Parts loodab, et valitsus püsib tema kandideerimisele vaatamata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts.
Juhan Parts. Foto: Jaanus Lensment

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaat Juhan Parts avaldas lootust, et tema esitamine ei aja sotsiaaldemokraatide vastuseisust hoolimata valitsust lõhki ning ta on valmis vastama kõigile küsimustele.

Parts avaldas reedel BNSile arvamust, et senine terav diskussioon Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadi üle on olnud konkreetse kandidaadi puudumise tõttu. «Omalt poolt teen kõik, et seda ei juhtuks, Eesti vajab ikka heas meeleolus töötavat valitsust,» lisas ta.

Partsi parteikaaslasest rahandusminister Sven Sester esitas reedel Partsi ametlikult Euroopa Kontrollikoja kandidaadiks, koolimata sellest, et valitsuspartner Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) on kinnitanud, et Partsi kandidatuur ei leia mingil juhul valitsuses konsensust.

«Nüüd on otsus ja konkreetne kandidaat. On olemas ka konkreetsed nõuded sellele ametikohale kandideerivale inimesele ja nüüd on võimalik neid hinnata. Seda esiteks. Ja teiseks olen valmis vastama kõigile mulle esitatud ja esitatavatele küsimustele, mis tulevad nii sotsiaaldemokraatidelt kui avalikkuselt,» sõnas Parts.

Endine riigikontrolör, peaminister ja minister Parts kinnitas BNSile, et pole enda varasemates ametites teinud ühtegi riigile kahjulikku otsust.

«Üldises joones võin kinnitada, et kogu minu 20-aastne töömehekarjäär on olnud Eesti riigi heaks ja ma olen teinud sadu otsuseid ja ei tea ühtegi otsust, mis poleks olnud Eesti riigi huvides. Ja kui on selleteemalisi küsimusi, siis ma teen kõik, et neile saaks vastatud ja loodan, et valitsus leiab selles osas konsensuse,» ütles Parts.

SDE vastuseisu kommenteerides avaldas Parts kahetsust tekkinud sõnasõja üle, märkides, et pole tahtnud varem ega soovi ka nüüd sellesse sekkuda. «Kutsun sotse, kes on alati kirega enda asja ajanud, saama kõikidele enda kahtlustele vastuseid ja eks selle eeldus on ju rahulik jutuajamine minuga ja arvan, et saan kahtlused hajutatud,» lisas ta.

Parts nentis vastuseks BNSi sellekohasele küsimusele, et vaatamata tema pidevale kohalolekule riigikogu hoones pole ükski kolleeg seni küsimustega tema poole pöördunud ja ta pole saanud tema suhtes tõstatatud kahtlusi ka mitteametlikult hajutada.

«Alles neljapäeval andsin rahandusministri ettepanekule oma nõusoleku, siiani on minu nimega ainult spekuleeritud. Ja ma pole ka kõigile avalikkuses kõlanud väljaütlemistele kohe reageerinud. Nüüd, kus ma olen andnud nõusoleku ja rahandusminister on ettepaneku teinud, tahaks ma ka ise kõikvõimalikke süüdisusi ümber lükata,» ütles Parts. «Siiani olin vaikselt kõrvaltvaatav objekt. Nüüd, kus ma olen ametlik kandidaat, loomulikult olen ma valmis absoluutselt kõigile küsimustele vastama.»

Vastates BNSi küsimusele, kas on riigimehelik kandideerida ametikohale ette teades väga tõsist vastuseisu ja seda, et tema kandidatuur mingil juhul valitsuses konsensust ei saavuta, vastas Parts, et «mis puudutab kontrollikoja tööd, siis arvan, et tunnen seda üsna põhjalikult ja olen saanud sellega suurepäraselt hakkama».

«Kriitika mu arvates pole absoluutselt õiglane,» lisas ta. «Nüüd peaks valitsus kaaluma kandidaate sisu järgi, nii nagu ühte personaliotsust tehakse. Personaliotsus ei saa olla kindlasti lõpuni subjektiivne. Ja ma olen igati valmis, et valitsus saaks teha hea otsuse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles