Relvaloa eksamit saab edaspidi teha üksnes eesti keeles

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvamüük
Relvamüük Foto: JEWEL SAMAD/AFP

Relvaseaduse muutmise eelnõu järgi saab edaspidi relvaloa taotlemisel vajaliku eksami teha üksnes eesti keeles ning omada võib ainult ühte püstolit või revolvrit.

Eelnõu järgi peavad ka välismaalased taotlema relvaluba Eesti kodanikega samadel tingimustel, sealhulgas sooritama vastava eksami isegi juhul, kui talle on väljastatud relvaluba mõnes teises riigis.

Relvaloa eksami võõrkeeles läbiviimine ei ole kooskõlas keeleseadusega, samuti kaasneb muukeelse eksami võimaldamisega suur halduskoormus politsei- ja piirivalveametile, seisab eelnõu seletuskirjas.

Peale selle lisandub relva omanikule kohustus sooritada relvaloa vahetamisel tulirelva käsitsemise katse ning kaob kohustus soetatud relv elu- või asukohajärgses prefektuuris registreerimisel politseiametnikule ette näidata. Samuti kaob ära nõue põhjendada relvaloa taotlemisel relva vajalikkust.

Eelnõu kohaselt võib vähemalt 18-aastane isik soetada gaasipüstoli ning vähemalt 21-aastane isik lisaks gaasipüstolile ka ühe turvalisuse tagamiseks sobiliku relva – püstoli või revolvri.

Arvestades, et tulirelv on ohtlik, tuleks nende omamist ja valdamist piirata ning võimaldada nende omamine üksnes vajaduspõhiselt. Eelnõuga ei piirata sporditulirelvade ja jahitulirelvade omamist.

Eelnõuga kavandatavad muudatused on osaliselt seotud muutunud rahvusvahelise julgeolekuolukorraga – Euroopat tabanud rändekriis, terrorirünnakud ning Venemaale kehtestatud sanktsioonid on tinginud vajaduse analüüsida ja tõhustada Eestis kehtivat relvapoliitikat.

Seaduseelnõu on kavandatud jõustuma üldises korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles