Vene agent Gruzdev vedas salasigarette

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salasigaretid.
Salasigaretid. Foto: Ida prefektuur

Eesti kodakondsusega Maksim Gruzdev, kelle Tartu maakohus läinud nädalal Eesti Vabariigi vastaste kuritegude eest neljaks aastaks vangi mõistis, on varem korra kohtulikult karistatud.

32-aastane keskharidusega Gruzdev mõisteti neli aastat tagasi Tartu maakohtus süüdi salakaubaveos.

Gruzdev üritas 2011. aastal Venemaalt Eestisse vedada salasigarette. 8. augustil kella 7 paiku hommikul sisenes ta Koidula piiripunkti kaudu Vene Föderatsioonist Eesti Vabariiki nii, et oli oma sõiduauto Audi 100 pagasiruumis asuvasse baaskõlarisse peitnud 3400 Venemaa maksumärkidega sigaretti More. Ta jäi tollikontrollis vahele.

Seaduse järgi võib reisija Eestisse saabumisel tuua liikuvas pagasis kaasa aktsiisivabalt mitteärilisel eesmärgil kuni 40 sigaretti. Seega pani Maksim Gruzdev toime karistusseadustiku 391 lõige 1 järgi salakaubaveona kvalifitseeritava kuriteo, toimetades deklareeritava kauba üle Euroopa Ühenduse tolliterritooriumi piiri tollikontrollist kõrvale hoidudes ja selle deklareerimata jättes.

Gruzdev sai toona karistuseks 320 euro suuruse rahatrahvi ning temalt konfiskeeriti veetud 3400 Vene maksumärkidega sigaretti. Varem oli ta kriminaalkorras karistamata, kuid toime pannud väärteo. Nimelt oli ta kõigest kolm päeva varem üle piiri ebaseaduslikku kaupa vedanud.

Läinud nädala neljapäeval mõistis Tartu maakohus Maksim Gruzdevi süüdi riigivastases tegevuses. Kaitsepolitsei ja riigiprokuratuur heitsid mehele ette salajast suhte loomist ja selle pidamist Venemaa eriteenistusega, mis oli suunatud Eesti julgeolekuasutuste tegevuse kahjustamisele.

Süüdistuse järgi värbas Venemaa eriteenistus Gruzdevi 2013. aasta teisel poolaastal Venemaa territooriumil Pihkva oblastis. Gruzdev edastas sellest ajast alates kuni tema kinnipidamiseni läinud aasta oktoobris Venemaa eriteenistusele infot muu hulgas ka kaitsepolitseiameti töötajate tegevusest ning osales Venemaa eriteenistuse agentuur-operatiivtöös. Kohus mõistis Gruzdevile karistuseks neli aastat vangistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles