Koalitsioonil ei ole kooseluseaduse rakendamiseks kokkuleppeid

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Kuna koalitsioonierakondade poliitikutel ei ole endiselt kokkuleppeid, mis võimaldaksid kooseluseaduse rakenduseelnõu täismahus vastu võtta, lükkas parlamendi õiguskomisjon täna taas edasi otsustamise selle üle, mis eelnõust saab.

Õiguskomisjoni kuuluv Valdo Randpere ütles kella 13 ajal Postimehele, et «mõned komakohad on liikunud siia-sinna» ning enne pole kõik valmis, kui kõik on valmis saanud. Lõplike kokkulepete saavutamiseks käivad tema sõnul endiselt kõnelused.

Pool tundi hiljem kirjutas sotsiaaldemokraat Sven Mikser Facebookis, et kooseluseaduse rakendusaktid on jälle «pikal lainel». Tema sõnul sõlmisid koalitsioonierakondade esimehed eile hommikul kokkuleppe, kuidas kooseluseaduse rakendusaktidega punnseisust välja tulla. «Tegemist oli kompromissiga, mis nõudis kõigilt osapooltelt valusaid järeleandmisi. Meest sõnast, härga sarvest,» märkis ta.

Täna hommikul selgus Mikseri sõnul aga, et Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehel Margus Tsahknal ei olnud oma erakonna ja fraktsiooni mandaati ega ka jõudu, et fraktsiooni oma selja taha rivistada. «Sõnaga: erakond saatis oma esimehe pikalt ja ütles, et mingit kokkulepet ei ole. Kurb. Erakonnaga, mida keegi ei juhi, on pagana raske koos valitseda,» kirjutas Mikser.

Tüli tõusis põhiseaduse muudatusest

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimehe Andres Anvelti sõnul käsitles üks osa kokkuleppest muudatusettepanekuid, mille järgi oleks kaotatud kooselupartnerite peresisese lapsendamise võimalus. Samas soovitakse lisada eelnõusse muudatus, mis paneks kooselupartnerile, kes last kasvatab, lapse ülalpidamiskohustuse ja annaks talle lisaks õiguse esindada last tema kasvatamisega seotud toimingutes. Samuti annaks kokkulepe koos elavatele inimestele, kes pole abielus ega registreeritud kooselus, võimaluse, et kohtuvaidlustes arvestataks kohus vara jagamisel ka nende mittemateriaalset panust laste kasvatamisse.

Teine osa kokkuleppest puudutas põhiseaduse muudatust, mille algatamise plaanist on IRL teatanud. Muudatusega soovitakse lisada põhiseadusesse deklaratsioon, mille kohaselt on abielu mehe ja naise vaheline ühendus.

Anvelti sõnul kooskõlastati eelnõuprojekt erakondade esimeeste vahel, kuid millegipärast oli täna hommikuks eelnõu seletuskirjast kadunud kaks sotsidele olulist lauset: et parandus ei diskrediteeri teisi võimalikke kooseluvorme ühiskonnas ja et muudatus välista, et paarid võivad reguleerida oma suhteid ka teistes kooseluvormides.

Veel suuremat hämmastust tekitas sotsiaaldemokraatides tema sõnul aga IRLi üleöö tekkinud nõue, et algatamiseks peab eelnõul olema vähemalt 51 allkirja, samas kui seadus nõuab põhiseadust muutva eelnõu menetlusse andmiseks vaid minimaalselt 21 häält. Anvelti sõnul nägi erakondade esimeeste kokkulepe ette kolme erakonna peale just 21, mitte aga 51 algataja kokkusaamise.

Tsahkna ütles Postimehele, et põhiseaduse muudatuse algatamine on tõsine asi, mis eeldab selgust, kas eelnõul on riigikogus vastuvõtmiseks vajalik toetus olemas. Erakond soovib põhiseadust muuta kahes järjestikuses koosseisus, millest esimeses on muudatuse vastuvõtmiseks vaja vähemalt 51 saadiku toetust.

Tsahkna: meie ei pea eelnõu vastuvõtmise eest hoolitsema

Tsahkna rõhutas ka, et IRL ei ole kooseluseaduse rakenduseelnõu algatanud ja nii pole see ka asi, mille vastuvõtmise eest peaksid erakonna saadikud hoolitsema. Tema sõnul on erakonna eestseisus otsustanud, et IRL erakonnana seadust ei toeta ning hääletus jäetakse fraktsiooni liikmetele vabaks. «Me ei ole seda otsust muutnud ja ei kavatsegi seda teha,» ütles ta.

Õiguskomisjon kogunes pärast riigikogu täiskogu istungit, kus arutati ligi neli tundi arvukate küsimuste tõttu majanduslike huvide deklareerimist puudutavat eelnõu. Valdavalt venitasid istungit just koalitsiooni kuuluvad riigikogu liikmed. Riigikogu esimees Eiki Nestor võttis vahepeal lisaks ka pooletunnise juhataja vaheaja.

Õiguskomisjon pidi tänasel koosolekul tegema kokkulepetest olenevalt eelnõusse kas IRLi soovitud parandused või võtma eelnõust välja vähemalt 51 häält nõudvad muudatused, mille tegemiseks ei ole parlamendis IRLi häälteta vajalikku toetust. Samuti pidi komisjon otsustama, millal võiks riigikogu täiskogu eelnõu uuesti arutada.

Segadust arvestades otsustas komisjon otsustamise ja hääletamise algatajate palvel siiski edasi lükata. Kuna tuleval nädalal istungeid ei toimu, jätkab õiguskomisjon eelnõu arutamist ülejärgmisel nädalal. Samal ajal jätkuvad ka erakondade esindajate kõnelused.

Kooseluseaduse rakenduseelnõu pidi algse plaani kohaselt teisele lugemisele tulema juba teisipäeval. Esmaspäeval võttis täiskogu õiguskomisjoni ettepanekul selle päevakorrast aga välja, et anda saadikutele kompromisside otsimiseks ja muudatuste tegemiseks rohkem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles