Libedus kimbutab juhte: rasked olud on isegi teehooldaja kraavi viinud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedad teed.
Libedad teed. Foto: Virgo Pärn

Kõige rohkem oli täna hommikul libedusega hädas Pärnumaa, kus on juhtunu kümmekond liiklusõnnetust. Mõnevõrra rahulikum on olukord aga Harjumaal ja Lõuna-Eestis, kuid ka seal hoiatab politsei libeduse eest.

Kell 17.46 Maanteeinfokeskus teatas, et pärastlõunal olid sõidutingimused suurematel riigimaanteedel rahuldavad. Jäidet ning raskeid sõidutingimusi esineb kõrvalmaanteedel ja väiksematel teedel. Siiski tuleb ettevaatlik olla ka põhi- ja tugimaanteedel, kus võib peale sadava jäävihma tõttu esineda musta jääd.

Prognooside kohaselt sajab mitmel pool vihma ja kohati esineb udu. Öösel tugevneb edelatuul. Hommikuks jõuab Eestisse uus sajutsoon ning kõikjal sajab vihma ja lörtsi.

Sõidukijuhid peaksid liiklemisel talvistes teeoludes hoidma tavapärasemast suuremat pikivahet. Suurem pikivahe ja väiksem sõidukiirus annavad ohuolukorra tekkimisel hädavajalikku lisaaega reageerimiseks.

Liiklusõnnetused Eesti teedel

Kell 14.43 kirjutas Postimehe lugeja, et rasked teeolud on Järvamaal isegi teehooldaja kraavi ajanud. Loe, kuidas kirjeldab teehooldaja tänast päeva. 

Lugeja foto.
Lugeja foto. Foto: Lugeja foto

Kell 12.31 anti teada, et Järvamaal Väike-Kareda külas Köisi-Koigi tee 5. kilomeetril on teelt välja sõitnud 43-aastase naise juhitud kaubik.

Kell 11.07 anti teada, et Järvamaal Anna-Peetri-Huuksi tee 14. kilomeetril vajus libeduse tõttu teelt välja veok, mille lastiks oli saematerjal. Õnnetuspaigas oli väga libe. Pikemalt loe Järva Teatajast. 

Foto:
Foto: Foto: Virgo Pärn

Sakala kirjutab, et Viljandi vallas Sultsist Paistu sõitev liinibuss ei saanud libeduse tõttu ühest mäest üles, vajus tagasi ning peatus kraavis. Bussis olnud 11 sõitjat ja bussijuht viga ei saanud. Pikemalt loe Sakalast.

Lõuna prefektuuri kinnitusel politseile sellest õnnetusest ei teatatudki - kui keegi viga ei saanud ja kolmandatele isikutele kahju ei tekitatud, siis sellist kohustust ei ole.

Foto: Sakala
Foto: Sakala Foto: Marko Saarm

Ennelõunal juhtus Pärnu-Rakvere maanteel Jändja kandis liiklusõnnetus, kus lauakoormaga veoauto sõitis teelt välja. Täpsemalt loe Järva Teatajast.

Foto:
Foto: Foto: Dmitri Kotjuh

Kell 10.09 anti teada, et Pärnu-Rakvere-Sõmeru maanteel on veoauto teelt välja sõitnud. 

Kella 9:39 ajal anti teada, et Lääne-Virumaal Rakke vallas Tammiku külas sõitis teelt välja piimaauto, mis tõmmati kella 10.56 paiku teele tagasi. Inimesed kannatada ei saanud.

Kell 8.37 anti teada, et Saarde vallas Valga-Uulu maantee 88. kilomeetril on toimunud liiklusõnnetus, milles osales kokku viis sõiduautot.  Esialgsetel andmetel  üritas sõiduauto Nissan juht aidata tagasi teele sealt välja sõitnud sõiduautot Dacia. Nissanile sõitis otsa Valga suunas liikunud sõiduauto Volvo juht,  kelle sõiduk paiskus kokkupõrke tagajärjel vastu veoauto Scania haagist. Õnnetuspaika jõudnud Citroeni juht sõitis kokkupõrke välimiseks teelt välja. Õnnetustes keegi viga ei saanud ja juhtumiga tegeleb edasi kindlustus.

Kella 8.20 tuli teade liiklusõnnetusest Tallinnas Kiive tänaval, kus põrkasid kokku sõiduautod Mazda ja Subaru. Kiirabi viis tervisekontrolliks haiglasse 61-aastase mehe.

Kell 8:13 anti teada, et Lääne-Virumaal Viru-Nigula vallas Kurna külas sõitis teelt välja buss 12 reisijaga. Sündmuskohale reageerinud Kunda päästeauto sõitis samuti kraavi. Kella 10.59 paiku aitasid päästjad nii bussi kui ka päästeauto tagasi teele.

 Kell 7.56 teatati häirekeskusele liiklusõnnetusest Pärnumaal Paikuse vallas Seljametsa karjääri läheduses. Päästjad eemaldasid üle katuse rullunud autol süttimisohu ja aitasid sõiduki tagasi teele.

Kell 7.49 anti teada, et Pärnumaal Tori alevikust Selja poole on sõiduauto teelt välja sõitnud. Hetkel teadaolevalt õnnetuses keegi viga ei saanud.

Kell 7.43 teatati, et Tartumaal Jõhvi-tartu-Valga maantee 175. kilomeetril sõitis teelt välja ja vastu elektriliiniposti haagisega veok Scania. Veokit juhtinud 67-aastane mees viga ei saanud. Lisaks politseile olid sündmuskohal ka elektrivõrgu töötajad. Juht pöördub edasi kindlustusse.

Kell 7.33 anti häirekeskusele teada, et Pärnumaal Saarde vallas Tartu-Viljandi–Kilingi-Nõmme maantee 113. kilomeetril on veoauto Scania sõitnud teelt välja. Tartu suunas liikunud veoki juht õnnetuses viga ei saanud. Veoauto lastiks olnud tühjad gaasiballoonid paiskusid laiali. Teatele reageerisid lisaks politseile ka päästjad, kelle ülesandeks oli võimaliku reostuse ärahoidmine.

Kell 8.29 toimus samas kohas järgmine liiklusõnnetus. Õnnetuspaiga vahetus läheduses kokku põrkasid kokku veoauto DAF ja väikebuss Mercedes-Benz. Mõlemad sõidukid paiskusid teelt välja ja kokkupõrke tagajärjel sai kannatada ka tee ääres peatunud sõiduauto Volkswagen.

Kell 8.32 ei saanud õnnetuspaigale lähenenud veoauto DAF juht oma sõidukit pidama. Veoki haagis põrkas kokku tee ääres peatunud ja sündmuskohal tööd teinud politseinikud sõiduautoga Škoda, mis paiskus kokkupõrke tagajärjel teelt välja. Kell 8.40 sõitis samale veoautole otsa sõiduauto Seati juht.

Fotosid saab näha siit.

Liiklusõnnetus Kärsu külas. Foto: lugeja foto.
Liiklusõnnetus Kärsu külas. Foto: lugeja foto. Foto: Lugeja pilt

Kell 7.34 teatati häirekeskusele liiklusõnnetusest Pärnus Riia maanteel. Päästjad puhastasid tee ja likvideerisid sõidukitel süttimisohu.

Kell 7.07 anti teada, et Rapla ringteel on sõiduauto teelt välja sõitnud.

Kell 6.41 anti teada, et Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maantee 81. kilomeetril on veoauto sõitnud teelt välja.

Kell 6.24 anti teada, et Järvamaal Tallinna-Tartu-Võru-Luhamaa maanteel Anna küla juures on kaubik sõitnud teelt välja. 

Maanteeamet: tegemist on keerulise olukorraga 

«Teeolud on rasked ja palume kõikidel juhtidel kohaldada oma sõidukiirus vastavalt teeoludele, vältida äkilisi manöövreid ja arvestada, et kõrvalteelt tulija ei pruugi ristmikule jõudes pidama saada.  Olulisel kohal on ka pikivahe hoidmine, sest libedate teeoludega pikeneb märkimisväärselt sõiduki pidurdusteekond,» kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak.

Maanteeameti peadirektori asetäitja Tarmo Mõttuse sõnul põleb teehooldajatel üle vabariigi punane tuli ehk kõik teehooldajad on üle Eesti väljas ning tegelevad jää tõrjumisega.  «Tegemist on väga keerulise olukorraga, kus teed on külmunud ning kogu allasadav vihm jäätub,» lisas Mõttus.

Teede olukord põhi- ja tugimaanteedel on hea, jäidet ning raskeid sõidutingimusi esineb kõrvalmaanteedel ehk väiksematel teedel. Näiteks Saarde vallas juhtunud õnnetuste puhul on tegemist kõrvalmaanteega, kus jää tõrjumiseks on võimalik teha vaid puistamist ning see võtab paraku aega, lisas maanteeamet.

Eestis teostab teehoolet umbes 200 autot, kõikide hooldepartnerite sõidukid on hetkel tööl.

«Liiklejatelt palume kannatlikkust ning soovitame võimalusel jätta sellistel oludes oma sõidud tegemata,» lisas Mõttus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles