Briti politsei avalikustas uued videokaadrid eestlastest röövlite tegevusest

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti politsei avalikustas turvakaamerate salvestiste uued kaadrid, millel on näha, kuidas eestlased röövivad tänavu veebruaris Londonis kellaäri, purustavad haamritega vitriine ja rüselevad neid takistada üritanud turvamehega.

Leedsi kohus mõistis esmaspäeval kolm eestlast süüdi kuritegeliku jõugu moodustamises ning  juveelipoodide röövimises. Alar Kaljurand (44) sai kohtu otsusega 18-aastase, Rainis Kilk (26) 18-aastase ning Taimar Uibopuu (30) 15-aastase vanglakaristuse.

Röövid leidsid aset tänavu 25. veebruaril Londonis Oxford Streetil asuvas juveeliäris ja 24. märtsil Leedsis Albion Streetil asuvas juveeliäris.

Röövidega seoses on kohtu all ka 39-aastane Raigo Malm, kuid tema üle kohtupidamine veel kestab. Politsei ei avalikustanud, milline on süüdistuse järgi Malmi roll nendes röövides.

Kaljurand ja Kilk sisenesid 25. veebruaril kella 18 paiku Londonis Oxford Streetil asuvasse kellapoodi Watches of Switzerland, kandes maske ja hoides käes püstoleid.

Kaljurand nõudis poetöötajatelt vitriinide võtmeid, samal ajal purustas Kilk haamriga vitriinid. Mehed võtsid vitriinidest kuus Cartieri kella ja hakkasid sündmuskohalt põgenema, kui turvamees otsustas sekkuda ja hakkas Kilgiga rüselema. Turvamees vabastas Kilgi pärast seda, kui sekkus Kaljurand ja ähvardas teda püstoliga.

Kaljurand ja Kilk põgenesid, kuid turvamehe sekkumise tõttu jättis Kilk sündmuskohale maha kaasas olnud koti. Politsei leidis kotist pesapallikurika, lõiketangid, tühja plastpudel ja kolm kilekotti. Politsei saatis need esemed ekspertiisi.

Kaljurannal ja Kilgil õnnestus saada poest kuus Cartieri käekella, kogu väärtusega 30 000 naela.

Pärast röövi lahkusid mõlemad mehed Suurbritanniast, kuid nad tulid märtsis riiki tagasi. Siis oli nendega ühinenud Uibopuu. Mehed tulid Suurbritanniasse ajavahemikul 16.- 20. märtsini erinevate lendudega, et vältida enda seostamist teineteisega. Mehed said kokku Manchesteris, kus nad hakkasid plaanima uut röövi. Kaljurand hankis 21. märtsil Liverpoolist õhupüstoli, mida kasutati Leedsis toimepandud röövis.

24. märtsil läksid mehed röövima Leedsis Albion Streetil asuvat Berry’s juveelipoodi. Poe uks oli lukus, kuid turvamees lasi kliendina esinenud röövlid sisse. Kohe pärast sisenemist võttis parukat kandev Kaljurand välja relva ja ähvardas sellega poe turvameest. Seejärel astusid poodi sisse Kilk ja Uibopuu, kes purustasid haamritega vitriinid ja panid seal olevad kellad kottidesse. Sündmusel oli palju pealtnägijaid, kes helistasid kohe politseisse. Kaljurannal ja Kilgil õnnestus sündmuskohalt põgeneda ning nad sõitsid rongiga oma peatuspaika Machesteri. Enne hotelli sisenemist viskasid nad oma koti koos paruka ja õhupüstoliga prügikasti. Politsei leidis koti siiski üles.

Uibopuu lahkus juveelipoest teist teed pidi, kuid kuna röövil oli palju pealtnägijaid, pidas kolm möödakäijat ta kinni, surus tänavale pikali ja hoidis kuni politsei saabumiseni kinni. Uibopuul kaasas olnud kotist leidis politsei poest röövitud 64 kuldkella väärtusega 485 505 naela.

Uibopuu eitas röövis osalemist ja väitis algselt politseile, et ta on turist. Hiljem tunnistas ta oma tegu ning tunnistas, et tuli Suurbritanniasse eesmärgiga röövida juveeliäri.

Politsei jõudis kiiresti jälile ka Kaljurannale ja Kilgile ning pidas nad 25. märtsi öösel kell 3 Manchesteris nende hotellitoas kinni. Mõlemad mehed eitasid oma osalemist röövis.

Politsei ei ole seni kätte saanud rohkem kui 455 000 naela väärtuses Leedsist röövitud kuldkelli.

Politsei tõstas meeste osalemise röövis suures osas tänu turvakaamerate salvestisele. Kilgi osalemise Londonis toimunud röövis tõestas politsei röövipaigale mahajäetud kotis olnud veepudelilt leitud DNA ja kilekottidelt leitud sõrmejälgede abil. Kaljurand jäi poe turvakaamera lindile Liverpoolis, kus ta ostis endale õhupüstoli. Leedsi raudteejaama turvakaamera salvestuselt õnnestus politseinikel leida Kaljuranna, kes kandis sama parukat, mida kasutati juveelipoe röövi ajal.

Juhtumiga tegelenud politseiinspektori Scott Harley sõnul lendasid Kaljurand, Kilk ja Uibopuu Eestist Suurbritanniasse kindla eesmärgiga panna toime rööv. «Röövile eelnes põhjalik planeerimine ning mehed moodustasid röövi läbiviimiseks kuritegeliku jõugu, mis oli valmis kasutama röövide käigus poet töötajate ja klientide vastu äärmuslikku vägivalda. Jõugu liikmed kandsid oma nõudmiste läbisurumiseks relvi ja tegid kõik, et vältida enda avastamist,» rääkis Harley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles