10 uudist, mida võiksid teada: reede, 18. detsember

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Detsembris oli populaarseim partei Keskerakond

    Edgar Savisaar Keskerakonna kongressil. Foto: Liis Treimann

    Detsembris oli populaarseim partei opositsiooniline Keskerakond, mille toetus kasvas võrreldes novembriga kahe protsendipunkti võrra 25 protsendile, selgub BNSi tellitud TNS Emori erakondade toetuse uuringust.

    OLULIST

    • Keskerakonna toetus on võrreldes novembriga tõusnud kahe ning Reformierakonna ja IRLi toetus ühe protsendipunkti võrra.

    • Keskerakonna reitingut oleks Kadri Simsoni juhiks valimine Voogi arvates mõjutanud oluliselt, kuid täpselt ei ole teada, kummas suunas.

    Värsketest erakonnareitingutest loe postimees.ee-st

  2. Toobal jätkab Keskerakonna peasekretärina

    Priit Toobal Foto: Sander Ilvest

    Homme õhtul koguneb esimesele sisulisele koosolekule värskelt valitud Keskerakonna juhatus, kus erakonna esimehe Edgar Savisaare ettepanekul valitakse peasekretäriks tagasi Priit Toobal.

    OLULIST

    • «Erakonna juht selle ettepaneku mulle tegi ja vastasin jaatavalt. Oleme viimased kaheksa aastat edukalt koostööd teinud, mitmeid valimisi võitnud ja mõistlik on jätkata,» ütles Toobal.

    • Savisaarega koos altkäemaksuskandaali kukkunud Tallinna volikogu esimees Kalev Kallo teeb ettekande erakonna volikogu kokkukutsumisest ja räägib Keskerakonna finantsolukorrast 1. detsembri seisuga.

    Keskerakonna kriminaalist peasekretärist loe postimees.ee-st

  3. «Vehkleja» tegi Oscari-üllatuse

    Oscari gala ettevalmistused. Foto: Scanpix

    Eesti-Soome mängufilm «Vehkleja» pääses nimekirja, mille seast valitakse Oscari nominendid.

    OLULIST

    • «See on väga hea uudis,» kommenteeris «Vehkleja» peaosatäitja, näitleja Märt Avandi.

    • «Kui jõuame nomineeritute hulka, on veel toredam, siis oleme nagu möödunud aastal «Mandariinid»,» ütles Avandi.

    Soome-Eesti mängufilmi eduteest loe postimees.ee-st

  4. Forum Cinemas sai Leedus üle miljoni euro trahvi

    Forum Cinemas juht Kristjan Kongo. Foto: Mihkel Maripuu

    Soome firma Forum Cinemas, millele kuuluvad kinod viies Leedu linnas, on saanud Leedu konkurentsiametilt kartellikokkuleppe eest 1,38 miljoni euro suuruse trahvi.

    OLULIST

    • Multikino Lietuva ja Cinamon Operations tunnistasid üles kartellis osalemise ning saavad vastavalt 99 200 euro ja 138 800 euro suuruse trahvi.

    • Kongo selgituse kohaselt tahtis levitaja garanteerida filmistuudiole miinimumtulu ehk kindlustada end suure soodustusega müüdavate piletite eest (levitaja saab kokkulepitud protsendi müüdud pileti hinnast), kuid seda tõlgendati miinimaalse kinopileti hinna kokkuleppena.

    Leedu kinokartellist loe postimees.ee-st

  5. Taani kaalub varjupaigataotlejate vara konfiskeerimist

    Migrandid saabumas Lesbose saarele Kreekas. Foto: AFP/Scanpix

    Taani valitsus on teinud ettepaneku anda politseile voli konfiskeerida varjupaigataotlejate väärisesemed eluaseme, keeletundide, arstiabi ja koolituse eest tasumiseks.

    OLULIST

    • Laulatussõrmuseid, kelli ja teisi sentimentaalse väärtusega esemeid põgenikelt ära ei võeta, ütles minister.

    • Taanist on sel aastal varjupaika taotlenud üle 9000 inimese. Hiljuti kärbiti põgenike sotsiaaltoetusi kuni 50 protsendi võrra.

    Taani varjupaigataotlejatest loe postimees.ee-st

  6. Mobiilse interneti kiiruse mõõtmisel selgusid õiged tulemused

    4G andmeside. Foto: Erik Prozes

    Tehnilise Järelevalve Amet tegi mobiilse andmeside kordusmõõtmised üle Eesti, kuna selgus, et Tele2 Eesti võrgus mõõdetud kiirused olid ebatäpsed. Uuest mõõtmistulemustest ilmnes, et enim on mobiilse interneti kiirust kasvatanud just Tele2.

    OLULIST

    • Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Priit Soomi sõnul näitavad mõõtmistulemused, et 4G-võrgud üle Eesti on heal tasemel ning riik ja sideettevõtted panustavad jätkuvalt võrkude arendamisesse eesmärgiga pakkuda edaspidi veelgi kvaliteetsemat mobiilse interneti teenust.

    • Mõõtmistulemused näitavad, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades 52,0 Mbit/s saavutas Telekom, Elisa keskmine kiirus oli 28,3 Mbit/s ja Tele2-l 31,4 Mbit/s.

    Mobiilse andmeside kiirustest loe postimees.ee-st

  7. Maailma 1000 parima restorani hulka valiti neli Eesti restorani

    Pädaste mõisas asuv restoran Alexander.

    Prantsusmaa väliministeerium avaldas maailma 1000 parima restorani nimekirja, mille seas on ka neli Eesti restorani.

    OLULIST

    • Nimekirjas on restorane viielt mandrilt. Kõige enam on 1000 parima restorani seas Jaapani restorane (127), järgnevad Prantsusmaa (118), USA (101), Hiina (69) ja Hispaania (52).

    • Maailma parimate restoranide nimekirja jõudis neli Eesti restorani: Muhu saarel Pädastes asuv Alexander, mis on 976. kohal, Tallinnas Ranna tee 3 asuv Noa Peakoka Saal, mis paigutus 977. kohale, Tallinnas Tornimäe 3 asuv Horisont, mis sai 981. koha ning Tallinnas Vene 9 asuv Tchaikovsky, mis on 983. kohal.

    Maailma parimatest restoranidest loe postimees.ee-st

  8. Hiiglaslik puufallos jäi kellelegi ette

    Iselaadi kunstiteose kallal on vandaalitsetud varemgi. Ööl vastu eilset saega kallale minnes jõuti sihile. Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

    Ööl vastu eilset lõikas kellegi kuri käsi nüri saega maha tänavu jaanuaris Viljandi ringtee ja haigla vahel olevale põllule püsti pandud fallosliku monumendi.

    OLULIST

    • Raja sõnul käisid inimesed puupeenise juures ja tegid sellest pilti lausa uskumatult tihti. Ta lisas, et kui puu oleks pikapeale ära kõdunenud, oleksid püstitajad selle niikuinii ise maha võtnud.

    • Kokkuvõttes rõhutas üks kuju püstitaja siiski, et ehkki mõne inimese maailmapilti selline silmatorkav kuju ei mahu, moodustavad nad kõigist arvajatest kaduvväikese osa ning valdavalt võetakse monumenti naljaga, nagu ongi olnud nende taotlus.

    Viljandi kunstfallose mahasaagimisest loe postimees.ee-st

  9. Kihnu väinas ulbib kümne miljoni eurone lelu

    Manija sadamas tegi AS Saarte Liinid oktoobris hädaabitöid, et suur ja uhke Kihnu Virve kaini ulatuks. 
    Foto: Urmas Luik

    «Selle laeva eripära on see, et ilm ei peagi alati nii hea olema,» ütles majandusministeeriumi asekantsler Ahti Kuningas uhke reisiparvlaeva Kihnu Virve liiniletuleku avapeol. Nüüd võtaks ta oma sõnad ilmselt tagasi.

    OLULIST

    • Laevaühenduse katkendlikkus mõjutab postisaadetiste kohaletoimetamist, kaupluste varustamist toidu- ja esmatarbekaubaga.

    • Pärnumaa ühistranspordikeskuse vanemlogistik Avo Rahu kinnitab, et veetaseme kõrgus mõjutab laeva sildumist sadamates, eriti Manijal.

    Hädast uue laevaga loe postimees.ee-st

  10. Eesti noorte loodud puulipsude vastu tuntakse huvi välismaalgi

    Puulipsu meeskond. Foto: Puulips

    Kolm Pirita majandusgümnaasiumi õpilast rajasid õpilasfirma, mis toodab käsitööna valmivaid puidust lipse. Hiljuti on lipsude vastu huvi tuntud ka Itaaliast ja Ameerikast, kus noored peagi lipse läbi e-poe müüma plaanivad hakata.

    OLULIST

    • Nii panid kolm koolinoort jõud kokku ja hakkasid koos lipse tootma. Tänaseks on neid valminud ligi 70. Lipse on noored müümas käinud tavaliselt laatadel, kust juba kümmekond lipsu ostetud on.

    • Puulipsu loojad unistavad ühel päeval näha enda toodetud lipse mõne suure kuulsuse kaelas. Hiljuti rõõmustas neid see, kui vanalinna hariduskolleegiumi heategevuslikul oksjonil ostis nende lipsu Euroopa Parlamendi liige Indrek Tarand.

    Põnevatest puulipsudest loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles