Anu Realo: eestlaste hoiakud peegeldavad meie asukohta ida ja lääne vahel ning põhjamaade serval

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi saanud psühholoog ja professor Anu Realo on muuhulgas uurinud rahvuslikke stereotüüpe ning kultuuri ja käitumise seoseid.

Realo sõnul on eesti inimesed enda arvates äärmiselt töökad, erakordselt kohusetundlikud ja meelekindlad. Samuti ollakse arvamusel, et eestlane on kõige sissepoole pööratum ja introvertsem inimene maailmas. «Et ta ei naerata, ta ei räägi, ta ei suhtle inimestega vabalt. Aga tegelikkuses me oleme keskpärased mõlema poole pealt,» selgitas Realo. Üle kogu maailma on inimesed sarnased aga selle poolest, kui palju nad tunnevad kurbust või rõõmu.

Realo sõnul kannab Eesti endas korraga nii tugevaid kollektivistlikke kui ka individualistlikke väärtusi. Teisisõnu peegeldavad eestlaste hoiakud meie asukohta ida ja lääne vahel ning põhjamaade serval.

Lisaks teadusele peab Realo presidendi tunnustuse pälvimise põhjuseks tegevust Eesti Teadusagentuuris ning kogukondlikku tööd Elvas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles