Mees leidis lapsepõlves kaotatud vennad Facebooki abil vaid tundide jooksul

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed märngivad
Lapsed märngivad Foto: SCANPIX

Vändra vallas elav mees leidis vaid 18 tundi pärast Facebooki abipalve postitamist oma kaks venda, kellega ta oli kolmkümmend aastat tagasi kontakti kaotanud. 

Vändra vallas elav Andrus Margus postitas Facebooki abipalve, et leida üles oma kaks venda, kellega ta oli saatuse tahtel kaotanud kontakti kolmkümmend aastat tagasi, kirjutab Saarte Hääl. 

«Oleks soov leida oma kahte venda Meelist ja Erkit, kes umbes 1980-ndate algul sattusid saatuse tahtel Saaremaale lastekodusse. Siit abipalve kõigile, kes teavad minu kahe venna edasisest elukäigust või viitsiksid jagada seda postitust,» kirjutas Margus. Vaid 18 tundi hiljem olid tal vennad leitud.

«Ühe vennaga olen ise kohtunud, teisega kohtun täna. Seda ei saa sõnadesse panna. See on nii emotsionaalne tunne. Kõik hakkaks nagu aegade hämarusest meelde tulema,» ütles Margus eile. Tema vanem vend, kelle ta leidis üles juba aasta tagasi, töötab Pärnus tõstukijuhina, üks keskmistest vendadest on autojuht ja teine ehitab kilpmaju.

«Eesti inimesed tegid 18 tunni jooksul võimalikuks selle, mida elu ei suutnud 30 aastaga.»

«Kuna meie perekonnanimi on harvaesinev, leidsime koos abikaasaga internetist otsides Genist ühe Marguse-nimelise. Võtsin sugupuu koostajaga ühendust ja nii ma vanema venna leidsingi. Ta elab nüüd Audrus,» rääkis Andrus Margus õnnelikust juhusest.

Kaksikvennad lapsendati aga eraldi. Pealegi tekkis mingi segadus nende sünniajaga.

«Olen käinud maavalitsustes, nii Viljandis kui ka Raplas vendade kohta küsimas, kuid öeldakse, et meil ei ole õigust teile mingit infot anda. Pöördusin ka «Sind otsides» saate poole, kuid nemad ei suutnud mu vendi üles leida,» tunnistas ta.

Kuidas vennad omal ajal lastekodusse sattusid? «Meie isa oli tugevalt alkoholilembene inimene ja ema käis vahetustega tööl,» rääkis Margus oma lapsepõlvest.

«Keegi ilmselt kaebas, et isa on juua täis ja lapsed üksi kodus. Saabusid sotsiaalametnikud, meid, kokku neli venda, topiti autosse ja viidi lastekodudesse. Mina sattusin Viljandisse, vennad kolmekesi Saaremaale Saarekülasse. Vanem vend oli viieaastane, kaksikvennad neljased ja mina olin päris pisike. Tean juhtunust vaid ema ja vanaema jutu järgi.»

Facebooki postituse peale soovitati tal ühendust võtta Saareküla lastekodu endise töötaja Hillega. Naine mäletas hästi kolme venda, aga nende edasisest saatusest tal infot polnud.

«Siis kirjutas mulle keskmise venna abikaasa, et te olete Meelisega ühte nägu,» rääkis Andrus Margus. Samal ajal kirjutas talle ka teine vend ja nende jutud lapsepõlvest läksid kokku.

Eile õhtul said vennad neljakesi kokku. Suvel on neil plaanis Saaremaa külastus, sest üks vendadest elab keset Saaremaad.

Mees tahab kõiki aitajaid tänada. «Eesti inimesed tegid 18 tunni jooksul võimalikuks selle, mida elu ei suutnud 30 aastaga. Tänan kõiki ja soovitan kõigil, kellel on samasugused küsimused, Facebookist abi otsida,» lausus Margus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles