Ilves õnnitles Grybauskaitėt Leedu iseseisvuspäeva puhul

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves võõrustas Tallinna lähedal Kõue mõisas Läti, Leedu ja Poola riigipäid Andris Bērziņšit, Dalia Grybauskaitėt ja Bronisław Komorowski.
President Toomas Hendrik Ilves võõrustas Tallinna lähedal Kõue mõisas Läti, Leedu ja Poola riigipäid Andris Bērziņšit, Dalia Grybauskaitėt ja Bronisław Komorowski. Foto: Sander Ilvest

President Toomas Hendrik Ilves saatis Leedu iseseisvuspäeval Leedu riigipeale Dalia Grybauskaitėle õnnitluskirja.

«Viimased veerand sajandit oleme külg külje kõrval, üheskoos läbinud edukalt väga suured muutused, mis on vääramatult kindlustanud Eesti ja Leedu iseseisvust, toonud meid Euroopa Liitu ja NATOsse,» kirjutas president Ilves.

«Eesti ja Leedu on mõttekaaslased, liitlased, sõbrad. Me mõlemad näeme, kuidas varem loomulik ja etteaimatav julgeolekukeskkond on viimastel aastatel murenenud. Me mõlemad näeme ka hapruse märke, mida ilmutab Euroopa, meie ühine kodu. Seetõttu peame üha enam hoidma oma pilgud võimalikult laial horisondil, peame varasemast enam pingutama iseenda, Balti-Põhjala piirkonna, kogu Euroopa tugevuse eest,» rõhutas Eesti riigipea.

Ta meenutas, kuidas president Grybauskaitė kinkis talle Vilniuses kolme aasta eest Užupise käsitöömeistrite valmistatud tuulelohe ja soovis meile kõigile laia tiivaulatusega lendu.

Nii ongi Ilvese arvates läinud, tuues näiteks selle, kuidas Leedu andis möödunud aastal panuse kogu EL-i energiajulgeoleku tugevdamisesse, samuti otsustas Leedu jätkata kaitsekulude tõstmist.

«Olen kindel meie edaspidises edukas piirkondlikus koostöös, mida jäävad tulevastele põlvedele meenutama nii silmaga nähtav Rail Baltic kui ka paljud mõjukad suurprojektid kaitsekoostööst majandus-, energia- ja kultuurisuheteni,» tõdes Eesti riigipea ja lõpetades õnnitluskirja sõnadega: «Palju õnne, Leedu. Elagu Leedu!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles