Galerii: Vabaõhumuuseumis tähistati setude ja vanausuliste moodi vastlaid

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Vabaõhumuuseumis peeti täna maaslenitsa vabaõhupidu, mis tutvustas setude, vanausuliste ja mitmete teiste rahvaste vastlakombeid.

Muuseumi setu talus, peipsivene majas ja nende ümber toimus päeva jooksul mitmeid kontserte ja õpitubasid. Ürituse kulminatsiooniks oli traditsioonilise õlenuku põletamine ja seeläbi talvega hüvasti jätmine, seisab Eesti Vabaõhumuuseumi pressiteates.

Õpitubades meisterdati õlenukke ja kaunistati kangaid pakutrüki tehnikas. Setu ja peipsivene majade vahelisel külavainul esinesid tantsu ja muusika etteastetega rühmitus Lüüra, Eesti-Mordva Seltsi folklooriansambel Vastoma, Ukraina ansambel Þurba, Kabardi-Balkaaria ansambel Terek ja slaavi folklooriansambel Bõliina.

Lisaks küpsetati pliine, ersade vastlaküpsiseid ja maride ahjupannkooke, keedeti samovariteed ja mängiti vastlamänge. 

Setud, vanausulised ja enamus slaavi rahvaid tähistavad vastlaid vana kalendri järgi. Vastlapidustused kestavad terve nädala ja seda aega nimetatakse maaslenitsaks ehk võinädalaks. Võinädala lõpetab suur vabaõhu vastlatrall. Pärast vastlaid algab 40-päevane paast, mil toitutakse väga tagasihoidlikult ja hoidutakse pidustustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles