Anu Realo: need on meie inimesed, keda uurime

Arko Olesk
, teadusajakirjanik, TLÜ/Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Realo.
Anu Realo. Foto: Erakogu

«Minu jaoks tähendab see, et tunnustust on leidnud uurmistöö, mida oleme kolleegidega aastate jooksul teinud,» ütleb Valgetähe IV klass teenetemärgi pälvinud psühholoogiaprofessor Anu Realo.

«Muidugi olin äärmisel üllatunud, väga meeldivalt üllatunud, see on suur au,» ütleb Realo, kes võtab Postimehe telefonikõne vastu oma kabinetis Kesk-Inglismaal asuvas Warwicki ülikoolis.

Realo uurimistöö keskmes on isiksusomaduste erisuse rahvuste vahel, mis tihti väljenduvad küll rohkem tajutud stereotüüpidena naabrite kohta. Ta usub, et kõrgele riiklikule tunnustusele aitas kaasa tema teadustöö Eesti mõõde.

«Lisaks rahvusvahelistes ajakirjades ilmunud töödele oleme püüdnud mõtestada ka meie ühiskonna arenguid,» sõnab ta. «Teadlastena uurime ikkagi riiki, kus elame, isegi kui see käib rahvsvahelises võrdluses. Need on ikkagi meie inimesed, keda uurime, soovides teada saada näiteks, millised on eestlaste väärtused.»

Realo on Tartu Ülikooli professor, ent töötab dotsendina (associate professor) nüüdsest ka Warwicki ülikoolis, kus keskendub isiksusomaduste, tervise ja heaolu vaheliste seoste uurimisele.

Inglismaale viis teda eelkõige soov end arendada ja saada ka välisülikoolis töötamise kogemus. «Selleks, et kunagi tulla tagasi ja oma alma mater’is veelgi paremini panustada,» sõnastab ta.

24. veebruaril peaks ta õigupoolest Warwickis tudengite ees seisma. «Kõik on nii värske,» ei osanud ta veel öelda, kas leiab võimaluse selleks päevaks Eestisse tulla, et teenemärk vastu võtta ja presidendi vastuvõtul osaleda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles