse vastu võtmise, sellisel juhul blokeeritakse ära Partsi siirdumine kontrollikotta,» kinnitas Raivo Aeg.

Nii Pikhof kui ka Aeg kuuluvad riigikogu õiguskomisjoni.

Aeg lisas, et rääkis sõnumist edasi ka oma fraktsiooni liikmetele. «Oli selge, et see ei olnud vaid sõnum mulle. Jutt käis ju tervest erakonnast.»

Minu jaoks oli see üllatav, võib-olla see tuleb panna mu noorpoliitiku kogenematuse arvele.

«Minu jaoks oli äärmiselt kummaline, et sellised asjad tahetakse ühele kaalukausile panna. Need ei ole ju võrreldavad. Minu jaoks oli see üllatav, võib-olla see tuleb panna mu noorpoliitiku kogenematuse arvele,» rääkis Aeg.

«Olen suhelnud Raivo Aegi ja kõigi teiste õiguskomisjoni liikmetega korduvalt ning teen seda ka edaspidi. Minu kohustus on tagada, et kõik komisjoni liikmed oleksid teadlikud, mida rakendussätete mittevastuvõtmine kaasa toob. Olen kindel, et ratsionaalsete argumentidega on võimalik mõjutada nende saadikute arvamust, kes on võtnud kahtleva eelhoiaku,» selgitas Postimehele Heljo Pikhof, kelle arvates on põhjust survestamisest ja ähvardamisest rääkida vaid IRLi fraktsiooni siseselt.

Pikhof: mõjutamine toimus hoopis IRLis

«Mõned IRLi poliitikud, kes on varem kinnitanud, et nad ei toeta EKRE ettepanekut, muutsid ootamatult oma seisukohta. Üks nendest on ka Juhan Parts,» lisas Pikhof, kes väitis samuti, et Parts ei sobivat kontrollikotta Eestile kahjulike otsuste tõttu, mida ta on ministrina teinud.

«Kooseluseaduse rakendussätete hääletamisega on seost vaid niipalju, et minu hinnangul peaks nii tähtsale kohale Eestit esindama minema inimene, kes ei allu partei käsuliinile ja julgeb oma seisukohale kindlaks jääda.»

IRLi esimees ja sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ütles, et mõjutusjuttu räägiti ka Siim Kiislerile.

Siim Kiisler aga ütles, et tema juurde tuli riigikogu suures saalis kooseluseaduse arutelu ajal Kalvi Kõva ja teatas, et «kui IRL ei anna rohkem toetushääli, siis nemad Partsi ei toeta».

«Jutt oli konkreetne ja ühemõtteline – tegemist oli selge väljapressimisega,» lisas Kiisler.

Kalvi Kõva ütles Postimehele, et suhtles tõesti Siim Kiisleriga. Samas kinnitas Kõva, et ei veennud Siim Kiislerit kooseluseaduse poolt vastu või poolt hääletama, vaid uuris lihtsalt erakonna meelsust.

Tsahkna ise olevat samasisulise sõnumi saanud samas majas töötavalt tervise- ja tööministrilt Jevgeni Ossinovskilt.

«Ka minule on saadetud sõnum. Ma olen nii viisakas, et ei hakka näitama sõnumit,» ütles Tsahkna, kelle sõnul oli see tema jaoks väga ootamatu.

«Ma ei pea absoluutselt vastuvõetavaks sellist käitumist. Esitada tingimusi ükskõik millisele kandidaadi maailmavaatele, kes läheb Eestit esitama, on asi, mis pole Eestis ega Euroopas vastuvõetav. Veel vähem on vastuvõetav see poliitiline kultuur, kus hakatakse mõjutama riigikogu liikmete hääletust. See on vaja välja öelda väga selgelt, et sellist kultuuri ei saaks tekkida,» ütles Tsahkna.

Tsahkna tunnustab Sibulat

Samas teatas IRLi riigikogu fraktsiooni esimees Priit Sibul eile sotsiaalmeedias, justkui ei peaks kooseluseaduse poolt hääletanud IRLi saadik Maire Aunaste sellepärast erakonnas jätkama.

«Kurb või mitte, aga olenemata ametist ei ole fraktsiooni esimehel võimalik kedagi sundida hääletama teistviisi, kui ta tahab. Saadik on oma mandaadis vaba. Ometi on tal võimalus suhtuda respektiga oma erakonda, fraktsiooni, kaaslastesse ja erakonna valijatesse. Erakonna valijatesse, eriti kui tal omi peaaegu polegi. Ma pole kindel, kas inimene, kel selline austus puudub, peaks IRLis jätkama,» kirjutas Sibul viidates Maire Aunastele.

Täna ta juba palus vabandust.

«Priit Sibul on saatnud ka avaliku vabanduse ja väga vähesed erakonnad on käitunud nii nagu IRL. Pigem on see harv juhtum, kui öeldakse välja, et on tehtud mingi vale samm. Selles mõttes tuleb tunnustust avaldada,» kiitis Tsahkna Sibulat.

Aeg ütles, et ei tundnud, et teda oleks IRL survestanud hääletama kooseluseaduse vastu.

«Meil oli fraktsioonis arutlusel ja inimesed oma seisukohti ka väljendasid. Maire Aunaste väljendas oma seisukohta selgelt. Nii ta tegi, nagu ta ütles,» ütles Aeg.

Ossinovski: mõjutamist pole olnud

Sotside esimees Ossinovski kinnitas aga, et IRLi liikmeid pole üritatud ähvardada ega mõjutada. Ta selgitas, et ennekõike ei istu sotsidele Partsi kunagine tegevus majandusministrina, kuid nentis, et ka kooseluseaduse mittetoetamine mängib nende otsuses rolli.

«Mõistagi on üks argument, mida sotsid on kaalunud – see, kas konkreetne isik, kes taotleb endale kõrget positsiooni, jagab ikka tänapäevaseid euroopalikke väärtusi,» lausus Ossinovski.

Euroopa Liidu sõltumatu välisaudiitorina kontrollib Euroopa Kontrollikoda, kas ELi eelarvet on korrektselt täidetud ning ELi vahendeid kogutud ja kasutatud seaduslikult ja usaldusväärse finantsjuhtimise põhimõtetega kooskõlas.

Kontrollikojas on 28 liiget ehk üks liige igast liikmesriigist. Praegu töötab Euroopa Kontrollikoja liikmena Kersti Kaljulaid, kelle teine kuueaastane ametiaeg lõpeb järgmise aasta mais. Pärast volituste lõppemist ja kontrollikojalt kooskõlastuse saamist saab Kaljulaid mõttekoja Praxis juhatuse esimeheks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles