Jõhkardite ohver: mul on neist kahju (5)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel Tartu kesklinnas aset leidnud peksmises kahtlustatavad Andrias Liivat  ja Margus Laas on nüüd trellide taga. Liivat peab vanglas kandma talle eelmise kuriteo eest määratud veidi vähem kui üheksa kuu pikkuse karistuse. Laasi otsustas kohus kuni kuueks kuuks vahistada.
Reedel Tartu kesklinnas aset leidnud peksmises kahtlustatavad Andrias Liivat ja Margus Laas on nüüd trellide taga. Liivat peab vanglas kandma talle eelmise kuriteo eest määratud veidi vähem kui üheksa kuu pikkuse karistuse. Laasi otsustas kohus kuni kuueks kuuks vahistada. Foto: Kristjan Teedema

Läinud reede õhtul kell kaheksa Tartu südalinnas kolmeaastase poja nähes läbi pekstud Jaanus ütleb, et tal on kurjategijaist pigem kahju.

«Kui me oleks ise kasvanud samasugustes oludes nagu need mehed, poleks sugugi kindel, et oleksime teistsugused inimesed,» lausus ta. «Meile on antud võimalus kasvada heades peredes ja saada hea haridus. Meie elu teistsugune ja palju parem – mul on kahju, et neile meestele pole pakutud sarnaseid võimalusi.»

Jaanuse hinnangul on paraku üsna tõenäoline, et noortest kurjategijaist ei ole enam mingit kasu, vaid pigem kahju. «Me lihtsalt raiskame oma ressursse.» Ta lisas, et riik peaks mõtlema, milline on selliste inimeste tekke vältimiseks pikaajaline plaan – igal juhul peaks see plaan algama lastekasvamise toetamisest alates lasteaiast ja lõpetades tasuta huviharidusega.

Jaanusel oli kavas minna läinud reede õhtul peagi neljaseks saava pojaga poodi patareisid ostma ja siis kaubahalliesisele mänguväljakule mängima, aga rohkem ta sellest õhtust ei mäleta. Peksmine kustutas mehe mälust ka paar tundi eelnevast ajast. «Haiglastki mäletan üht hetke,» rääkis ta.

Haiglas viibis Jaanus kokku kolm tundi, ta oli saanud peapõrutuse ja vigastusi näkku. «Praegu tegelen taastumisega – on küll veel väsimist ja mõne koha peal probleeme tasakaaluga,» lisas ta.

Pole kahtlust, et Jaanuse pojale jääb see lugu meelde, ent küsimus on selles, kas jääb ka püsiv trauma.

«Psühholoog arvas, et ta on poiss, kes saab sellega hakkama,» rääkis isa. «Käime millalgi selle koha peal ja räägime üle, mis seal toimus – siis ei teki paigaga seoses tõrget ja ta kirjutab oma mälestuse üle. Ta on tubli poiss!»

Kas Jaanus kahetseb, et noomis prügikasti pikali löönud pätte – tõi see ju halva tagajärje?

«Kui keegi teeb midagi valesti, siis tuleb öelda,» ütleb ta ka peaaegu nädal hiljem. Tõsi, mees lisab, et mõtleks tagantjärele targana rohkem pojale. «Ma vaataks, et ta ei oleks päris juures.»

Alles detsembris suri Tartu südalinnas Toomemäe nõlval peksmise tagajärjel 45-aastane mees ja äsjane isa peksmine väikelapse nähes tekitas küsimuse, kas Tartu kesklinn on muutunud ohtlikuks paigaks.

Lõuna prefektuuri andmetel pole väljakutsete hulk Tartu südalinna võrreldes eelmise aastaga kasvanud – kui mullu jaanuaris-veebruaris oli väljakutseid südalinna kokku 261, siis tänavu esimese kahe kuu jooksul 214. Vägivallaga seotud väljakutseid oli sealhulgas mullu 53 ja tänavu samal ajal 40. Vähem on ka olnud väljakutsed seoses rahurikkujate ja joobnutega.

Ka Jaanuse sõnul ei tunne ta endiselt, et Tartu oleks muutunud kuidagi ohtlikumaks linnaks. «Ostan siiski endale ja abikaasale pipragaasi,» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles