Madise ei näe Savisaare ametist kõrvaldamises vastuolu põhiseadusega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise ei näe kriminaalasjas kahtlustuse saanud Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamises vastuolu põhiseadusega.

Õiguskantsler märkis riigikohtule saadetud arvamuses, et tema hinnangul tuleb jätta läbi vaatamata Tallinna linnavolikogu taotlus, milles volikogu soovis kehtetuks tunnistada kriminaalmenetluse seadustiku punkti, mis võimaldab linnapead ametist kõrvaldada.

«Volikogul on õigus taotleda põhiseaduslikkuse järelevalvet üksnes kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatiste kaitseks,» märkis õiguskantsler.

Põhiseaduslikkuse järelevalve kohtumenetluse seadus näeb ette, et kohaliku omavalitsuse volikogu võib esitada riigikohtule taotluse tunnistada seadusesäte kehtetuks üksnes siis, kui see on vastuolus kohaliku omavalitsuse põhiseaduslike tagatistega. Põhiseadusest tulenev kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigus saab olla riivatud juhul, kui seadusandlik meede riivab spetsiifiliselt kohaliku omavalitsuse üksust, mitte kõiki õiguskäibes osalejaid ühtviisi, märkis õiguskantsler.

Kriminaalmenetlusseadustiku vaidlustatud säte ei riiva õiguskantsleri hinnangul vahetult ja spetsiifiliselt kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigust, vaid kehtib kõigi õigussubjektide suhtes võrdselt. "Leian, et kohaliku omavalitsuse põhiseaduslikest tagatistest tulenevat normikontrolli algatamise õigust ei saa käesolevale juhule laiendada," lisas õiguskantsler.

Ta tõi esile, et tulenevalt vaatluse all olevast sättest kõrvaldatakse kahtlustatav või süüdistatav ametist prokuratuuri taotlusel eeluurimiskohtuniku määruse või kohtumääruse alusel, kui ta edasi töötades võib jätkuvalt toime panna kuritegusid või edasitöötamine võib kahjustada kriminaalmenetlust. Säte lubab ametist kõrvaldada ka linnapea ning täpsemalt ei sätesta norm erandit, et seda ei kohaldataks linnapea suhtes.

Ajendatuna Tallinna linnapea ametist kõrvaldamisest esitas Tallinna linnavolikogu riigikohtule taotluse tunnistada kehtektuks kriminaalmenetlusseadustiku säte, mis võimaldab uurimisaluseid ametist kõrvaldada. Seda seetõttu, et seadus ei tee erandeid linnapea ametist kõrvaldamisele ja on volikogu hinnangul seega vastuolus põhiseadusest tuleneva kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigusega.

Õiguskantsler märgib, et võtmeküsimuseks on, kas vaidlustatav meede riivab spetsiifiliselt kohaliku omavalitsuse üksust.

Avaldaja on leidnud, et käesoleval juhul riivab linnapea ametist kõrvaldamise toiming just nimelt kohalikku omavalitsust, kuivõrd kriminaalmenetlus on alustatud Tallinna linnapea Edgar Savisaare suhtes, kes on Tallinna linnapea ametikohalt kohtulahendi alusel kõrvaldatud. Linnapea on aga ametikohale valitud kohaliku omavalitsuse (KOV) enesekorraldusõiguse lahutamatuks osaks olevate sätete alusel, millised ei kohaldu eraldi linnapeaks olevate kahtlustatavate või süüdistatavate suhtes.

Õiguskantsler märgib, et taotlusestki nähtuvalt näeb vaidlustatud säte ette ametist kõrvaldamise, tegemata erandeid üht või teist tüüpi ametikohtade vahel. "Seega ei ole tegemist spetsiifiliselt kohalikku omavalitsust puudutava piirangu või toiminguga. Meede on kehtestatud kriminaalmenetluse tagamiseks. Kriminaalmenetluse läbiviimine, sealhulgas selle käigus tagavate meetmete kohaldamine ei kuulu kohaliku elu, vaid riigielu küsimuste valdkonda. Analoogsele seisukohale asus riigikohus tsiviilkohtumenetluse kontekstis, andes hinnangu sellele, kas tsiviilasjades esinduse instituudi tingimuste kehtestamine on kohaliku elu küsimus, millele laieneb omavalitsusüksuse enesekorraldusõigus. Kõnealusel juhul jõuti järeldusele, et kohtumenetluse korraldus, sealhulgas esindaja määramine on küsimus sellest, kuidas riik otsustab lahendada õigusvaidluste läbivaatamise korra. Kohtumenetluse korralduse otsustamine ei ole seega kohaliku omavalitsuse pädevuses," märkis õiguskantsler.

Ta toob ka esile, et kuigi linnapea ametikohta võib pidada niiöelda poliitiliseks, siis erinevalt linnavolikogu liikmest ei vali linnapead rahvas otse. "Ükski kehtiv kohaliku omavalitsuse tegevust reguleeriv õigusakt ei keela valida linnapeaks inimest, kes ei ole volikogu liige. Kui linnapea valitakse volikogu liikmete hulgast, peatatakse tema volikogu liikme volitused. Seega ei ole antud juhul kohased ka taotluses viidatud paralleelid riigikogu liikmete immuniteediga," märkis õiguskantsler.

"Kriminaalmenetluse regulatsioon peab tuginema põhimõttele, et kedagi ei vabasta vastutusest tema ametikoht või valijate mandaat. Põhiseaduse järgi on kõik seaduse ees võrdsed," kirjutab õiguskantsler. Asjaolu, et kriminaalmenetlusseadustiku vaidlustatud säteei tee erandeid linnapea ametist kõrvaldamisele, ei riiva seega kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõigust, lisas õiguskantsler.

Tallinna volikogu kiitis oktoobri lõpus heaks otsuse eelnõu, millega soovib riigikohtult põhiseadusliku järelevalve algatamist kriminaalmenetluse seadustiku selle osa kohta, mille alusel kõrvaldati ametist linnapea Edgar Savisaar. Otsuse eelnõu poolt hääletas 43 Keskerakonna fraktsiooni saadikut, kohalolnud 10 Isamaa ja Res Publica Liidu saadikut hääletusel ei osalenud. Puudus kuus IRL-i saadikut, kogu Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon ning ka fraktsioonitu saadik Olga Sõtnik.

Tallinna ringkonnakohus jättis eelnevalt jõusse Harju maakohtu määruse korruptsioonikahtluse alla langenud Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise kohta. Ringkonnakohus nõustus riigiprokuratuuri seisukohaga, et kriminaalasja eeluurimise huvides on põhjendatud Savisaare kõrvaldamine meeri ametist. Sellega jättis ringkonnakohus Savisaare kaitsja määruskaebuse rahuldamata.

Harju maakohus arutas Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise taotlust 24. septembril ning otsustaski 30. septembril, et Savisaar tuleb linnapea ametist kõrvaldada. Kohus leidis, et Savisaarele esitatud kahtlustus on suures osas põhjendatud.

Savisaare kaitsjad vaidlustasid määruse riigikohtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles