Kaitseminister keeldus Vene relvajõudude ansamblit Eestisse lubamast (18)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseminister Hannes Hanso keeldus täna andmast luba Eestisse siseneda Vene Föderatsiooni relvajõudude Aleksandrovi-nimelise laulu- ja tantsuansamblile, sest sõjaline koostöö Venemaa ja Eesti vahel on peatatud.

Vastavalt MTÜ Estrada taotlusele pidi esinemine toimuma 21. mail Tondiraba jäähallis ning kokku pidi esinejaid ja toetavat personali olema kokku 120-130 inimest. Taotlus esitati siseministeeriumile 29. veebruaril, kust see saadeti edasi menetlemiseks kaitseministeeriumile.

Vastavalt riigikaitseseadusele tohivad välisriigi relvajõudude liikmed, kui nad täidavad ametlikke ülesandeid, Eestis viibida vaid kaitseministri loal. See nõue kehtib ka tsiviilisikute kohta, kes kuuluvad mõne teise riigi relvajõudude koosseisu.

Aleksandrovi-nimeline tantsu- ja lauluansambel on Venemaa Föderatsiooni relvajõudude ametlik ansambel, mis on  Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumi alluvuses. Kaitsekoostöö Venemaaga peatus 2014. aasta märtsis pärast seda, kui Venemaa oli annekteerinud Krimmi ja alustanud agressiooni Ida-Ukrainas.

Ansambel pidanuks Eestis esinema ka mullu detsembris, kuid tookord otsustasid kontserdi korraldajad selle ära jätta.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang ütles Postimehele, et enne detsembris toimuma pidanud kontserti korraldajad taotlust ei esitanudki.

Vene relvajõudude Aleksandrovi nimelise laulu- ja tantsuansambli repertuaari kuulub muu hulgas Krimmi annekteerimist ja niinimetatud «rohelisi mehikesi» ülistav laul «Viisakad inimesed» («Vežlivõje ljudi»).

Venemaal nimetatakse Krimmi annekteerimise eel ootamatult tänavatele ilmunud eraldusmärkideta Vene sõdureid «viisakateks inimesteks». Eestis on nende jaoks läinud käibele väljend «rohelised mehikesed».

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles