Otseblogi: president Toomas Hendrik Ilvese aastalõpuintervjuu ETVs

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna õhtul ETVs antud aastalõpuintervjuus, et põgenikeprobleem on tõsine ning sellega hakkamasaamiseks on vaja kogu Euroopa koostööd. Samuti rääkis ta valitsusest, aga ka isiklikust elust, märkides muu hulgas, et igatseb puhkust kuuma päikese all. Postimees kajastas intervjuud jooksvalt.

21:32

Saate alguses tuleb jutuks Estonian Airi ümber toimunu. Ilves rõhutab, et kõige olulisem küsimus on, et Eesti oleks oluliste kohtadega hõlpsasti ühendatud. "Mulle meenub, kuidas oma kümme aastat tagasi käis siin tolleaegne Skype'i omanik, me saime kokku ja ta ütles mulle, et seni kuni on olemas otseühendus Tallinna ja Londoni vahel, jääb Skype'i arenduskeskus Tallinnasse. Kui enam ei ole võimalik otse Tallinnasse lennata, siis viib ta selle kuhugi mujale. Usun, et see jutt kehtib väga paljude firmade ja investeerijate puhul, ühtlasi ka meie enda puhul, et me saame hõlpsasti sinna, kuhu meil on vaja minna."

21:35

"Väga paljudele inimestele, minule kaasa arvatud, on sel aastal kõige enam muret valmistanud põgenike probleem. Kindlasti mitte selles võtmes, nagu me oleme siin näinud tõrvikute paraadide näol, vaid pigem kuidas üldse Euroopa tuleb sellega toime. On väga selge, et üksik riik ei tule sellega toime. Meil on vaja ühiseid jõude, meil on vaja tugevdada kogu Euroopa piiri, et teaksime, kes tuleb Euroopasse. Minu mure on, et kui me ei tule Euroopana toime ja taandume oma rahvuspiiridesse, siis esiteks see käib üle jõu. Praegu on nii, et see põhiprobleem asub enamasti lõunas, aga see võib igal ajal nihkuda meie suunas. Kuulen, et Euroopa Liitu ei ole vaja, aga seda on hädasti vaja juhul, kui see probleem peaks meil tekkima."

21:38

Ilves ütleb, et pagulashirm on ülespuhutud ja ekspluateeritud mõnede inimeste poolt. "Hirm on asi, mis kutsub esile igasuguseid reaktsioone, vahel äärmuslikke. Seda hirmutunnet on minu meelest väga osavalt ära kasutatud inimeste seas."

21:39

"Saksamaal oli aastatel 1945-1947 kaksteist miljonit sakslasest sisepõgenikku ja kaksteist miljonit mittesaksalastest põgenikku. Ometi tuldi toime. Kui me võrdleme praegust olukorda sellega, mida me oleme Euroopas näinud, siis ma usun, et see hirm on väga ülepaisutatud."

21:46

Hussar toob välja, et oleme olukorras, kus rahvaesindaja ütleb, et Eestit kaitsev Ameerika mustanahaline sõdur võiks kogu aeg käia mundris, et ta oleks äratuntav ja keegi ei tuleks talle tänaval juurde ega hakkaks tüli norma. "See on üks koledamaid ja kohutavamaid avaldusi, mida ma olen sel aastal näinud," ütleb Ilves.

"Teil on sellepärast häbi?" küsib Hussar. "Piinlik, häbi. Kui mõelda, et tulge siia, te peate meid kaitsma, aga meil on selline tingimus, et kuna te olete mustanahaline, siis peate mundris ringi käima," ütleb Ilves. "Teine asi, mis on see tuletatud sõnum, et me oleme nii rassistlikud siin. Ma ei arva, et Eesti on nii rassistlik, aga seda, et kogu rahvas siin vihkab mustanahalisi ja on nõus neid taluma juhul, kui nad on mundris, võivad nii tõlgendada inimesed, kes otsustavad, kas siia saata vägesid või mitte."

21:53

Ilves ütleb, et praegu ei ole veel tunda, et Süüria küsimus on hakanud Euroopa Liidu ühtsust mõjutama. "Üks või teine võib midagi öelda, aga iga terroriakt, nagu me nägime selle kohutava rünnaku puhul Pariisis, paneb inimesi mõtlema. Kui su enda turvalisus ja julgeolek on ohus, siis võib-olla kaugemad küsimused, mis puudutavad ühte teist riiki, nende tähtsus võib-olla kahaneb natuke. Siiamaani pole seda juhtunud, siiamaani on Euroopa Liit olnud ühtne."

21:54

Saatejuht meenutab 2006. aasta intervjuud, kus Ilves ütles muu seas, et president peab olema kogu rahva president. Kuidas mõtestab Ilves seda lauset nüüd? "2006. aasta kontekst on hoopis teistsugune. Tol ajal öeldi loomeinimestele, et jäägu nad oma liistude juurde, ärgu sekkugu. Tol ajal ei olnud välispoliitika üldse esiplaanil. Kodanikuühiskond oli paljudele täiesti mõistmatu teema. Kui ma oma esimese kõnega riigikogu ees esinesin ja kodanikuühiskonna vajadusest rääkisin, siis kratsisid paljud pead, et mida see tähendab. Kuus aastat hiljem tuli Harta 12, kus öeldi, et president ei arvesta kodanikuühiskonnaga. See oli väga hea, sest see tähendas, et vahepeal oli asi nii palju edasi arenenud, et kodanikuühiskond sai kritiseerida presidenti." 
Seepeale küsib Hussar, kui tihti on Ilves üheksa aasta jooksul tundnud soovi päevapoliitikasse sekkuda. "Kogu aeg, aga tuleb ikka ennast taltsutada, et jääda oma rolli. Meil on väga parlamentaarne riik ja parlamentaarne kord näeb siiski ette, et president ei sekku päevapoliitikasse, välja arvatud juhul, kui ta ise tunnetab riigile ohtu." Siiski tuletab ta meelde 2009. aastat, mil nn krokodillide komisjon otsis riigieelarvelist lahendust finantskriisile, et siis tundis ta vajadust sekkuda.

21:57

Praegusest nn kõhklusliidust rääkides avaldab Ilves imestust, et ajal, mil me oleme  silmitsi kolme suure kriisiga - Ukraina kriis, Süüria kriis ja põgenikekriis -, taheti koalitsioonilepet avada mitte kriisiga tegelemiseks, vaid endale paremate tingimuste loomiseks.

21:58

"See, mis toimub praegu meie ümber, on palju tõsisem küsimus ja me toimime, nagu me oleksime üksik saar, keda see ei puuduta. Harva näeme avaldusi või seletusi põgenikekriisi puhul, küll aga kui halb üks või teine inimene on. Usun, et Juhan Partsi personaalküsimus ei ole kõige olulisem küsimus, mille ees Eesti riik praegu seisab. Ma ei saa sellest tegelikult aru ja see paneb pead kratsima."

21:59

Ilves ei anna peaminister Taavi Rõivase valitsusele hinnet, nagu saatejuht palub. Ent ütleb, et ootab suuremat otsustavust.

22:04

Põgusalt tuleb juttu korruptsioonikahtlusega Keskerakonna esimehest ja kriminaalkorras süüdi mõistetud erakonnast ja selle peasekretärist. "Üks asi on, kui sa oled süüdi mõistetud ja teine, kui sa oled uurimise all. Mis puudutab seda süüdi mõistmist või õigeks mõistmist, siis vaatame. Ilmselt see kohtuprotsess millalgi tuleb. Ütleme, et see on lastetoa küsimus. Peasekretär kriminaalkaristusega - see ei ole vist kõige normaalsem asi, ma ütleksin. Nende enda otsus, aga ütleme, et see ei ole parketikõlblik."

22:04

"Inimesi huvitab, öelge, kes on see naine teie kõrval," küsib saatejuht. "Mu kõrval on naine, keda ma armastan," vastab Ilves. "Olete te õnnelik?" kõlab järgmine küsimus. "Ma usun küll. Tunnusmärgid on, et olen õnnelik, jah."

22:06

"Kui ma ametist lahkun, lähen esimese asjana puhkama. Viimane puhkus oli mul aastal 2005. Mul ei ole sellist puhkust, et lähen kolmeks nädalaks kuhugi sinna või tänna."

22:06

"Mul on praegusel aastaajal suur armastus päikese vastu. Tahaksin olla lihtsalt ilma muredeta kuskil soojas päikesepaistelises kohas."

22:10

"Soovin Eesti rahvale rohkem enesekindlust. Võib-olla see on kõige olulisem, et me saame hakkama. See on minu sõnum olnud igal aastal. Me saame hakkama, kui me tegutseme, kui me oleme ise julged ega oota lihtsalt, et ülalt poolt antakse midagi, vaid oleme kindlad, et kui me ise teeme midagi, siis sellest saab asja," ütleb president lõpetuseks.

23:59

Lisatud ERR.ee video!

Lõppeva aasta võttis koos president Ilvesega kokku saatejuht Lauri Hussar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles