Sester teeb sotside vastuhakust hoolimata ettepaneku nimetada Parts kontrollikoja liikmeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sester ja Parts IRLi volikogul.
Sester ja Parts IRLi volikogul. Foto: Mihkel Maripuu

Ehkki sotsiaaldemokraadid on teada andnud, et nemad ei taha Juhan Partsi Euroopa Kontrollikoja Eesti esindajaks, teeb rahandusminister Sven Sester valitsusele sellegipoolest ettepaneku esitada kontrollikoja liikmeks just Parts. 

«Vastavalt Euroopa Liidu toimimise lepingule valitakse kontrollikoja liikmeks isikud, kes oma riigis kuuluvad või on kuulunud kontrolliasutustesse või kes on eriti pädevad selle ametikoha jaoks. Nende sõltumatus peab olema väljaspool kahtlust. Leian, et Juhan Parts täidab nimetatud tingimused. Endise riigikontrolörina tunneb ta avalikku sektori auditeerimist ning on palju panustanud sellesse, kuidas see täna Eestis toimib,» selgitas Sester oma otsust pressiteate vahendusel.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski ütles Postimehele, et sotsid on endiselt seisukohal, et Parts kõrgele eurokohale ei sobi. «Meie Juhan Partsi kandidatuuri ei toeta ja see tähendab seda, et Juhan Parts Eesti esindajana kontrollikotta ei saa,» oli Ossinovski konkreetne.

«IRLi poliitiline käitumine ei ole alati allunud ratsionaalsele analüüsile. Ma muud ei oskagi öelda,» kommenteeris Ossinovski seda, miks esitas IRL ühe valitsuspoole vastuhakust hoolimata Partsi jälle kontrollikoja liikme kandidaadiks.

Riigikontrolör kohtub Partsiga teisipäeval

Riigikontrolör Alar Karis kutsus riigikogu liikme Juhan Partsi järgmise nädala teisipäeval, 1. detsembril Riigikontrolli kohtumisele seoses rahandusministri palvega kujundada arvamus Partsi kui Euroopa Kontrollikoja liikme võimaliku kandidaadi suhtes.

Riigikontrolör soovib saada kohtumisel Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Juhan Partsiga teada, mida Parts arvab võimalikust tööst Euroopa Kontrollikojas, milline on tema hinnang kontrollikoja praeguse töö kohta, mida ja kuidas oleks tema arvates kontrollikoja töös vaja muuta, et tagada väljundite maksimaalne kasutegur nii Euroopa Liidu üldisel kui ka liikmesriikide tasandil.

Samuti on riigikontrolör huvitatud Juhan Partsi arusaamast, kuidas oleks sobilik kujundada Euroopa Kontrollikoja ja liikmesriikide kõrgeimate auditiasutuste omavahelisi suhteid ning parandada koostööd, teatas riigikontrolli pressiesindaja.

Kujutage ette olukorda, kus IRL oleks sotside kandidatuuri blokeerinud seetõttu, et ta hääletas kooselu seaduse poolt.

Sester küsis riigikontrolörilt Partsi kandatuuri kohta arvamust

Rahandusminister Sven Sester saatis täna lõuna ajal riigikontrolör Alar Karisele kirja arvamuse saamiseks Euroopa Kontrollikoja liikmekandidaadi Juhan Partsi kohta.

«Ma palusin kirjas, et Karis esitaks oma arvamuse esimesel võimalusel, mina ei dikteeri seda riigikontrolörile ette, kuidas ta vastama peaks. Eks ta siis ühel hetkel annab tagasisidet. Ma ei oska tõesti öelda, kas ta kutsub kandidaadi välja ja kohtub temaga isiklikult, seda tuleks Alar Kariselt küsida,» ütles Sester täna lõuna ajal.

Sester ei usu, et Partsi esitamine kutsub esile valitsuskriisi

Sestri sõnul ta ei usu, et tema otsus esitada valitsusele kontrollikoja liikmekandidaadiks Juhan Parts võiks esile kutsuda valitsuskriisi.

«Kontrollikoja liige peab omama pädevust täita oma ülesandeid ja tema tööülesanded ei ole seotud sellega, kas ta toetab kooseluseadust või mitte. Ma usun, et ka sotsid saavad sellest aru. Kui nad soovivad küsida kandidaadilt küsimusi, on neil see võimalus olemas. Diskussioon peaks käima siiski selle üle, kas kandidaadi kompetents on tasemel, mis võimaldab tal täita kontrollikoja liikme ülesandeid,» ütles Sester.

Tsahkna: miks meedia sotsidega nii leebe on?

«Rahandusminister tegi seda, mis on tema seaduse järgne ülesanne - esitas kandidaadi, keda tuleb riigikontrollil ja valitsusel hakata arutama. Seni on olnud tegu spekulatsioonidega, kes võiks millisele parteile sobida,» kommenteeris Margus Tsahkna suhtlusportaalis Facebook.

«Kujutage ette olukorda, kui sotsid oleksid esitanud Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks mõne oma väärika poliitiku ning IRL oleks tema kandidatuuri blokeerinud seetõttu, et ta hääletas kooselu seaduse poolt. Mina seda IRLi esimehena ette ei kujuta, see ei saa olla Eesti, ega ole Euroopa poliitilise kultuuri osaks,» jätkas Tsahkna.

«Kui selline asi oleks juhtunud, oleks IRL meedia poolt maatasa tehtud. Miks sotside puhul sellist maailmavaatelist ning riigikogu liikme südametunnistuse vabadust ahistavat käitumist soositakse, on mulle arusaamatu,» kurtsi ta.

Vastavalt vabariigi valitsuse seadusele esitab Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi valitsus rahandusministri ettepanekul, tutvudes eelnevalt riigikontrolöri arvamusega. Pärast valitsuse heakskiitu esitatakse Euroopa kontrollikoja Eesti-poolse esindaja kandidatuur Euroopa Liidu nõukogule. Kontrollikoja liikme kinnitab nõukogu pärast konsulteerimist Euroopa Parlamendiga.

Euroopa Kontrollikoda on üks viiest Euroopa Liidu institutsioonist Euroopa komisjoni, ELi nõukogu, Euroopa parlamendi ja Euroopa kohtu kõrval. Kontrollikoja ülesanne on auditeerida ELi institutsioonide arvepidamist ja tagada seeläbi liidu finantsjuhtimise usaldusväärsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles