Toomla: Savisaare skandaalist võivad enim kasu lõigata vene erakonnad

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Politoloog Rein Toomla oletusel võib märkimisväärne osa venekeelseid valijaid, kes seni on toetanud Keskerakonda, koonduda Edgar Savisaare ümber puhkenud skandaali tõttu hoopis mõne vene erakonna selja taha.

Kui veel mõned päevad tagasi kinnitas Savisaar vankumatu kindlusega, et küsis raha Lasnamäele õigeusukiriku ehitamiseks, siis uute paljastuste valguses tundub, et see võis olla sohijutt ning Toomla hinnangul tunnevad osad venekeelsed valijad end õigustatult petetuna.

«See väide on nüüd täiesti hüpoteetiline, aga mulle tundub, et praegusest skandaalist võivad kõige rohkem kasu lõigata vene erakonnad ja ma ei imestaks, kui nad ületavad valimiskünnise,» märkis Toomla.

Kui tulebki nii välja nagu kapo ja valitsus praegu arvavad, et Savisaar tõepoolest küsis erakonna jaoks venelastelt raha, on see Toomla hinnangul Keskerakonnale väga raske löök ja Savisaarel ei jää muud üle, kui vabatahtlikult lahkuda. Uue parteijuhi valimine aga mõjutaks politoloogi sõnul omakorda paljude inimeste eelistusi, kes seni on oma hääle andnud just nimelt Savisaarele.

Praegu on erakond Toomla sõnul väga Savisaare nägu ja seetõttu on võimalik, et parteil tuleb lisaks valimiskampaaniale kiirkorras korraldada ka uue liidri valimise kampaania. Tugevatest kandidaatidest Keskerakonnal Toomla hinnangul puudust ei ole, tema sõnul sobiks praeguse esimehe mantlipärijaks nii Kadri Simson, Evelin Sepp, Kalle Laanet kui veel mõni tuntum nimi.

Samas usub politoloog, et nö tavainimesel on praeguses inforägastikus väga raske orienteeruda ning seetõttu on valimistulemuste ennustamine peaaegu võimatu. «Ega Savisaart ei vali ju valitsus ega kapo, vaid inimesed, kellest paljud ilmselt ei saa praegu toimuvast eriti palju aru,» rääkis Toomla.

Seetõttu on tema sõnul äärmiselt vajalik, et asjaosalised avalikustaks võimalikult palju sellist informatsiooni, mis on antud juhtumi puhul tõesti oluline. «Vaja on veenvaid tõendeid,» nentis politoloog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles