Blogi: politsei sai erioperatsiooni käigus kätte ka kolmanda relvastatud autovarga (24)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politsei pidas Karksi-Nuia kandis toimunud erioperatsiooni käigus kinni kolm meest, keda on alust kahtlustada autovarguses. Kaks neist peeti kinni täna varahommikul, kolmas saadi kätte ennelõunal.

18.40 Täna läbiviidud ulatusliku politseioperatsiooni erinevates faasides osales kokku üle saja PPA ametniku.

18.30 Kahe kinnipeetud mehega viiakse praegu läbi menetlustoiminguid. Kolmas mees sai kinnipidamise käigus toimunud tulevahetuses laskehaava jala piirkonda, mistõttu anti talle kinnipidamisel järel sündmuskohal esmaabi ning praegu viibib ta haiglas. Mehe seisund ei ole eluohtlik.

Varastatud auto ja saateauto on Tartusse viidud ja nendega töötavad kriminalistid. Ühest kuriteos kahtlustatavate kasutuses olnud sõidukist leiti läbiotsimisel tulirelv.

18.15 Politsei edastas ülevaate tänastest sündmustest

Tänane politseioperatsioon algas kriminaalpolitsei kogutud info alusel südaöö paiku, kui hakati jälgima kahtlustatavate võimalike liikumismarsruute.

Lisaks erinevatele politseijõududele üle Eesti kaasati operatsiooni ka Läti kolleegid. Samaaegselt käivitati aktiivne kontroll piiriäärsel alal sõidukite ja isikute ülevaatuseks välistamaks, et isikud riigipiiri ületada saaksid. Kuriteos kahtlustatavate peatamiseks planeeriti varahommikul kella 4 paiku Karksi lähistele teesulg, mis paikneb asulast paari kilomeetri kaugusel.

Kahtlustatavad liikusid sel ajal Tartu lähistelt varastatud maasturi BMW X5 ja saateautoga Viljandi maakonna suunas. Teesuluni jõudes ja politseinikke märgates suurendas varastatud BMWga sõitnud autojuht kiirust ning püüdis politseiametnikke rammida.

Suurema ohu välistamiseks ja enesekaitseks kasutasid politseinikud sõiduki peatamiseks teenistusrelva sihtides nii auto rehvidesse kui mootorisse.

BMW juht tagurdas ning püüdis jätkuvalt põgeneda, kuid sõitis lähistel vastu puud ning isik põgenes.

Varastatud BMW taga sõitnud saateautojuht keeras teesulu ees põllule ning paarikümne meetri läbimise järel jooksis sellest välja kaks kahtlustatavat.

Politsei oli juba eelnevalt piirkonnas suurendatud jõududega ning asus kahtlustatavaid sisse piirama selliselt, et välistada oht kõrvalistele piirkonnas liikuda võivatele isikutele. Varasemalt kogutud infole tuginedes oli alust arvata, et isikud võivad olla relvastatud ja väga ohtlikud.

Üks meestest, kes suundus Läti piiri poole, tabati teenistuskoera abil kella 7 ajal ühest mahajäetud hoonest. Teise pidasid politseinikud kinni 7 ajal Karksi-Nuias kaupluse juures. Kolmanda mehe otsimiseks kontrollisid politseinikud läbi suurema maa-ala ning tema peeti kinni kella 10.30 ajal Penuja küla ja Abja vahel maastikul.

Kinnipidamisel mehed vastupanu ei osutanud.

17.37 Lõuna prefektuur teatas, et vargus toimus täna öösel Tartumaal Ülenurme vallas, kus eramu hoovilt varastati BMW X5 XDRIVE ühes selles olnud erinevate esemetega. Kogu kahju on umbes 95 000 eurot. 

16.49 Üks tabatud kahtlustatavatest kurjategijatest sai kinnipidamise käigus kuulihaava reide. Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak kinnitas, et kinnipeetu seisund ei ole eluohtlik. Ta viibib haiglas, kus talle tehti operatsioon. Prokuratuur taotleb kõigi kolme kinnipeetu vahistamist.

Kell 15 andsid Lõuna prefektuuri operatiivjuht Meelis Saarepuu ja Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa erioperatsioonist ülevaate: Politsei operatiivjuht pressikonverentsil: videomaterjal näitas, et vargad on relvastatud

14.10 Postimehe esialgne lühikokkuvõte toimunust 

Politsei suuroperatsioon algas eile õhtul, kui Tartu lähedalt laekus teade järjekordsest autovargusest. Kõik märgid viitasid sellele, et varguse taga on taas Eestisse kiirvisiiti tegevad Leedu profivargad.

Kõiki saadavaid politseijõude koondanud operatsiooni tulemuseks oli see, et tagaotsitavat autot nähti lõpuks liikumas Karksi-Nuia lähistel. Järgnenud tagaajamisel kasutas politsei kurjategijate peatamiseks tulirelva, kannatada said ka politsei teenistusautod.

Tagaaetavate teekond lõppes siis, kui nad oma autoga avariilise olukorra tõttu enam edasi sõita ei saanud. Kõik kolm autos olnud arvatavat kurjategijat üritasid põgeneda joostes. Igaüks seejuures eri suunda. Seetõttu pidi leedulastel jälil olnud politsei hargnema.

Väidetavalt tabati üks põgeneja jäljekoera abil. Teine saadi kätte tööstushoonest, millest lähtus hommikune Postimehe teade, et erioperatsiooni üks sihtmärke oli saekaater. Kolmanda põgeneja tabasid ümbruskonna metsast Lõuna politsei kiirreageerijad.

Politsei suuroperatsioonis osales ka eriüksus K, kes tähistab täna oma 25 juubelit. Politsei peadirektor Elmar Vaher õnnitles eriüksust eduka teenistuse puhul ja avaldas tänu tehtu eest. Eriüksusele politsei siselistis õnnesoovid edastanud Vaheri teatel on asjaolu, et üksus oma juubelipidustuste ajal hoopis tõsist tööd teeb, hea näide selle üksuse tööst ja vajalikkusest.

14.00 Sakala kirjutab, et eelmised Leedu autovargad Viljandimaal lõpetasid maffiana tegutsemise eest trellide taga. Loe pikemalt.

13.57 Reede hommikul Leedust pärit autovaraste kinnipüüdmiseks korraldatud laiaulatusliku politseioperatsiooni esimeseks tulipunktiks kujunes kella kolme ajal Karksi-Nuia lähedal Ärikülas asuva Tauga talu teeots. Vaata siit: Politseioperatsiooni keskmesse sattunud talumees: tunne on enneolematu

Talu peremees Heino Univer tunnistas, et sündmuste jada, mis tema kodu akna all aset leidis, on teda hingepõhjani vapustanud, sest ta ei osanud muidu rahulikus kandis midagi sellist oodata. Lisaks toimunu kirjeldamisele näitas mees Sakalale segipööratud põldu ja uppi sõidetud postkasti. Samast teeotsast leidis Sakala varahommikul oletatavasti politsei ametipüstolist väljatulistatud padrunite hülsse.

Heino Univer avaldas heameelt, et pätid tabati ning loodab, et eeloleval ööl saab ta taas rahulikult magada.

12.45 Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv rääkis ERRi raadiouudistele, et politseioperatsioon sai alguse Tartust, kust ööl vastu tänast varastati üks kallis BMW. «Täna öösel varastati Tartust üks kallis BMW, seejärel toimus varaste jälitamine. Sündmus kulmineerus Karksi-Nuia lähistel, kus auto varastanud isikud ei allunud politsei korraldustele ja püüdsid põgeneda,» ütles Kohv.

Prefekti sõnul kasutasid politseinikud autovaraste peatamiseks ka tulirelva. «Kui esialgu tabati kaks kuriteos kahtlustatavat isikut, siis praeguseks on ka kolmas tabatud,» lausus Kohv.

Kohv ei osanud kommenteerida, kui kaua kolmas isik täpselt jooksus oli.

PS! Autovargad kinni püüdnud politsei eriüksus K-komando tähistab täna oma 25. sünnipäeva. Palju õnne!

12.20 Tee koos Postimehe reportiga videos kaasa teekond, mis politseil tuli üht autovarast taga ajades Viljandimaa põldudel läbi käia.

11.55 Siseminister Hanno Pevkur tänas erioperatsioonis osalenud politseinikke.

Minu siiras tänu kõikidele politseinikele, kes täna öösel ja hommikul toimunud erioperatsiooni käigus pidasid kinni paljudele eestlastele meelehärmi põhjustanud Leedu professionaalsed autovargad.

Posted by Hanno Pevkur on Friday, 12 February 2016

10.45 Praegu pannakse kurjategijat politseibussi ja viiakse minema. Vaata Postimehe galeriist pilte varga kinnipidamisest.

10.40 Nils Niitra andis teada, et hetkel toovad mitu politseinikku viimasena kinni peetud varast üle jõe. Kurjategija on politseinike vahel ja tema pea on alla surutud. Kuna varas oli terve öö külmas metsas veetnud, oli ta parajalt külmunud ja kinnipidamisel vastupanu ei osutanud.

10.35 Postimehe ajakirjanik Nils Niitra andis kohapealt teada, et äsja peeti kinni ka kolmas autovaras! Mees peeti kinni Penuja küla lähistel.

10.26 Politsei pidas kaks meest kinni ning kinnipidamise käigus avaldasid relvastatud mehed politseile vastupanu. Politsei kasutas kinnipidamisel tulirelva.

Praegu on teadaolevalt üks varguse osalisi tabamata ning politseioperatsioon tema kinnipidamiseks jätkub. Selleks kontrollitakse ka Karksi-Nuia ja Abja-Paluoja vahel liikuvaid sõidukeid ja inimesi ning politsei palub mõistvat suhtumist.

Inimestel, kes näevad piirkonnas liikumas meesterahvast, kes on märgade riietega ning püüab ennast varjata, palub politsei koheselt teavitada numbril 112 ja ise mehega mitte suhelda.

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Meelis Saarepuu palub inimestel järgida sündmust lahendavate politseiametnike juhiseid ning mitte tulla politseioperatsiooni piirkonda uudistama. «Politsei peamine eesmärk on kinni pidada ka kolmas varguses kahtlustatav ning tagada kõigi piirkonnas viibivate inimeste turvalisus,» ütles Saarepuu.

Politseioperatsiooni on kaasatud Lõuna ja Lääne prefektuuri patrullpolitseinikud, politsei eriüksused, koerajuhid ning uurijad. Varguste kohta alustatud kriminaalmenetlust juhib Lõuna ringkonnaprokuratuur.

Politsei erioperatsioon Viljandimaal. Foto:
Politsei erioperatsioon Viljandimaal. Foto: Foto: Kristjan Teedema

10.22 Kohapeal viibiv Postimehe ajakirjanik Nils Niitra rääkis, et politsei on kaks autovarast kinni nabinud, üks varas on veel jooksus.

Kolmanda varga tabamiseks käib kella 10.20 seisuga ulatuslik politseioperatsioon maastikul, mis jääb Karksi-Nuia ja Abja-Paluoja vahele. Politsei andmetel võib jooksus olev inimene olla relvastatud, mistõttu palutakse inimestel seal piirkonnas ettevaatlik olla.

9.55 Piirile viiva Karksi-Nuia–Lilli tee ääres asuva talu peremees Heino Univer rääkis Sakalale, et pole öö otsa magada saanud, sest tema tee otsas käib märul. Mees ärkas öösel kell 3 selle peale, et tuttav bussijuht oli tema teeotsas kinni peetud ning ajas ta üles. Loe pikemalt: Jaht Leedu autovarastele. Taluperemehe sõnul sõitis kolm välismaa autot öösel põllule

Univeri jutu järgi oli tema põllu pealt traktoriga välja tõmmatud kolm välismaa numbrimärkidega autot. Sündmuskohal viibiva Sakala vanemtoimetaja Rannar Raba sõnul olid vaid veidi aja eest metsa all kolm autot, kuid nüüd on need pargitud tee äärde, ning Leedu numbrimärk on neist vaid ühel, teised kaks on Eesti numbrimärkidega.

Leedu numbrimärkidega bussis istus kaks erariietes Eesti politseinikku, kes kommentaaridest aga keeldusid. Nähtavaid vigastusi ühelgi autodest ei olnud.

9.45 Eesti ja Läti piiri peal kontrollivad mõlema riigi politseinikud kõiki läbisõitvaid autosid. Politseinikud on relvastatud automaatidega, aga muidu on kõik rahulik, kinnitas Sakala vanemtoimetaja Rannar Raba.

«Üks politseinik ütles, et nende ülesandeks on kontrollida autosid, puhuks, kui operatsioon kaldub üle piiri,» teatas Raba.

9.30 Sündmuskohale sõitva Sakala vanemtoimetaja Rannar Raba teatel on mitmel pool Karksi-Nuia läheduses väljas automaatidega patrullid. Üks neist on näiteks Karksis Polli teeristis, kuid see kedagi ei peatanud. Teine, kolmeliikmeline patrull on Karksi-Nuias Lilli teeristis. 

Politseinikud kommentaare ei andnud. Lilli poole sõites oli tee ääres veel üks, kes ilmselt kontrollis tee kõrval toimetavaid metsatöölisi. Loe pikemalt.

Karksi-Nuias kontrollivad autosid automaatidega politseipatrullid. Foto:
Karksi-Nuias kontrollivad autosid automaatidega politseipatrullid. Foto: Foto: Marko Saarm

Esialgsetel andmetel sulgesid Eestisse vargile tulnud Leedu autovargad end politsei eest põgenedes Viljandimaal asuvasse saekaatrisse, neid piirab politsei eriüksus K.

Eestis autosid ärandamas käivad Leedu vargad tulid täna taas Eestisse. Nende tabamiseks tehtud operatsiooni ajal sulgesid nad end ühte Viljandimaa saekaatrisse Karksi-Nuia lähedal.

Politsei eriüksus K on operatsiooni juhtimas.

Mis sai aastatel 2014-2015 tegutsenud Leedu autovarastest?

2014. aasta kevadest 2015. aasta kevadeni varastati Tallinnast, Tartust ja Pärnust vähemalt 13 BMW-d. Autode hinnad jäid vahemikku 15 000 kuni 35 000 eurot. Möödunud aasta septembris esitati nende varguste ja kuritegelikku ühendusse kuulumise eest süüdistus Gediminasele ja Kestutisele ning tänaseks on mehed ka karistuse kätte saanud.

Gediminasele mõisteti viis aastat vangistust, millest ühe aasta peab ta kohe ära kandma ning ülejäänud neli aastat sai ta tingimisi viieaastase katseajaga. Eestisse sissesõidukeeld määrati talle kümneks aastaks.

Kestutisele mõisteti kuus aastat vangistust, millest ta aasta ja neli kuud peab kohe ära kandma. Ülejäänu on viieaastase katseajaga. Sissesõidukeeld määrati talle kümneks aastaks.

Süüdistuse kohaselt oli Kestutise ülesanne Eestis varguste korraldamine ja varastatud autode Leetu toimetamine. Selleks tungis ta autodesse ja programmeeris kaasa võetud võtme eritehnika abil nii, et sellega oli võimalik varastatav auto käivitada. Seejärel sõitis ta varastatud autoga Leedu poole või juhtis saateautot, mis liikus varastatud auto läheduses. Gediminase ülesandeks oli varastatud auto Leetu viimine ja muude Kestutise korralduste täitmine.

Lisaks neile kahele anti 2015. aasta septembris Eestile välja 47-aastane Vytautas, keda süüdistatakse kuue BMW varastamises. Sel nädalal esitas prokuratuur talle süüdistuse ja saatis kohtu ette.

Taust

Mullu augustikuu lõpus hakkasid Eestis taas hoogustuma uute autode vargused. Paari-kolme aasta vanuseid sõidukeid varastati kas inimese elukohast või automüügiplatsilt. Sisse murti ka uuselamurajoonides asuvatesse eramajadesse.

Pikaajalise uurimise tulemusel pidasid Lõuna, Lääne, Põhja prefektuuri ja keskkriminaalpolitsei ametnikud 28. oktoobril Pärnu-Ikla maanteel kinni kaks välisriigi kodanikku, keda seostatakse erinevate hinnaliste sõidukivargustega Eestist. Meeste kinnipidamisel avastati nende sõidukist erinevaid elektroonilisi ja mehaanilisi seadmeid, millega häiresüsteeme neutraliseeritakse ja sõidukeid käivitatakse. Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu rõhutas, et tegu on ohtlike põhjaliku ettevalmistusega autovarastega. Toona kogutud andmetele tuginedes võisid isikud olla relvastatud.

Novembrikuus varastati Elvas Valga maanteel maja hoovist sõiduauto BMW ning Viljandi vallas sõiduauto Porsche. Kummagi vargusega tekitati enam kui 60 000 euro suurune kahju. Lisaks varastati 2. detsembril Ülenurme vallas eramaja eest sõiduauto Toyota väärtusega umbes 54 000 eurot.

Detsembri algul hoiatas politsei ja prokuratuur, et rahvusvahelised organiseeritud autovaraste grupeeringud on võtnud sihtmärgiks uuemad ja hinnalisemad võtmeta käivitatavad sõidukid. Autoomanikel paluti olla ettevaatlikud, sest kurjategijad võivad olla relvastatud.

Postimees kirjutas detsembris, et Leedu autovaraste grupeeringud kasutavad autode varastamiseks uut meetodit. Nad on mustalt turult hankinud endale seadme, mis pikendab elektroonilise autovõtme signaali nii palju, et ka mitmesaja meetri kaugusel parklas seisva auto uksed avanevad ja mootor käivitub. Loe pikemalt: Uute autode varastamine on lihtsam kui eales varem

11. detsembri hommikul teatati politseile, et ühe öö jooksul on varastatud kaks luksusautot: Saku alevikust 2014. aasta 5. seeria BMW ning Laagrist 2013. aasta BMW X6.

Ajavahemikul 14.–15. detsember varastati Pärnus Kaasiku tänavalt maja juurde pargitud maastur Toyota. Kahju oli 45 230 eurot. Põhja prefektuuri haldusalas ärandati musta värvi BMW 530.

Viimane Postimehele teadaolev vargus toimus eelmise reede hommikul. 5. veebruaril teatati politseile, et Ülenurme vallas Tõrvandi alevikus varastati BMW 5. seeria Gran Turismo, milles oli ka laste turvatool. Kahju on 25 080 eurot. Väidetavalt saadi piiril olnud turvakaamera salvestuste abil jälile, et auto lahkus Eesti territooriumilt ning on eeldatavasti juba otsaga Leedus. Loe edasi: Leedu autovargad tegutsevad edasi: Tartumaal ärandati uus BMW

PPA peadirektor Elmar Vaher tunnistas möödunud aasta lõpus, et praeguseks on nad tabanud juba kaks-kolm leedulaste gruppi, kuid teavad kindlalt, et tegutsemas on veel üks seltskond.

Tegemist õppinud kurjategijatega, kellele on antud tellimus Venemaalt või Valgevenest. «Näiteks hiljuti muutus üks grupp agressiivseks, kuna tellimus autodele oli sees, kuid sageli oli sobivaid sõidukeid raske leida. Nad on relvastatud, varastatud auto rooli läheb kogenud rallisõitja, kelle ülesanne on igal juhul politsei eest minema sõita. Ja neil on väga hea tehnika,» rääkis Vaher.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles