Laevakaitsja kiri vanglast: nagu aru saite, oli kohtunik ära ostetud või hirmutatud

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsja Lauri Ader.
Laevakaitsja Lauri Ader. Foto: Pm

Laevakaitsja Lauri Ader kirjutas Indiast, Puzhali vanglast oma lähedastele saadetud kirjas, et nad vangi mõistnud kohtunik oli ilmselt ära ostetud või hirmutatud ning nüüd on nad kinnipidamisasutuses koos eluaegsete vangidega.

Postimees avaldab lähedaste loal Lauri kirjast mõned lõigud.

14.01.2016

Tervist!

Et kõike otsast peale alustada, alustan keskelt. Nagu aru saite, oli kohtunik ära ostetud või hirmutatud, seega saime kogu kupatuse kaela.

Magame betoonil. Kõik 23 oleme ühes kambris. Vangla on oluliselt parem kui Puzhal II (vangla, kus laevakaitsjad kaks aastat tagasi olid – toim). Siin on 600 vangi, neist 515 on eluaegsed. Kõik, mida vajame peale söögi, peame ise ostma. Tervis ok ja tuju normaalne. Positiivne on see, et nüüd teame kaua olema peab ja sellest üle kuidagi ei tiksu. Tegelikult antakse muidugi esmaspäeval apellatsioon sisse ning sellega läheb vähemalt kolm kuud.

/…/

Meie saame hakkama isegi kui viiekas jääb. Hoidke ennast ning olge tublid ja toetage teineteist nagu meie siin.

/../

Nüüd siis ootame ja vaatame mis edasi saab.

 

Parimat,

Lauri

India Tuticorini kohus mõistis esmaspäeval 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi. Pärast otsuse väljakuulutamist viidi laevakaitsjad otse kohtusaalist vanglasse.

India Tamil Nadu osariigi politsei pidas 2013. aasta 18. oktoobril kinni piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle seas on ka 14 Eesti kodanikku. Lisaks kuulus laeva meeskonda India, Suurbritannia ja Ukraina kodanikke. 

Laevakaitsjate kaasuse ajajoon

  • 12. oktoober 2013: India osariigi Tamil Nadu rannikuvalve peab kinni laeva Seaman Guard Ohio, mille pardal on 35 meest, neist 14 eestlased.
  • 18. oktoober: laeva meeskond võetakse vahi alla.
  • 30. detsember: laevakaitsjatele esitatakse ametlik süüdistus. India võimud süüdistavad vahistatud laevakaitsjaid ebaseadusliku kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja territoriaalvetesse sisenemises.
  • 8. jaanuar 2014: Tuticorini ringkonnakohus otsustab tühistada Tuticorini magistraadikohtu otsuse Indias kinni peetud meremeestele kautsjoni vastu vabastamise kohta.
  • 26. märts: Tamil Nadu osariigi kohus otsustab laevakaitsjad kautsjoni vastu vabastada.
  • 5. aprill: 34 laevakaitsjat pääsevad vanglast, üks meeskonnaliige jääb trellide taha.
  • 10. juuli: Tamil Nadu ülemkohus otsustab lükata tagasi laevakaitsjate vastu esitatud süüdistuse, kuid see otsus kaevatakse kolm kuud hiljem India ülemkohtusse.
  • 2. juuli 2015: India ülemkohus leiab, et on tehtud õiguslikke vigu ja asja tuleb uuesti arutada.
  • 17. detsember: Tuticorini kohus teatab, et otsus tehakse 11. jaanuaril 2016.
  • 11. jaanuar 2016: Tuticorini kohus mõistab 14 eestlasest laevakaitsjat viieks aastaks vangi. Pärast otsuse väljakuulutamist viidi nad otse kohtusaalist vanglasse.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles