Tartu pereisa arvatavad peksjad on paadunud retsid (27)

Joosep Värk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esialgsetel andmetel tekkis konflikt sellest, et üks joobes meestest lõi reede õhtul Tartu kesklinna keskusest väljunud mehe jalge ette kummuli pildil oleva prügikasti. Mees kutsus vandaalitsejat korrale, kuid teda ründasid seepeale mitu meeskodanikku. Peksmise järel kaotas mees teadvuse.
Esialgsetel andmetel tekkis konflikt sellest, et üks joobes meestest lõi reede õhtul Tartu kesklinna keskusest väljunud mehe jalge ette kummuli pildil oleva prügikasti. Mees kutsus vandaalitsejat korrale, kuid teda ründasid seepeale mitu meeskodanikku. Peksmise järel kaotas mees teadvuse. Foto: Risto Mets

Postimehele teadaolevalt on vähemalt kaks Tartu kesklinnas toimunud peksmises osalenud meest pika ja värvika karistusregistriga.

Politsei on praeguseks pereisa Jaanuse peksmises kahtlustatavatena kinni pidanud 20-aastase Margus Laasi ning 23-aastase Andrias Liivati. Neist üks peeti kinni üleeile Jõgeval, teine eile Tartus. 

Kahtlustatav Margus. Allikas: Facebook
Kahtlustatav Margus. Allikas: Facebook Foto: Facebook / Kuvatõmmis

Esimene neist, täna 20-aastane Margus Laas pani esimese kuriteo toime juba 14-aastaselt. 2010. aasta 4. ja 5. augusti vahel varastas ta Tartus ühest suletud hoovist BMX trikiratta. Samal ööl tungis ta avatud asendis olnud WC akna kaudu sisse ka Tartus asunud majja ning üritas sealt varastada sülearvutit, kuid ta jäi sellega korteriomanikule vahele.

Ent see vahejuhtum oli alles algus, sest juba kaks nädalat hiljem, 21. augustil varastas ta Laeva vallas asuvast talust sülearvuti, LCD-televiisori ja kaks digiboksi. Päev hiljem varastas ta Tartus asuva A. Le Coqi spordihoone parklas asunud rollerilt kiivri.

Läks aega mööda paar kuud ning mehel tuli koos sõpradega eriti tegus öö. 19. oktoobri öösel lõhkus ta Tartus Vabriku 2 maja ees asunud auto akna ning varastas sealt GPS-seadme. Samasse öösse jäi vargus ka Tiigi 8 maja ees seisnud autost, kust klaasi lõhkumisega varastati seljakott iluuiskude ja trenniriietega. GPS-seade varastati ka Kuperjanovi maja ees seisnud autost. Kuni lõpuks jäid nad oma jultumuses vahele politseipatrullile, kui üritasid taas Tiigi tänaval varastada auto tagaistmel olnud fliisi.

Politsei vahistas Marguse ning ta viidi Jõhvi eeluurimisvanglasse. Ent tema bravuurikust see kuidagi ei peatanud, sest enne varguste eest süüdi mõistmist järgmise aasta novembris jõudis ta 2011. aasta veebruaris Viru vangla valvuri suhtes kasutada ebatsensuurseid ja solvavaid väljendeid, mille eest määrati talle neli kuud hiljem kahekuuline vanglakaristus. Kuna talle mõisteti aasta ja ühe kuu pikkune vangistus varguste eest, loeti solvangute eest määratud kahekuuline vangistus kaetuks suurema karistusega. Vanglas olles proovis ta korra sealt ka põgeneda, mille eest määrati talle 6-kuuline vangistus 3-kuulise katseajaga.

2012. aasta märtsis oli ta jälle kohtu all ja jälle varguste eest. Sel korral liideti ta karistus vanglast põgenemise katse eest määratud karistusega, ent vangi teda siiski ei saadetud, vaid tema katseaeg jätkus. Kuid seda lühidalt, sest sama aasta augustis oli ta kohtu ees röövimise pärast, mille eest määrati talle kahe ja poole aastane vangistus. Läks vaid pool aastat ja mees oli jälle kohtu ees, sest ta üritas lüüa läbiotsimist teinud vangivalvurit ning sõimas teda ebatsensuurselt. Samuti üritas ta valvureid lüüa ka puust kiiga. Selle pealt pikenes tema senine vangistus veel kolme kuu võrra.

2013. aasta oktoobri lõpus ehk pool aastat hiljem oli ta jälle kohtu ees ja jälle sama asja eest. Ta sõimas jälle vangivalvureid ning lubas neile peksa enda. Selle tulemusena pikendati tema vangistust veel seitsme kuu võrra.

Eelmisel suvel vabanes ta vanglast.

Andrias Liivat eile Tartu maakohtus. Foto:
Andrias Liivat eile Tartu maakohtus. Foto: Foto: Kristjan Teedema

Teine peksja, 23-aastane Andrias Liivat on samuti kogenud pätt. Esimest korda mõisteti ta süüdi 2009. aastal, sest 2008. aasta lõpus tungis ta koos kaaslastega Rägavere vallas asunud hobusetalli, kust varastati puuris olnud väikeloom nutria, ämbri, 10 kilo graanuleid, 25 liitrit piima ning kõrval asunud kontorihoonest 180 latti täissuitsuvorsti, 8 sigarit, pudeli viskit, 3 pudelit veini, süleaarvuti, mobiiltelefoni ja muud kraami. Lõpuks sõideti sealt minema ka firmale kuulunud autoga. Karistuseks selle eest määrati talle 10-kuuline vangistus, millest ta kandis ära 3 kuud ja 27 päeva.

Kuritegelikule teele sattus ta jälle 2011. veebruaris, mil ta koos kaasosalisega peksis üht inimest, keda sunniti esialgu tema käsutuses olnud autoga neid sõidutama ning hiljem võeti auto lihtsalt endale, kuni sellega sõideti teelt välja. Paar päeva hiljem politsei vahistas mehed. Liivati kodu läbiotsimisel leiti sealt ebaseaduslikult tema omanduses olnud lõhkeainega varustatud lõhkeseadeldisi, mis ei olnud kasutuskõlblikud.

Mees jäi vahi alla ning sama aasta augustis mõisteti ta süüdi varguses, mille ta oli toime pannud 2011. aasta juunis. Toona varastas ta koos kaaslastega ühe firma territooriumilt kolm kudumismasina mootorit, kolm tsentriguaaljalga, kaks metalli rihtimise platet ja 12 kudumismasina ülestõstmismõõka. Kahe kuriteo peale kokku määrati talle liikaristuseks kaks aastat ja neli kuud vangistus.

Aga vabaduses suutis ta kuritegelikult teelt eemal olla vaid poolteist kuud, sest 2014. aasta juulis jäi ta purjuspäi auto juhtimisega vahele politseile, puhudes alkomeetrisse näiduks 0,87 mg/l kohta. Selle eest sai ta karistuseks üheksa kuud vangistust, mis asendati 534 tunni üldkasuliku tööga, mis tuli ära kanda 15 kuu jooksul. Samuti pidi ta alluma kriminaalhooldaja kontrollile.

Täna hommikul vahistati ta Tartu kohtumajas. Kriminaalhooldaja tegi Andrias Liivati kohta kohtus ettekande, et ta on hoidnud kõrvale varasema kriminaalkaristusega määratud ühiskondlikust tööst ja palus tema karistuse täitmisele pöörata.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles