Savisaar võitis Simsonit 55 häälega

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna kongress valis täna erakonna esimeheks tagasi partei kauaaegse juhi Edgar Savisaare, kes edestas senist aseesimeest ja riigikogu fraktsiooni juhti Kadri Simsonit häältega 541 : 486; erakonna uuteks aseesimeesteks said Savisaare ettepanekul Jaanus Karilaid, Siret Kotka, Olga Ivanova ja Yana Toom. «Tahan teid tänada selle eest, et te usaldasite mind järjekordselt ja et me saime selle kongressiga hakkama,» ütles Savisaar.

11:32

Savisaar kuulutab Keskerakonna kongressi avatuks.

 
 
11:41

Kongressi rakendamise järel alustab Edgar Savisaar erakonna esimehe poliitilist ettekannet, mis päevakorra järgi peaks kestma 40 minutit.

 
 
11:46

Savisaar: meeleolu võib ju kuum olla, nii et jäähallis hakkab jää sulama, aga jääminek ongi ju meie strateegiline programm.

 
 
11:49

Savisaar pühendab ettekande esimese osa olukorrale Lähis-Idas. Savisaar: selge on üks, me peame nagu koolipoisid tegema vigade parandusi. Juhul kui ISISe likvideerimiseks ühinevad kõik suurjõud, tuleb ka Eestil uue koalitsiooniga ühineda, aga ainult siis, kui valitseb strateegiline üksmeel USA ja Venemaa vahel.

 
 
11:51

Savisaar: koostööle Lähis-Idas võib järgneda sanktsioonide tühistamine. Venemaa on õppinud elama sanktsioonide režiimis, aga Eestile oleks sanktsioonide mahavõtt oluline majanduslik kergendus.

 
 
11:54

Savisaar: Eesti ja Euroopa huvi on tihedam koostöö nii Venemaa kui ka Hiinaga. Euroopa pagulaskriis ja sellele eelnenud finantskriis on Euroopa küllalt lõhestanud, igaüks mõtleb eeskätt iseendale. Tärkavad rahvusseparatismi märgid, hääletusele pannakse ELi ühtsus, Euroopa ühtsus kõigub noateral. Kaasaegsed sõjad on aga kõik kodusõjad. Nii oli see Ukrainas ja nii on ka Süürias. Rünnakud Prantsusmaal ja Malis ei ole mitte välisterrorism, vaid kodusõda.

 
 
11:55

Savisaar: terrorile vastuhaku puhul kaotavad tähtsuse eraldusjooned Euroopas, saame end kaitsta vaid ühiselt, mitte ühiselt ühekaupa isoleerudes. Schengeni välispiiri kinnipanek tooks samasugust kahju nagu sanktsioonid Venemaa vastu. Suured majandused võivad seda endale lubada, aga väikesed ei saa. Meie esmaseks huviks jäägu Eesti inimeste töökohad ja sissetulek.

 
 
11:57

Savisaar: kui lõhed Eesti ühiskonnas on suured, siis ei suuda meid kaitsta ükski väline ega ka kõrgem jõud. Muidugi peab meil olema tugev kaitsevägi ja koostöö NATO liitlastega, aga ainult sellest ei piisa.

 
 
11:58

Savisaar: Keskerakonna ettekujutus majanduslikust edust on ikka olnud inimesekeskne. Riigi tänane majanduse paigalseis ja mõneski mõttes läbikukkumine on tähelepanuväärne. Rahvastikuprotsesside puhul oleme täielikult käe rippu lasknud. Väikesele riigile on iga inimene asendamatu, aga prognoosid on trööstitud. Nii minnaksegi mujale.

 
 
12:01

Savisaar: vaadakem tänast poliitmaastikku. Meie oma erakond jääb Eesti poliitika kaalukaimaks jõuks ka opositsioonis olles või õieti tänu sellele, et ta ei lähe ennast müüma Reformierakonnale ja tema satelliitidele. Samal ajal, kui meie tugevneme, jäävad teised nõrgemaks.

 
 
12:03

Savisaar: tõsine küsimus on, kuidas hävitatakse riigikogu autoriteeti. Tõsine on ka küsimus õiguskaitseorganitest, kes teevad poliitikat – ja poliitikat tehakse ka nende abil. Miks keegi ei uuri Tallinna Sadamas avastatud korruptsioonikasvajat ja selle siirdeid poliitikasse? Autorollo afääri uurimiseks ei olevat ressurssi, aga 500 euro jälitamiseks Keskerakonna büroos oli suur meeskond võtta. Meie kavandatav põhikirjamuudatus seob lahti Keskerakonda kuuluvuse Eesti õigussüsteemist. See on tsiviliseeritud umbusaldusavaldus prokuratuurile, kapole ja kohtuvõimule. Me ei usalda neid, sest oleme näinud neid tegutsemas.

 
 
12:06

Savisaar: Reformierakond suudab inimesi mobiliseerida veel vaid hirmutades: Venemaa ja sõjaga. Seesmiselt on Reformierakond nõrgem kui kunagi varem, ebapädevad lapsministrid kolistavad ämbreid, midagi ära teha ei suudeta. Kriisis on ka sotsid. Nende ridades pole ka ühtki perspektiivset eestvedajat. Veel kehvemini käib IRLi käsi. Nende uus juht pole andnud mingit uut hingamist, reiting on vabalanguses. Nad kasutavad küll oma võimupositsioone ja püüavad ennast suuremaks puhuda Keskerakonna kulul. Mida enam püüab IRLi esimees etendada riigimeest, seda selgemalt torkab silma, et ta ei kanna seda rolli välja. Vabaerakond on see, kes võtab välja dividendid rahva rahulolematusest, kuid nemad alles otsivad oma maailmavaadet. EKRE puhul imestaksin, et pagulasvastasusest pole Helmetel õnnestunud endale nišši teha.

 
 
12:08

Savisaar: mis on meie tugevused? Suur liikmeskond, mis kasvab. See on meie peamine erinevus paremerakondadest. Mis on nende tugevus? Nende tugevus on ajakirjandus, see on neil pihus, pangad, kes neid rahastavad, kapo, kes käsku täidab. Aga mis meie taga on? Rahvas, nende taga ei ole. Teiseks meil on kogemused, mitu põlvkonda uusi liidreid, kes omandavad kogemusi ja ootavad oma aega. Kindlasti nende aeg tuleb. Kolmandaks nimetaksin Tallinna linna, kus me oleme teinud tõeliselt suuri asju linnarahva huvides.

 
 
12:09

Savisaar: millised on nõrkused? Tõsi, et me pole kaheksa aastat võimul olnud. Arenenud demokraatlikes riikides on aga tavaline, et opositsioonis tuleb oma aega oodata kaheksa, 12 või isegi 18 aastat. Meie aeg on päris kindlasti ees, aga me ei tohi minna valitsusse oma põhimõtteid reetes, vaid ainult siis, kui saame oma põhimõtted kehtestada ja kujundada valitsuse poliitikat. Rõivase riidepuuks minna ei ole mingit mõtet.

 
 
12:10

Savisaar: meile heidetakse ette vene küsimust. Keegi ei eita meie teenet Eesti ühiskonnale, et oleme ühendajad, mitte lõhestajad. Oleks suur kaotus Eestile, kui Keskerakond lõheneks või kaoks. Ei teagi, miks arutatakse pagulasküsimusi, kaasamata vene kogukonda. Ka nendel on õigus neist asjadest arvata.

 
 
12:12

Savisaar: mis on meie eesmärgid? Need on selged: võita järgmised kohalikud valimised 2017 ja võita järgmised riigikogu valimised 2019. Kindlustada 2016 kas riigikogus või valijameeste kogus riigipea, kes oleks sõna otseses mõttes Eesti president. Oleme kaks ametiaega kannatanud olukorda, kus Eesti vabariigi president ei ole seda. Lennart Meri oli seda, Arnold Rüütel oli seda, loodetavasti on ka järgmine riigipea. Et Ilvesel on õnnestunud pöörata Eesti maine rinderiigi maineks, on teinud korvamatut kahju. Rahvarinde ehitatud kooskõlaühiskonna on ta koos Reformierakonnaga muutnud tülitsevaks lastetoaks. Tema sõnal ei ole mõju, tema mõtteid ei panda tähele. Mis president see säärane on?

 
 
12:13

Savisaar: mitte rahvas ei pea tegema, mida president ja peaminister ütlevad, vaid presidendid ja peaministrid peavad tegema nii, nagu rahvas tahab.

 
 
12:15

Savisaar: jõuame ka Keskerakonna esimehe küsimuseni. Aitäh kandidaatidele, kes kandideerisid minu toetuseks. Aitäh, Yana Toom, Jaanus Karilaid, Oudekki Loone. Teie erakonna esimees, head keskerakondlased, on teie otsustada. Päeval, mil esimehi hakatakse paika panema kapos või prokuratuuris, on Eesti demokraatialaev pihtas ja põhjas. Andke aru, et täna ei valita mitte ainult Keskerakonna esimeest, vaid valitakse Eesti tulevikku. Ühegi teise erakonna kongress pole olnud säärase kaaluga. Mõelge sellele, et täna on teie kätes otsustada, mis saab sellest riigist, mille me Rahvarinde päevil koos lõime. Eesti riik on omadega puntras, neid probleeme ei saa lahendada Reformierakonna teenrina nende valitsuses, siin ei aita mingid ilulõikused, Eesti tuleb saata kapitaalremonti.

 
 
12:17

Savisaar: remont peab olema nii kapitaalne, et enam iialgi ei saaks korduda reformierakondlikud vead, mille ohvriks on Eesti rahvas. Seda saab teha ainult Keskerakond. Meie taha tõuseb rahvas, aga meil on vaja esimeest, mitte esiametnikku. Keskerakond vajab juhti, mitte kompromissitajat, mitte ministrit Reformierakonna varjus.

 
 
12:20

Savisaar: meil ei ole see aeg, kus tuleks endil kaikaid kodaratesse loopida. Aeg töötab meie kasuks, me veel näeme uut Eestit, kui me tema tulekut edasi ei lükka. Ukse taga ootavad ajakirjanikud ainult teadet, et Keskerakonnal on kriips peal. Seda teadet me neile ei saada. Keskerakond jätkab ainsa sõltumatu ja suurima erakonnana Eesti poliitikas. Meie ülesanne on teha uus Eesti, uue poliitikaga riik, ainult meie suudame ja tahame seda koos Eesti rahvaga teha, ja me teeme selle ära. Ühel päeval me võidame niikuinii!

 
 
12:48

Algavad Keskerakonna esimehe kandidaatide sõnavõtud. Esimesena astub kõnepulti Mihhail Stalnuhhin.

 
 
12:55

Stalnuhhin alustab sõnavõttu kirjeldusega olukorrast Ida-Virumaal 1990. aastatel ning räägib, kuidas Keskerakond suutis üles ehitada nii Narva, Kohtla-Järve kui Sillamäe. Stalnuhhin: saades aru, et saame suurepäraselt hakkama omavalitsustes, ei ole meil alternatiivi ka valitsuses. Peame osalema juhtimises terves riigis. Eesti ei kannata veel kolme või kaheksat või 12 aastat Reformierakonnaga eesotsas. See on jõuk, nagu Eri Klas ütles, mis vihkab Eesti rahvast ja isegi ei varja seda. Meie eesmärk peakski olema jõuda valitsusse, jõuda läbi viia need reformid, mis päästavad Eesti riigi, enne kui on hilja. (Sõnavõtt jätkub vene keeles.)

 
 
12:58

Stalnuhhin kiidab Kadri Simsonit ja taandab enda kandidatuuri tema toetuseks. Stalnuhhin: koos me võidame, siis kui me oleme tõesti demokraadid!

 
 
13:01

Järgmisena esineb kongressil kõnega Yana Toom. Toom: erinevalt teistest kandidaatidest, kes sõna võtavad, pole mul ette näidata pikka staaži Keskerakonnas. Mind tõi poliitikasse Edgar Savisaar, nii otseses kui kaudses mõttes, viimane tähendab Eesti kodakondsuse saamist. Eriliste teenete eest antud kodakondsus on suur au ja olen selle eest tänulik, aga mitte Savisaarele, vaid Eesti riigile. Savisaarele olen tänulik võimaluse eest, mis ta andis, kui kutsus abilinnapeaks kellegi Toomi. Samuti on ta orbiidile lennutanud teisi erakonnakaaslasi.

 
 
13:10

Toom kritiseerib teravalt ka kongressile eelnenud kampaaniat. Toom: Savisaare-vastases kooris laulavad nii Delfi, Postimees, ERR kui paljud teised meediaväljaanded, kelle puhul pole alust arvata, et nad toetavad Keskerakonda, keskerakondlikku maailmavaadet või poliitikat. Ei usu, et eesmärk pühitseb abinõu. Meie ees on väga raske valik, millest sõltub erakonna tulevik. Igaüks siin saalis tahab erakonnale head, seega vaadakem, milline hääletustulemus tuleb erakonnale kasuks. Olen kindel, et Keskerakonnale on vaja just Savisaart. Viimastel päevadel on avaldatud kaks uuringut, millest tuli välja, et Keskerakonna toetajad üksmeelselt soovivad Savisaare jätkamist. Kui vaatame valitsusse mineku perspektiivi, siis mis juhtub erakonna reitinguga, mis ei austa valijate soovi? Reiting langeb, see on siililegi selge. On selge, et ilma Savisaareta me ei saavuta enamust Tallinnas ja põrume Ida-Virumaal. On tõenäoline, et pärast järgmisi valimisi seisame koalitsioonijärjekorras kuskil IRLi taga.

 
 
13:13

Toom: kui jätkame põlvkonnavahetuse vaimus, on tõsine oht, et kriisi ajal Eestis ei ole kogemustega poliitikut, kes on võimeline reageerima väljakutsetele, kandma vastutust ja vältima rumalusi. Savisaar on juba tõestanud, et ta on just selline poliitik. Erakond ei vaja võimu vastutasuks oma valijate reetmise eest. Mida ei tohi võtta arvesse esimehe valimisel, on teiste erakondade valijate huvi. Ärgem tehkem vigu, mõelgem tagajärgedele. Olen täiesti kindel, täna ei ole paremat alternatiivi Savisaarele. Taandan enda kandidatuuri ja kutsun toetama tänast esimeest.

 
 
13:14

Ettekandeks tuleb kõnepulti Kerstin-Oudekki Loone. Loone: meie, Keskerakond, oleme lootuskiir lihtsale, tavalisele Eesti inimesele. Meie seisame sotsiaalse heaolu ja rahuliku kooseksisteerimise eest. Kui keegi valitud teel peaks komistama ja kukkuma, siis tuleb talle käsi anda, ta jalgele tõsta ja teele tagasi aidata. Sellised oleme meie. Ja see on lootus, mida Keskerakond peab igal pool pakkuma. Seda peab pakkuma iga Keskerakonna osakond, iga keskerakondlane.

 
 
13:21

Loone: tahan teiega koos seda tulevikku ehitada ja selle eest võidelda. Tänan kõiki, kes mind on esitanud esimehe kohale, olen väga rahul, et meil on palju inimesi, kellest usutakse, et nad võiksid täita esimehe rolli. Aga täna me ei vali esimeest sellepärast, et ta oleks hea, tore või ilus inimene, täna valime võitlejat, eestkõnelejat, inimest, kes on erakonna mõtete ja ideede sümbol, lihtsast inimesest hooliva poliitika garant. Täna on Edgari nimi see, mis kinnitab kõigile, et nende tervis, heaolu, haridus ei ole kunagi žetoonikeseks poliitmängus, sellega ei kaubelda. Arvan, et parim valik täna on Edgar Savisaar, seetõttu taandan enda kandidatuuri.

 
 
13:22

Järgmisena saab sõna Toomas Vitsut. Vitsut: võrreldes teiste taasiseseisvumisjärgsete erakondadega on Keskerakond üks vanimaid, kuid ajaloost olulisemad on arenguperspektiivid 10, 50 või isegi 100 aastaks. Nii minul kui teil on valida nostalgia ja tuleviku vahel.

 
 
13:29

Vitsut: ootused Keskerakonnale on ootused Eesti hüvanguks. Meilt oodatakse riigi väljajuhtimist praegu valitsevast stagnatsioonist ja sihitust kulgemisest, meilt oodatakse selget vastust küsimusele: kuhu me teel oleme? Meil on vaja tulevikku vaatamiseks värsket vaatenurka. Keskerakonnal on kombeks üks esimees korraga, seepärast saate te anda oma toetuse täna kas Edgarile või Kadrile. Mina eelistan toetada Keskerakonna tulevikuväljavaadet, seepärast olen otsustanud toetada Kadrit. Pean põhjendamatuks kartusi, et pärast esimehe vahetust kaotab erakond oma positsiooni Tallinnas. Olles 10 aastat juhtinud linnavolikogu, olen veendunud, et erakond on kasvanud piisavalt tugevaks meie positsioonide hoidmiseks ja uute juurdevõtmiseks ka uue esimehe ajal. Toetades Kadrit, säilitab Keskerakond oma võimu Tallinnas ja seisab ka selle eest, et mujal Eestis elu ei kaoks.

 
 
13:31

Vitsut: Keskerakond on olnud võrdsete võimaluste erakond nii eestlastele kui vene keelt emakeelena kõnelevatele inimestele. Keskerakond jätkab ühtsena ka pärast esimehe vahetust. Spekulatsioonid eesti- ja venekeelsete keskerakondlaste suhete halvenemise kohta on pahatahtlikud.

 
 
13:36

Vitsut: Eesti karjub muudatuste järele, meie ees seisab rida probleeme, mis vajasid lahendamist juba eile, aga seda praeguste valitsusparteide, eriti Reformierakonna eestvedamisel ei sünni. Perspektiivitus tuleb peatada ja seda saab teha Keskerakond oma värske jõuga. Need lootused ei täitu, kui lati ületamise asemel jookseme selle alt läbi. Kui tahes tugev, jõuline, heatahtlik, mehine meie tänane juht ka ei oleks, on vaja paljud küsimused lahendada koostöös teiste jõududega. Sellepärast peab täna valitav esimees olema ka väga koostöövõimeline. Keskerakonna esimehe kandidaadina kandideerin Kadri Simsoni toetuseks, taandan enda kandidatuuri ja kutsun toetama Kadri Simsonit. Rõhutaksin: täna ei valita ainult Keskerakonna esimeest, täna valitakse siin Eesti tulevikku.

 
 
13:49

Kandideerimiskõnet peab Kadri Simson. Simson: meie saavutused riigi tasandil on muutumas ajalooks – millekski, mis kunagi oli, aga enam pole. Kas ootame veel? Praegu pole aeg kõrvale tõmbumiseks, käega löömiseks ega lihtsalt ootamiseks. Savisaar ütles Maalehele, et tema jaoks pole peaministri amet enam huvitav. Kuid mida arvab sellest jutust toetaja Valgamaal, Virumaal, Läänemaal? Ma ei saa nõustuda Heimar Lengiga, et kõik on niigi hästi, kui Rõivas toimetab ülalinnas ja Savisaar all-linnas. Me ei saa teha nii piisavalt oma valijate jaoks. Keskerakond ei saa leppida olukorraga, et probleeme lahendatakse vaid linna ja valla tasemel, meil on vaja pääseda valitsusse. Võimupööre pole muidugi garanteeritud. See nõuab tööd, kontakte ja suhteid. Teate isegi, et Tallinna linnapea eestvedamisel pole see seni õnnestunud. Me oleme jäänud isolatsiooni. Tuleb tõdeda, et olles opositsioonis, ei pakuta meile ka kompromisse. Keskerakonnale loodavad tööinimesed ja eakad, me oleme ainsad, kellele loodavad venekeelsed inimesed. Täita saame me neid lootusi vaid valitsuses. Mõned osundavad, et peaminister Rõivas ei lase meid nagunii valitsusse. Kõige enam soovib praeguse olukorra jätkumist Taavi Rõivas. Eesti on täna seisakus.

 
 
13:53

Simson: me ei saa olla skandaalide erakond, jah, võime uppuda detailidesse, näha igal pool konkurentide karvast kätt, aga kas palju ei saa? Me ei tohi olla pereheitmise erakond. Oma eesmärke saame saavutada alles siis, kui omade kiusamine ära lõpetatakse. Mina ulatan võidu korral käe kõigile. Me ei saa olla kõigi ja kõige vastu sõdiv erakond, kes saab küll palju hääli, aga jäetakse läbirääkimistelt kõrvale. Saame olla erakond, kus olulisi otsusi tehakse laiemas ringis, peame saama erakonnaks, mis on tugev üle Eesti. Muudame Keskerakonna erakonnaks, kes toob Eesti seisakust välja. Minu kandideerimine ei ole Edgari vastu, see on võitlus erakonna eest. Hea erakonnakaaslane, mine valimiskasti juurde vabana, kuula iseenda häält ja mõtle ajas edasi!

 
 
13:54

Viimasena esineb kandideerimiskõnega Edgar Savisaar. Savisaar: ärge seda erakonda ära lõhkuge, uskuge mind, teil läheb seda veel vaja. Keskerakond sündis Rahvarindest. Nii nagu esimene Eesti vabariik kuulutas end välja manifestiga kõigile Eestimaa rahvastele, astus ka teine Eesti vabariik ellu kõigi Eestimaa rahvaste koostööna. Mõnikord oli mul tunne nagu Moosesel, kel lasub kohustus viia rahvas tõotatud maale. Täna meil seda igatsetud Eestit ikka ei ole.

 
 
13:59

Savisaar: Eesti probleemide autor ja süvendaja on Reformierakond koos oma satelliitide IRLi ja sotsiaaldemokraatidega. Kahtlemata nad ei jätaks meid kõrvale ühestki koalitsioonikõnelusest, kui me hakkaksime ellu viima Reformierakonna poliitikat. Meie seda ei taha, meie oleme alternatiiv. Kui mõned meie hulgast arvavad, et Edgariga läheb kõik edasi vanaviisi, aga nendega algab uuenemine, siis tegelikult on vastupidi. Näib, et mõned nõrgemad meie hulgast tahavad minna Reformierakonna teenistusse, mina seevastu tahan seista uue Eesti eest.

 
 
14:05

Savisaar: poliitiline ja elukogemus, mida napib nii mõnelgi, kes kandideerib, ütleb, et aeg töötab meie kasuks. Aeg töötab Eesti kasuks. Rahvas saab üha selgemini aru, et senise kursi jätkamine viib hukatusse. Eesti riik laguneb juba igast otsast, rahulolematus kasvab ja ilmub märke valmisolekust tulla tänavatele. Demokraatlikult avaldub rahulolematus valimistulemustes. Meie toetuse tõus osutab Eestit ees ootavatele muutustele. Neile, kes arvavad, et muutused saab ellu viia käsikäes Reformierakonnaga, neile ütlen ma: reformid enam ei aita. Eestit reformidega praegusest majanduslikust, poliitilisest, demograafilisest kaosest välja tuua enam ei õnnestu. Vaja on põhimõtteliselt uut Eestit. Kindlasti sünnib uus Eesti rahumeelselt, demokraatlikul teel kõigile Eestimaa rahvastele. Vaja on juhte, kes tooks nad välja nagu Mooses ikke alt. Keskerakond vajab juhti, kelle taha tõuseb suurim osa Eesti rahvast, mitte jälle üht ametnikku, kellesse rahvas ei usu ja kelle tagant erakond laiali pudeneb. Meil ei ole vaja lõhestajat, meil on vaja ühendajat. Tarvis on liita, mitte lahutada. Kes tahab eemaldada poliitikast need inimesed, kel on kogemused, välistada kõige veendunuma valijaskonna, siis ta on vastutustundetu, avantüristlik koorelahutaja. Aeg töötab meie kasuks. Reformierakonna poliitika jätkudes jõuab Eesti punkti, kus tagasipöördumise võimalust enam ei ole. Ei ole enam jäänud häid valikuid, sellel hetkel vajab Eesti lausa lendutõusmist. Ainult Keskerakonnal on selleks piisavalt kandejõudu. Luua uus Eesti, see on meie sünniõigus, seda pole kellelgi õigus maha müüa reformierakondliku läätseleeme või mõne ministripalga eest.

 
 
14:07

Savisaar: traditsioonid on ka midagi väärt. Olen kuulnud, et mõnedel konkurentidel on plaan 20 aastat teeninud ristikheinaleht ka K-täht samuti ajaloo prügikasti visata. Milles see logo süüdi on? Kongressile jonnima ei tulda. Aitäh teile ja tehke oma valik.

 
 

Keskerakonna juhatusse pääsesid Jüri Ratas (571 häält), Mailis Reps (458), Aadu Must (392), Enn Eesmaa (388), Kalev Kallo (361), Siret Kotka (333), Mihhail Kõlvart (320), Taavi Aas (313), Jaanus Karilaid (299), Mihhail Korb (290), Priit Toobal (286), Olga Ivanova (281), Yana Toom (268) ja Jaak Aab (242).

Aukohtu esimeheks valiti Kalle Klandorf (771 häält) ning revisjonikomisjoni liikmeteks said Olev Raju, Enn-Toivo Annuk, Andres Kollist, Andres Jaadla, Ruth Jürgens, Ülo Kotkas ja Madis Kaasik.

Viimase kümmekonna aasta jooksul on Savisaarele Keskerakonna kongressil arvestatavat konkurentsi pakkunud vaid riigikokku kuuluv Jüri Ratas. 2011. aasta augustis toimunud kongressil hääletas Ratase poolt 643, Savisaart toetas aga 925 delegaati.

Vastaskandidaat oli Savisaarel ka 2005. aastal, kuid siis võitis ta 89 häält saanud Harri Raudvere mäekõrguselt ehk 1008 häälega.

Edgar Savisaar 2011. aasta kongressil. Foto: Priit Simson
Edgar Savisaar 2011. aasta kongressil. Foto: Priit Simson Foto: PRIIT SIMSON/PM/SCANPIX BALTICS

EDGAR SAVISAAR (65)

Keskerakonnas alates 15.09.1991

Praegune ametikoht: Tallinna linnapea 2001–2004 ja alates 2007, septembri lõpust kohtu otsusel ametist kõrvaldatud; Keskerakonna esimees 1991–1995 ja alates 1996

Toetajaskond valimistel: märtsis toimunud riigikogu valimistel Tallinna Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital 25 057 häält (isikumandaat); 2013. aasta kohalikel valimistel Lasnamäel 39 979 häält

Esimeheks valimise korral aseesimehed: ei ole avalikustanud

Kadri Simson. Foto: Jaanus Lensment
Kadri Simson. Foto: Jaanus Lensment Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES/

KADRI SIMSON (38)

Keskerakonnas alates 12.06.1995

Praegune ametikoht: Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees alates 2009; Keskerakonna aseesimees alates 2007

Toetajaskond valimistel: märtsis toimunud riigikogu valimistel Pärnumaal 5726 häält (isikumandaat); 2013. aasta kohalikel valimistel Pärnu linnas 2939 häält

Esimeheks valimise korral aseesimehed: Enn Eesmaa, Mihhail Korb, Jüri Ratas ja Mailis Reps

KONGRESSI PÄEVAKORD*

10.00–11.00 Osavõtjate registreerimine

11.00–11.20 Kongressi avamine, juhatajate kinnitamine

11.20–11.40 Kongressi rakendamine: toimkondade ja kongressi päevakorra kinnitamine

11.40–12.20 Keskerakonna esimehe poliitiline ettekanne

12.20–12.25 Mandaattoimkonna aruanne

12.25–12.45 Väliskülaliste tervitused

12.45–12.55 Valimiseeskirja tutvustamine

12.55–14.25 Keskerakonna esimehe kandidaatide sõnavõtud

14.25–15.00 Keskerakonna juhatuse liikmete, aukohtu esimehe ja revisjonikomisjoni liikmete kandidaatide tutvustamine

Hääletamine 15.00–16.30

15.00–15.10 Revisjonikomisjoni aruanne ja selle kinnitamine – Enn–Toivo Annuk

15.10–15.25 Erakonna volikogu tegevusaruanne – Kalev Kallo

15.25–16.30 Vaheaeg

16.30–16.50 Külaliste tervitused

16.50–17.05 Kongressi otsuste eelnõudest – Aadu Must

17.05–17.20 Erakonna põhikirja muutmise ja täiendamise eelnõust – Kadri Simson

17.20–17.30 Erakonna aukohtu tegevusest – Kalle Klandorf

17.30–17.45 Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni tegevusest – Kadri Simson

17.45–18.00 Euroopa Parlamendi tegevusest – Yana Toom

18.00–18.30 Saadikute sõnavõtud (kuni kolm minutit)

18.30–19.00 Kongressi otsuste vastuvõtmine

19.00–19.30 Erakonna teenekate liikmete autasustamine: juhatuse tänukirjade ja Keskerakonna hõbemärkide üleandmine

19.30–19.50 Valimistulemuste väljakuulutamine ja kinnitamine

19.50–20.00 Aseesimeeste nimetamine ja kinnitamine

20.00 Kongressi lõpetamine, erakonna esimehe vastuvõtt

* Keskerakonna pressiesindaja teatel võib kongressipäev minna juhikandidaatide kõnede tõttu tunni võrra pikemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles