Eesti saadik ÜROs sai UNICEFi nõukogu presidendiks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Jürgenson.
Sven Jürgenson. Foto: Välisministeerium

Eesti suursaadik ÜRO juures Sven Jürgenson valiti 2016. aastaks ÜRO lastefondi UNICEF nõukogu presidendiks, asepresidendid on Antigua ja Barbuda, Nepal, Jaapan ning Sambia.

Suursaadik Sven Jürgenson rääkis valimistele järgnenud kõnes oluliselt halvenenud humanitaarolukorrast maailmas. «Humanitaarkriisid muutuvad järjest tõsisemaks ning konfliktipiirkondades kannatavad enamasti kõige rohkem just lapsed,“ märkis Jürgenson.

2014.-2015. aastatel toetas Eesti UNICEFi tegevust kokku 1,2 miljoni euroga. Eesti on toetanud UNICEFi kaudu laste abistamist näiteks Süürias, Ukrainas, Lõuna-Sudaanis, Vanuatul, Tuvalul, Gruusias, Afganistanis ja Palestiina Omavalitsuses. Eesti jätkab ka sel aastal UNICEFi toetamist.

ÜRO lastefondi nõukogu jälgib olukorda ja langetab otsuseid nii, et organisatsioon toimiks võimalikult tõhusalt ning abisaavate riikide vajadused ja huvid oleksid kõige paremini kaitstud. Presidendina kaasneb Eestile kohustus juhtida UNICEFi büroo ja nõukogu koosolekuid, osaleda maavisiitidel ja korraldada läbirääkimisi.

UNICEFi nõukogusse kuulub kokku 36 riiki, nõukogu istungid on avatud kõigile riikidele. Nõukogu tööd juhib viieliikmeline büroo, kuhu kuuluvad president ja neli asepresidenti – üks igast ÜRO viiest piirkondlikust grupist.

Nõukogu istungid toimuvad kolm korda aastas. Selle aasta esimene istung toimub 2.-4. veebruaril, seejärel juunis ja septembris. Sel aastal on UNICEFi jaoks kõige aktuaalsemad teemad hiljuti ÜROs vastuvõetud kestliku arengu eesmärkide elluviimise alustamine ja 2014-2017 strateegilise kava ülevaatus. Aasta esimesel istungil on kavas arutada UNICEFi tegevust seoses humanitaarkriisidega. 

Eesti on UNICEFi nõukogu liige olnud alates 2011. aastast ning 2015. aastal oli Eesti UNICEFi asepresident. UNICEFi tegevust on Eesti toetanud alates 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles