Eestile pakutakse kahe Süüria perekonna vastuvõtmist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome ja Rootsi saadetavad asüülitaotlejad Eritreast ja Süüriast Rooma Ciampino lennuväljal Itaalias.
Soome ja Rootsi saadetavad asüülitaotlejad Eritreast ja Süüriast Rooma Ciampino lennuväljal Itaalias. Foto: SCANPIX

Itaalia on Eesti sideohvitseriga kohtumisel pakkunud kahe Süüria perekonna vastuvõtmist, seni pole nende toimikuid aga veel esitatud. 

Praeguseks on diplomaatilisel kohtumisel Eesti sideohvitserile pakutud kahe Süüria perekonna vastuvõtmist. «Kui Itaalia esitab nende kahe perekonna toimikud ka ametlikult (kirjalikult), saame protsessiga edasi liikuda. Seni ei ole Itaalia nimetatud inimeste kohta ametlikult toimikuid esitanud,» ütles siseministeeriumi pressiesindaja Merje Klopets.

Klopetsi sõnul avaldas Eesti 18. detsembril valmisolekut võtta Itaaliast kaitset vajavaid inimesi vastu alates jaanuarikuust. «Seega Itaalia ametnikel on teadmine Eesti valmisolekust inimesi vastu võtta olemas ning töötatakse selle nimel, et Eesti saadetud tingimustel ja meie eelistatud profiilidele vastavaid inimesi leida.» 

Itaalia on Eestile pakkunud veel kolme inimese toimikuid, kuid nende inimeste osas edasist menetlust ei järgnenud, kuna esitatud andmed ei olnud piisavad ümberpaigutamise alustamiseks.

Rahvusvahelise kaitse taotlejate tausta kontrollivad kõigepealt Itaalia ametnikud, keda aitavad FRONTEXi (Euroopa Piirivalveagentuur) ja EASO (Euroopa Varjupaigaküsimuste Tugiamet) töötajad. Eesti alustab taustauuringutega siis, kui kirjalikult esitatud andmed vastavad ümberpaigutamise tingimustele.

«Esmalt tuvastatakse isik, seejärel isiku rahvusvahelise kaitse vajadus ning kontrollitakse võimalikku ohtu avalikule korrale ja julgeolekule. Samuti viiakse läbi täiendavaid intervjuusid,» selgitas Klopets protseduuri.

«Inimese suunamise aluseks ümberpaigutamise protsessi on vajalik inimese enda nõusolek osaleda ümberpaigutamise protsessis. Vahetult pärast Eestilt vastuvõtmiseks nõusoleku saamist teavitab Itaalia ümberpaigutatavat inimest kirjalikult otsusest Eestisse ümberpaigutamiseks,» lisas Klopets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles