Võimuparteide taotlus jõuluvanale: 6 miljonit eurot ja pisut peale omadele katuserahaks

Riigikogu pidas täna selle aasta viimase korralise istungi, mille lõpus külastas parlamenti ka jõuluvana. Foto: Tairo Lutter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavu soovivad riigikogu fraktsioonid jagada 6 480 000 eurot poliitilist katuseraha peaasjalikult koolidele, lasteadadele, spordiväljakute rajamiseks ja korrastamiseks, aga ka olümpiakomiteele ja ERRile.

Fraktsioonide taotluste summad

Vaata täpsemalt, keda erakonnad soovivad toetada nn katuserahast

Reformierakond toetaks olümpia- ja paraolümpiakomiteed, Tartu koole ja ERRi

Eesti olümpiakomitee president Neinar Seli. Foto: 
Eesti olümpiakomitee president Neinar Seli. Foto: Foto: Peeter Langovits

Reformierakonna fraktsioon tegi ettepaneku toetada tuleva aasta riigieelarves niinimetatud katuserahaga pea sadat organisatsiooni kokku 1,695 miljoni euroga.

Suurima summa ehk 620 000 eurot annaks Reformierakond Eesti Olümpiakomiteele, et toetada olümpiamängudel osalemiseks valmistumist. 90 000 eurot saaks ettepaneku kohaselt Tartu linn Tartu Descartes'i ja Tartu Hansa kooli ühise spordiväljaku rekonstrueerimiseks, 80 000 eurot Eesti Rahvusringhääling rahvusvaheliste spordivõistluste ülekannete toetuseks ning 50 000 eurot tegevustoetuseks Eesti Paraolümpiakomitee.

Rahanduskomisjon teeb niinimetatud katuseraha jaotamise kohta otsused 7. detsembril. Riigieelarve eelnõu viimane lugemine toimub täiskogus kaks päeva hiljem.

Reformierakonna fraktsiooni ettepanekud

Keda toetaks katuserahaga Keskerakond?

Vanalinna Hariduskolleegium. Foto:
Vanalinna Hariduskolleegium. Foto: Foto: Toomas Huik

Keskerakond soovib tuleva aasta riigieelarves katuserahaga toetada mitmeid koole ja lasteaedu, kellest suur osa paikneb Tallinnas. Kokku palutakse toetust 105 objektile kogusummas 865 000 eurot.

«Analüüsides riigieelarve eelnõu peab Keskerakonna fraktsioon oluliseks suurendada regionaalseid investeeringuid ning toetada erinevaid kolmanda sektori projekte. Nende hulgas on paljud erinevad lasteaiad, koolid, kultuurikeskused, noortekeskused, spordisaalid ja eakate päevkeskused üle Eesti. Eesti Keskerakonna fraktsioon soovib tagada inimestele parimad võimalikud elutingimused kõigis omavalitsustes, sõltumata asukohast ja suurusest,» teatas Keskerakonna riigikogu fraktsiooni Esimees Kadri Simson.

Suurim toetus läheks Keskerakonnalt Narva kunstikooli remontimiseks (35 000 eurot). Sarnane summa ka Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikamaja renoveerimiseks (30 000 eurot). Ühtlasi palutakse toetada kolleegiumi muusikakooli renoveerimist (2500 euroga).

Samuti soovivad keskerakondlased toetada Eesti Olümpiakomiteed 25 000 euroga. Sama summa kuluks ära ka Loksa muusikakooli ja Kohtla-Järve keskraamatukogu remondiks ja MTÜle Eesti Aserbaidžaani Kultuurikeskus Aidan, mille Tallinnas paiknev lasteaed vajaks remonti.

Rahanduskomisjon teeb niinimetatud katuseraha jaotamise kohta otsused 7. detsembril. Riigieelarve eelnõu viimane lugemine toimub täiskogus kaks päeva hiljem.

Keskerakonna fraktsiooni ettepanekud

EKRE toetaks suurimate summadega Kaarli kogudust ja Valga lastekodu

Kaarli kirik. Foto: 
Kaarli kirik. Foto: Foto: Mihkel Maripuu

Opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon esitas tuleva aasta riigieelarves niinimetatud katuseraha jagamiseks pea 30 ettepanekut kokku 250 000 euro väärtuses.

Suurimate summadega soovib EKRE toetada Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Kaarli kogudust, mille oreli kapitaalremondiks on ettepanekus kavandatud 35 000 eurot. Fraktsiooni selgitusel on Eesti suurima, 5500 vilega oreli remondi eelarve kokku 300 000 eurot, millest ülejäänu katab kogudus omavahenditest ja annetustest.

25 000 euroga soovib EKRE toetada Valga Kurepesa lastekodu remonti ja 15 000 euroga Saue linnavalitsust laste mänguväljaku rajamisel.

Rahanduskomisjon teeb niinimetatud katuseraha jaotamise kohta otsused 7. detsembril. Riigieelarve eelnõu viimane lugemine toimub täiskogus kaks päeva hiljem.

EKRE fraktsiooni ettepanekud

IRLi eelistused: olümpiakomitee, ERR, Türi lasteaed ja vähiliit

ERR juhatuse esimees Margus Allikmaa Foto: 
ERR juhatuse esimees Margus Allikmaa Foto: Foto: Erik Prozes

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) soovib tuleva aasta riigieelarves niinimetatud katuserahaga toetada koole, lasteaedu, huvikoole, kultuurikeskusi, spordirajatisi ja kirikuid, kokku esitas partei ettepanekuid 150 organisatsiooni toetamiseks 1,655 miljoni euro ulatuses.

IRLi fraktsiooni esimees Priit Sibul märkis rahanduskomisjonile saadetud ettepanekus, et järgmise aasta riigieelarve eelnõu analüüsides peab fraktsioon oluliseks suurendada kolmanda lugemise eel regionaalseid investeeringuid ning toetada mitmesuguseid kolmanda sektori projekte. «Nende hulgas on koolid, lasteaiad, huvikoolid, kultuurikeskused ja spordirajatised üle Eesti,» ütles ta ja palus rahanduskomisjonil ettepanekuid võimalusel toetada.

Suurima summa ehk 365 000 euroga soovib fraktsioon toetada olümpiakomiteed, 80 000 eurot on spordivõistluste teleülekannete toetamiseks ette nähtud Eesti Rahvusringhäälingule ning 50 000 eurot Türi lasteaia rekonstrueerimiseks ja Eesti Vähiliidu ennetustegevuse jätkamiseks.

Rahanduskomisjon teeb niinimetatud katuseraha jaotamise kohta otsused 7. detsembril. Riigieelarve eelnõu viimane lugemine toimub täiskogus kaks päeva hiljem.

IRLi fraktsiooni ettepanekud

Sotsid annaks enim raha olümpiakomiteele, ERRile ja Pärdi muusikaaia rajamiseks

Arvo Pärt. Foto: 
Arvo Pärt. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) soovib tuleva aasta riigieelarves niinimetatud katuserahaga teha regionaalseid investeeringuid ning toetada kolmanda sektori ja kodanikuühiskonna projekte kokku 1,695 miljoni ulatuses.

Suurima summa ehk 295 000 eurot on fraktsioon ette näinud tegevustoetuseks Eesti Olümpiakomiteele. 90 000 eurot soovivad sotsiaaldemokraadid anda Eesti Rahvusringhäälingule rahvusvaheliste spordiülekannete toetamiseks ja 50 000 Paide linnale Arvo Pärdi muusikaaia rajamiseks.

Rahanduskomisjon teeb niinimetatud katuseraha jaotamise kohta otsused 7. detsembril. Riigieelarve eelnõu viimane lugemine toimub täiskogus kaks päeva hiljem.

SDE fraktsiooni ettepanekud

Keda toetaks katuseraha vastu sõdiv Vabaerakond?

Vabaerakond soovib tuleva aasta riigieelarvest toetada peaasjalikult Päästeliitu, Põhja-Eesti Pimedate Ühingut ja ajakirja Horisont. Kokku soovib erakond muude ettepanekute seas toetada kümmet objekti kogusummas 320 000 eurot.

«Esmalt ei pea Vabaerakond põhimõtteliselt õigeks Eestis välja kujunenud nn katuserahade jagamise süsteemi, kus riigikogu liikmed paigutavad riigieelarve kolmanda lugemise eel raha erinevatesse meelisobjektidesse investeerimiseks. Kujunenud moel meenutab selline tegevus meile altkäemaksu, mis saadakse iseenda ja oma mandaadi müümise eest valitsuse kummitempliks. Seega Vabaerakond ei ole teinud eraldi katuseraha taotlusi, vaid on teinud muudatusettepanekud riigieelarvele,» selgitas Vabaerakonna fraktsiooni aseesimees Andres Ammas.

Ta lisas, et Vabaerakonna ettepanekud on kahte laadi - ühed on suuremahulised, mille koha pealt Vabaerakonna arvates on vaja riigieelarvet parandada. «Need on näiteks teadus-arendus tegevus, ka doktoranditoetuse tõstmine 422 eurolt 522 eurole kuus, põllumajandustoetused ning fraktsiooni jaoks on tähtis ka riigikogu lubaduse täitmine - EMTA saali valmisehitamine.» Teised on väiksemad.

«Igal saadikul ei ole oma eraldi ettepanekut. Ettepanekud on tehtud nii, et need ühendused, kes on fraktsiooni poole pöördunud, on kaalutult saanud fraktsiooni toe. Kõik need ettepanekud on olulised, summasid ei ole klapitatud nii, et saada kokku täpselt 250 000. Leiame, et kõik väärivad toetust,» lisas Ammas.

Fraktsiooni ettepanekud (väiksemad)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles