Skulptor: ehk ongi hea kuulsas Vancouveri partiis Kerest hoopis võita

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narvas avati neljapäeval Paul Kerese monument.
Narvas avati neljapäeval Paul Kerese monument. Foto: Irina Tokareva

Paul Kerese skulptuuri üks autoritest Aivar Simson lubas, et Paul Kerese skulptuuril saab malelaud õigesti paika, kuid soovitas juhtunut mitte liiga traagiliselt võtta. «Võib-olla ongi hea istuda talle vastu ja kuulsas Vancouveri partiis Kerest hoopis võita.»

Aivar Simson ütles, et Kerese kujule on sisse pandud tema ja teise skulptori Paul Männi hing, kuid malelaua autorid nad pole. Ka polnud nad laua kokkupanemise juures. «Malelauaga me üldse kokku ei puutunud.»

Simson ütles, et ilmselt läks kuju püstitamisega lõpuks kiireks, mistõttu on nüüd malelaud Kerese ees valepidi. Malendite seisu järgi kaotab Keres mängu.

Simsoni sõnul pole vaja süüdistada kedagi ja malelaud saab peagi õigesti paika. «Võib-olla ongi hea istuda talle vastu ja kuulsas Vancouveri partiis Kerest hoopis võita,» ütles skluptor.

Simson toonitas, et malemängijad on kokkuvõttes väga õnnelikud, et Kerese kuju üldse tehtud sai. Ta rõhutas, et tegemist oli eelkõige eraalgatusega ja kiitis Narva ettevõtjat Aleksandr Brokki, kes oli eestvedajaks.

Brokk ütles venekeelsele Postimehele, et skulptorile anti üle monumendi rajamise ideekavand, kuid tema tööd ei kontrollinud keegi.

Brokk märkis, et malelaua asetust skulptuuril võib tõlgendada erinevalt. «Skulptor võis kujutada Kerest hetkel, kui ta on partii juba võitnud, laua tagant püsti tõusnud ja oma vastase kohale istunud, et heita pilk malelauale ka teiselt poolt,» rääkis Brokk.

Monumendil on malelaual kujutatud reaalset mänguseisu, mille Keres mängis 1975. aasta mais Kanadas Vancouveris suurmeister Walter Browne’i vastu. See oli Kerese üks viimaseid malepartiisid enne surma. Monument kujutab malepartiis seisu, kui Kerese vastane saab aru oma lootusetust seisust ja alistub.

Paraku asub Keres monumendil valel pool malelauda ja malendite seisu vaadates kaotab hoopis tema partii, ütles Narvas monumendi avamisel osalenud ja viga märganud malehuviline.

Vancouveris toimunud malematšil mängis valgete malenditega Kerese vastane, kuid Narvas avatud monumendil mängib valgete nuppudega Keres.

Kerese ja Browne’i malepartii käiku ja malendite tegelikku asetust saab vaadata veebilehelt Chessgames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles