Eesti inimeste suurimaks mureks tõusis eelmise aastaga immigratsioon (1)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud septembri alguses Müncheni raudteejaamas.
Põgenikud septembri alguses Müncheni raudteejaamas. Foto: Andreas Gebert/AP

Eurobaromeeter näitab, et Eesti elanike suurimaks mureks tõusis eelmise aastaga immigratsioon, mure kuritegevuse pärast on jätkuvalt madalal tasemel ja poole väiksem Euroopa Liidu keskmisest.

Mullu sügisel pidas vaid 5 protsenti Eesti inimestest kuritegevust peamiseks riigi ees seisvaks probleemiks. Kümme aastat tagasi oli see number 43 protsenti. Euroopa Liidu riikides keskmiselt pidas sügisel läbi viidud küsitlusel kuritegevust oma peamiseks mureks kümnendik elanikkonnast.

Kuritegevus oli Eesti elanike arvates aastatel 2004–2008 pidevalt peamiste murettekitavate teemade hulgas. Kõige suurem oli Eesti elanike mure kuritegevuse pärast 2006. aasta kevadel, kui kuritegevust nägi põhiprobleemina 48 protsenti vastanutest. Majanduskriisi tingimustes vähenes mure kuritegevuse pärast märkimisväärselt ning alates 2010. aasta sügisest on see olnud stabiilselt madal.

Mullu sügisel pidasid Eesti inimesed kuritegevusest olulisemateks Eesti riigi ees seisvateks muredeks immigratsiooni (45 protsenti), majandusolukorda (29), töötust (22), tervishoidu või sotsiaalkaitset (21), hinnatõusu või elamiskulusid (19), pensioneid (13), haridust (10), makse (9). Teiste riikide seas paistab silma Eesti elanike väiksem mure riigivõla küsimustes, kus ELi riikide keskmine näitaja on kümnendik elanikkonnast.

Viimase aasta jooksul on elanike hinnangud muutunud peamiselt pagulasteema tõttu – mure immigratsiooni pärast tõusis aastaga murede seas esipositsioonile. Immigratsiooni pidas sügisel peamiseks mureks 45 protsenti elanikest (ELi keskmine 36), samas üle-eelmise aasta sügisel oli see näitaja veel vaid 5 protsenti (ELi keskmine 18) ning näiteks 2012. aasta kevadel 1 protsent (EL keskmine 8).

Ankeedis on ka küsimus selle kohta, mida peavad liikmesriikide elanikud Euroopa Liidu ees seisvateks suurimateks muredeks. Eesti elanike meelest olid suurimad probleemid immigratsioon (79 protsenti), terrorism (32) ning liikmesriikide finantsolukord (18).

Võrreldes teistes liikmesriikides antud hinnangutega on just Eestis kõige suurem osakaal inimesi, kelle meelest on Euroopa Liidu peamiseks probleemiks immigratsioon, ELi riikides keskmiselt on samal arvamusel 58 protsenti elanikest, näiteks Lätis 66, Leedus 64, Soomes 68 ja Saksamaal 76.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles