Rõivas kahtleb alkoeelnõu mõnede meetmete mõttekuses

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raigo Pajula / Postimees

Peaminister Taavi Rõivas ütles, et tal on tõsised kahtlused, kas mõned alkoholipiirangute eelnõus välja pakutud meetmed ikka sisulist mõju avaldaksid.

Kui kaugele valitsuskabinet täna õhtul alkoholipoliitika eelnõu arutamisega jõuab, ei osanud peaminister valitsuse pressikonverentsil öelda. «Mulle tundub, et mingis osas meetmete puhul on võimalik kiiresti konsensusele jõuda ja mingite meetmete puhul on mul väga selgelt kahtlused, kas nad tegelikult ka sisulist mõju avaldavad.»

«Leian, et peaksime kõik asjad, mida teeme, hoidma selgelt fookuses ja eesmärgipärased,» selgitas Rõivas. «On kaks asja, mis vajavad riigi sekkumist: esiteks alaealised, kellele ei peaks olema alkohol kättesaadav.»

Rõivas osutas tähelepanu, et alaealistele alkoholi kättesaamatuks muutmiseks on ka eelnõus paar head ettepanekut, mis tema hinnangul töötaksid. Näiteks tõi välja kontrollostude teema, mille puhul on siiski veel õiguspoliitilisi küsitavusi.

«Teine teema, mis vajaks riigi sekkumist: vaadata, kuidas on võimalik meil vähendada alkoholismi ja liigjoomist. Selle puhul kõige tõhusam – kõikide uuringute järgi ja ka Eesti praktika näitab seda – on hinnapoliitika,» rääkis Rõivas, osutades sellele, et alkoholi hinna tõusuga on ostmine vähenenud. Ta kordas, et seetõttu on valitsus otsustanud igal aastal alkoholiaktsiisi tõsta.

«Teistest riigipoolsetest meetmetest osa puhul on arvata, et neist võib kasu olla. Aga kindel on minu meelest see, et aktsiisitõusuga võrreldavat efekti nendega kindlasti ei saavuta. Seetõttu neid teisi meetmeid kehtestades peame kaaluma nii nende positiivset mõju kui seda, et need toovad poodidele näiteks investeerimiskohustuse. Need asjad peavad olema tasakaalus ja ettevõtjatega läbi arutatud. Ma usun, et me leiame siin lahendused ja alkoholipoliitikaga on võimalik samm-sammult edasi minna,» märkis peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles