Madise tahab ka samasoolistele õigust saada partneri juurde tulekuks elamisluba

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Mihkel Maripuu

Õiguskantsler Ülle Madise tegi riigikogule ettepaneku muuta välismaalaste seadust, mis ei luba anda Eestisse samasoolise kooselupartneri juurde elama asumiseks elamisluba, tema hinnangul võiks elamisloa andmise võimaluse ette näha registreeritud elukaaslasele.

Madise märkis riigikogule saadetud ettepanekus, et kui praegu annab välismaalaste seadus õiguse taotleda elamisluba Eestis resideeruva abikaasa juurde elama asumiseks, siis samasoolise kooselupartneri juurde elama asumiseks elamisluba anda ei saa.

Samas nõuavad nii Eesti põhiseadus kui Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioon inimeste võrdset kohtlemist kooselu võimaldamisel. «Kuna Eestis ei ole samasoolistel partneritel võimalik abielluda, ei ole neil erinevalt erisoolistest elukaaslastest võimalik astuda samme selleks, et täita välismaalaste seaduses sätestatud tingimusi koos elamise eesmärgil elamisloa saamiseks. Ühtki mõistlikku ega asjakohast põhjendust samasooliste kooselupartnerite taoliseks halvemaks kohtlemiseks ei ole,» ütles Madise.

Tema sõnul on üks võimalus, kuidas põhiseadusvastane olukord kõrvaldada, näha ette, et elamisluba saaks anda registreeritud elukaaslasele.

Õiguskantsleri ettepanekut peab arutama hakkama riigikogu täiskogu, kel tuleb hääletusel otsustada, kas asuda seadust muutma või mitte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles