Eesti vanimad autojuhid on 96- ja 97-aastased

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Vane
Villu Vane Foto: Toomas Huik

Eakate autojuhtide osalus liikluses teeb murelikuks, aga raske on määratleda piiri, millest alates inimene enam sõidukit juhtida ei või, ütles maanteeameti liiklusekspert Villu Vane.

«Kõige vanemad inimesed, kellel on kehtiv juhiluba, on 97-aastane mees ja 96-aastane naine. Kas nad ka autoga sõidavad, seda ma ei oska öelda, aga neil on õigus seda teha,» rääkis Vane «Terevisioonis».

Liiklusõnnetusi juhtub 65-aastast vanemate autojuhtidega aastas umbes 130 ehk umbes 1/5 rasketest liiklusõnnetustest. «Inimese vananedes meeled nõrgenevad, eks siis kogemused kompenseerivad seda, et ta ei ole enam nii tähelepanelik. See toimib aga vaid siis, kui liigud tavapärases rütmis - kui peaks juhtuma midagi ootamatult, ei pruugi kogemused enam aidata,» rääkis Vane.

Probleem on see, kuidas teha kindlaks, et inimene enam autot juhtida ei võiks. «Praegu kehtiva seaduse järgi peavad n-ö seeniorautojuhid iga viie aasta tagant läbima arstliku kontrolli. Võib-olla vaadates tulevikku tuleks kehtestada veel üks piir, et alates 75. aastast peaks kontrollis käima üle kahe aasta,» arutles Vane, et arst suudab olla objektiivsem.

Vane arvas, et peaksime ka ise oleme vananedes enda suhtes kriitilisemad, samuti on suur roll lähedastel.

Juhtimisõiguse omanike arv

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles