Eesti suursaadik Indias: edasiste plaanide tegemiseks on vaja kätte saada kirjalik kohtuotsus

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Lubi
Viljar Lubi Foto: Peeter Langovits

Eesti suursaadik Indias Viljar Lubi tunnistas Postimehele antud telefoniintervjuus, et otsus laevakaitsjad viieks aastaks trellide taha saata tuli talle ootamatult.

«Otsus oli kindlasti ootamatu, kuna advokaadid olid meile kogu aeg peegeldanud, et nende arvates läksid kohtuistungid hästi ja nad suutsid süüdistajapoolsed argumendid tagasi lükata,» rääkis Lubi.

Suursaadik vahendas ka otsuse kuulutamise ajal kohtusaalis viibinud Eesti konsuli sõnu, mille kohaselt tuli ka laevakaitsjatele endile otsus ootamatult. «Saatkonna konsul on kohapeal ja võttis meeste isiklikud asjad enda kätte. Nüüd siis vaatame koostöös advokaatidega, mida me saame edasi teha,» rääkis Lubi.

Variante, mida edasi teha, on mitmeid, kuid täna on informatsioon otsuse tagamaade kohta veel küllalt piiratud. Seetõttu ei saanud suursaadik võimalikest edasistest käikudest veel detailselt rääkida.

Kohtunik tegi tänase otsuse teatavaks suuliselt ning nüüd on Lubi sõnul oluline saada kätte ka kirjalik kohtuotsus, mis peaks tulema lähipäevil. «Siis saavad advokaadid täpselt vaadata, mis olid need argumendid, millele kohtunik otsuse tegemisel põhines.» Sealt edasi saavad advokaadid juba konkreetse tegevuskava paika panna (täna pärastlõunal teatas välisministeerium, et kirjalik kohtuotsus on advokaatidele esitatud - toim.).

India suursaadik Eestis ja Soomes Ashok Kumar Sharma ütles oktoobris Postimehele antud intervjuus, et isegi kui kohus peaks mõistma 14 laevakaitsjat süüdi, annab India valitsus neile armu.

Seda võimalust kommenteerides ütles Lubi, et see on tõepoolest üks variantidest, kuid kõigepealt tuleb selgeks teha, kas see on reaalselt võimalik ja millised on selle juriidilised aspektid. «Kui see on võimalik, siis loomulikult on see ka üks võimalustest, mida me püüame kasutada,» sõnas Lubi.

Suursaadik rõhutas veel kord, et kõige olulisem on kiiremas korras saada kätte kirjalik kohtuotsus. «Loomulikult püüame me koostöös advokaatide ja meeste endiga leida lahenduse, mis töötaks,» kinnitas Lubi.

Tuticorini kohus mõistis täna 2013. aastal kinni võetud 35 laeva Seaman Guard Ohio meeskonna liiget, nendest 14 eestlast, viieks aastaks vangi. Praegu uuritakse armuandmise protseduuri ja kohtuotsuse edasikaebamise võimalusi. Samuti uuritakse, kas laevakaitsjaid saaks kautsjoni vastu vabastada. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles