Kes on president Ilvese kihlatu Ieva Kupce?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Septembri algul, umbes veerand tundi enne Arvo Pärdi juubelile pühendatud kontserdi algust astus presidendi autost välja kena mustas kleidis daam, pärast teda president Toomas Hendrik Ilves ning turvameestest saadetuna kõndisid nad väikest omavahelist distantsi hoides Noblessneri valukoja poole.

Kontserdil istus paar esiritta maestro kõrvale, samal üritusel viibinud presidendi endine abikaasa Evelin Ilves leidis samal ajal sõbrannaga kohad saali tagumistes ridades. Järgnenud pidulikul kinnisel vastuvõtul pidas president lühikese kõne ning asutas end koos sarmika kaaslannaga lahkuma, nii et Pärdi tänukõne jäi neil kuulamata.

Pärast seda on paari üheskoos nähtud Viljandi Music Walki avakontserdil ja möödunud nädalal presidendi koostatud plaadi esitlusel. Tähelepanelikumad pidulised nägid just plaadiesitlusel kaunist sõrmust lätlanna sõrmes.

Kui Läti uudisteportaal kasjauns.lv augusti algul ühes Riia restoranis einestavate Toomas Hendrik Ilvese ja tundmatu daami foto avaldas, jäi naise isik seltskonnaajakirjandusele mõistatuseks.

Portaalis kirjutatut refereeriti usinalt Eestiski: nimelt saabunud Ilves Riiga Saksamaalt, ja kuna tal juhtus olema vaba päev, veetis ta mitu tundi Läti pealinnas. Samal ajal restoranis viibinud külastajad täheldanud, et paar suhtles inglise keeles, ent tellimused esitanud naine läti keeles.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam kinnitas toona Läti portaalile, et Eesti president naudib Läti kööki iga kord, kui naabermaale satub. Alles mitu päeva hiljem tuvastas ajakiri Kroonika, et tundmatu daam oli Ieva Kupce, Läti kaitseministeeriumi kõrge ametnik, ja seda uudist tsiteeris omakorda Läti ajakirjandus.

Postimehele kinnitasid mitmed allikad, et tegelikult on Ilvese ja Kupce erilist teineteisesse suhtumist märgatud vähemalt kaks aastat, ajast, mil Kupce tegutses toonase Läti kaitseministri, praeguse Euroopa parlamendi liikme Artis Pabriksi nõunikuna. Nimelt saatis naine ministrit Tallinnas Lennart Meri konverentsil.

«Ilves tuli saali ja tervitas soojalt mitte Pabriksit, kes astus oma nõuniku selja taha, justkui oleks tema (Pabriks – toim) naise saatja rollis, vaid esimesena just nõunikku, kelleks oli kõnealune daam,» rääkis üks allikaid. Kohaolijatele jäi selgelt mulje, et need kaks ei kohtunud esimest korda. Allika sõnul on Ilves ja Kupce kohtunud teistelgi töistel üritustel (näiteks sama aasta sügisel Riias peetud konverentsil, kui naine Ilvesel lennujaamas vastaski käinud, Ilvese ja senaator John McCaini kohtumisel jm – toim), ning nendevaheline eriline ja sügav sümpaatia pole jäänud märkamatuks.

«Ta on julgeoleku alal väga, väga terane inimene,» kiidab riigitegelane, kes nendel kohtumistel osalenud, Kupce professionaalseid oskusi.

Teine allikas märkis muuhulgas, et veel mõne aasta eest suhtus Ilves teiste Balti riikide välispoliitika suundadesse kerge muigega. Üsna ootamatult täheldati aga, et Eesti president on hakanud suhteliselt intensiivselt lõunanaabritel külas käima, ehkki toonane ametivend Andris Bērziņš on oma olemuselt Ilvese täielik vastand.

Läti ajakirjanduse andmetel tunnevad Ilves ja Kupce teineteist juba Euroopa Parlamendis töötamise aegadest.

Läti portaali skaties.lv andmetel jälgib Kupce aktiivselt Ilvese tegevust sotsiaalvõrkudes. Kupce pole abielus, kuid tal on poeg, kelle isa on Läti saadik Kreekas Ivars Pundurs.

Presidendi pressiesindaja Toomas Sildam oli lakooniline: «President Toomas Hendrik Ilvese külaline Arvo Pärdi 80. sünnipäeva kontserdil Noblessneri valukojas oli Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika üksuse juht Ieva Kupce. NATO 2006. aasta Riia tippkohtumist ette valmistanud ja nüüdne Läti küberjulgeolekupoliitika valdkonna juht Ieva Kupce on president Ilvese kauaaegne sõber.»

Toomas Hendrik Ilves (61) ja Evelin Ilves (47) lahutasid 11 aastat kestnud abielu aprillis. Evelin Ilves on ilmutanud end viimasel ajal avalikkuse ees noore muusiku Siim Rikkeriga (32).

CV

Ieva Kupce

-Läti kaitseministeeriumi küberjulgeolekupoliitika koordineerimissektsiooni juht.

-Alustas diplomaatilist karjääri 1997. aastal Läti välisministeeriumis.

-Osalenud 2006. aasta NATO tippkohtumise korraldamisel Riias, töötanud Läti NATO-esinduses ning Euroopa Liidu eriesindaja nõunikuna Bakuus.

-2012. aastast tegeleb Läti küberkaitsega.

-Pälvinud mitmeid riiklikke autasusid.

Allikas: ec.europa.eu/digital-agenda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles