Reinsalu: kooseluseadus on vassimiste rida

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsministeerium Urmas Reinsalu.
Justiitsministeerium Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu leiab, et kogu vaidlus kooseluseaduse ümber on olnud üks suur vassimiste rida, millest sotsid praeguse lärmi puhul ei suuda samuti hoiduda.

«Loen meedia vahendusel sotsiaaldemokraatlikku lärmi ja imestan. Ainus, kes praegu kooseluseaduse asjus avalikkusele pole vassinud, on Margus Tsahkna. Kooseluseadus on olnud vassimiste rida ja sotsid ei suuda sellest kiusatusest ka praegu hoiduda. Esimest korda soostuti algatajate poolt selle seaduse vigade üle sisuliselt arutama alles sel nädalal, kui Margus Tsahkna kutsus tervele mõistusele, et vastutustundetu jauramine ära lõpetada,» märkis Reinsalu.

Tema sõnul arutati olemuslikke probleeme nagu samasooliste paaride ühine lapsendamisõigus. «Algatajad alul ütlesid, et seda ei juhtu, kuid tegelikkuses võeti seadus vastupidiselt vastu. Need asjad tähendavad õiguslikus tähenduses isa ja ema mõiste kaotamist ja sellega ei saa leppida,» leidis Reinsalu.

«Kooseluseaduse pooldajad pole varjanud strateegiat, et käivituks samasooliste paaridele asenduskodudest laste lapsendamise aktsioon. Kooselu seadus annab selleks aluse,» osutas justiitsminister tähelepanu. 

«Tõsine probleem on eelnõu aretamine faktiliseks  samasooliste abieluks. Seda on algatajad ise küll kategooriliselt eitanud, kuid juriidika räägib teist keelt. Sotsiaaldemokraadid pole suutnud kujundada veel oma seisukohta, kas nad toetavad põhiseaduses abielu kui mehe ja naise ühendust või mitte. Kui mitte, siis paraku kinnitab see kahtlust, et ka selles tundlikus küsimuses on ühiskonnale vassitud,» arvas Reinsalu.

«Täiesti kuritahtlikud on sotside solvangud Margus Tsahkna suunal. Ainus, kes selles inetus loos on rääkinud ühte juttu ja apelleerinud tervele mõistusele, on Margus Tsahkna. Tundub, et asjatult. Vene ajal öeldi : «Kus lõpeb mõistus, algab raudtee». Täna käib see pigem kooseluseaduse rakendusaktide kohta.

On vähemasti positiivne, et Reformierakond on oma positsioonides suutnud jääda soliidseks ja arutab asju sisuliselt, mitte ei tee «Ervin Abeli showd»,» märkis Reinsalu lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles