Jonn või protseduurireeglite järgimine? Koostööprotokoll Ühtse Venemaaga ajas keskerakondlased tülli

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühtse Venemaa toetaja
Ühtse Venemaa toetaja Foto: DMITRY LOVETSKY/AP

Keskerakondlased on pärast Edgar Savisaare ja Kadri Simsoni duelli tülli keeranud ning süüdistavad nüüd täiesti avalikult üksteist jonni ajamises ning sisulise arutelu vältimises.

Nädalavahetusel toimus Kohtla-Järvel Keskerakonna volikogu, kus olid kohal kõik tähtsamad erakonna liikmed. Kuna lisaks Edgar Savisaare ettekandele poliitilisest olukorrast arutati ka rahvusvaheliste lepete küsimust, olid tingimused pealtnäha ideaalsed, et otsustada ka selle üle, kas Keskerakond ikka vajab koostööprotokolli Ühtse Venemaaga.

Kuigi Keskerakonna ja Venemaa võimupartei koostööprotokoll on juba 11 aastat vana, pole märkimisväärset koostööd selle aja jooksul toimunud. «See oligi üks põhjustest, miks tuleks volikogu liikmete käest küsida, kas on mõtet jätkata protokolliga, mis pole kunagi tööle hakanud, aga mis on tekitanud ühiskonnas Keskerakonda ründavat vastukaja,» ütles Eesmaa.

Nii Eesmaa ka talitas – ta esitas kirjaliku ettepaneku muuta volikogu päevakorda ja lisada sinna hääletus Ühtse Venemaa koostööleppe üle. Hoolimata Eesmaa ettepanekust hääletust ei toimunud.

Kotka kartis lõpetamist?

Volikogu juhatanud riigikogu liikme Siret Kotka sõnul ta küll tutvustas kõnepuldist Eesmaa ettepanekut, kuid koostööprotokolli üle hääletamise ettepaneku tegemiseks oli juba hilja. Sobivad kohad olnuks selleks Keskerakonna põhiseadus- ja väliskomisjoni istung või volikogu juhatuse istung. See oli ka põhjus, miks pani ta hääletusele varem kooskõlastatud päevakorra.

Täna võtab Eesmaa toimunu kokku kerge pettumusnoodiga hääles: «Kui erakonna juhatuse liige teeb sellise ettepaneku, siis tuleb sellesse suhtuda demokraatlikumalt ja anda võimalused asjad läbi rääkida.»

Riigikogu liige Kadri Simson on aga reljeefsem: «Kotkal oli soov iga hinna eest vältida sisulist arutelu Ühtse Venemaa suhtes. Ilmselt Kotka kartis, et hääletatakse koostöölepingu lõpetamise poolt.»

Mis puudutab Eesmaa ettepaneku tutvustamist, siis Simsoni sõnul ei selgitanud Kotka kelle ettepaneku ta sai ja mis sisuga see oli. «Teatas vaid, et ettepanekut arvesse ei võeta ja hääletame väljakuulutatud päevakorra poolt. Ta ei viidanud Enn Eesmaale ja veel vähem tutvustas ettepaneku sisu. Selliselt käitudes saavutas ta vaid nii segase olukorra, kus koosolekule registreerinud 110st volinikust vaid 46 päevakorra poolt hääletasid.»

Volikogul tekkinud segadusest annab ülevaate siit leitav videolõik.

Repsi jonn ja kius

Siret Kotka sõnu kinnitab Keskerakonna peasekretär Priit Toobal. Tema sõnul tuleb arvestada kolme asjaoluga. Esiteks oli Eesmaal mitmel korral võimalus volikogu päevakorda muudatus teha, kuid seda võimalust ta ei kasutanud. Teiseks ei näe volikogu töökord ette istungi ajal päevakorra täiendamist. Kolmandaks on Eesmaa olnud aastaid Keskerakonnas kõrgetel kohtadel ning seega peab ta tundma hästi ka volikogu hingeelu.

Seda arvestades peab Toobal kogu asja põhjuseks hoopis jonni ja kiusu ning soovi tekitada probleem. «Ettepanekul oli Eesmaa allkiri, aga kui sõnelus käima läks, ei öelnud ta sõnagi,» ütles Toobal.

Huvitav on ka see, et kuigi päevakorra muutmise ettepanekul oli Eesmaa allkiri, ei ole sel Toobali hinnangul tähtsust. «See oli Mailis Repsi soov tekitada sõnelust, soov tekitada väike probleem üldse mitte sisulise küsimuse üle.»

Mis puudutab Keskerakonna ja Ühtse Venemaa koostööprotokolli tulevikku, siis saadi Kotka hinnangul volikogu istungil protokollist piisav ülevaade ning seda pole niipea tarvis uuesti arutada. 

Millega tegeleb Keskerakonna volikogu?

Volikogu on esindusorgan, mis töötab välja erakonna poliitikat, juhindudes erakonna põhikirjast, programmist ja kinnitatud töökorrast. Sinna kuuluvad piirkondade esimehed, piirkonna konverentsil valitud volinikud, üks iga 100 piirkonna liikme kohta, erakonna juhatuse liikmed, erakonda kuuluvad Keskerakonna fraktsiooni liikmed ja erakonda kuuluvad Euroopa Parlamendi saadikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles