Karmo Tüür: Kreml täitis Süürias oma lühiajalised eesmärgid (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politoloog Karmo Tüür.
Politoloog Karmo Tüür. Foto: SCANPIX

Venemaa otsus tuua suurem osa Vene väegrupist Süüriast tagasi kodumaale on tingitud sellest, et Kreml on täitnud oma peamised lühiajalised eesmärgid, kirjutab politoloog Karmo Tüür.

Eesti välispoliitika instituudi ekspert Karmo Tüür nentis oma blogipostituses, et Venemaa president Vladimir Putin oskab oma samme niimoodi vormistada, et neist räägitakse. «See on see, mida üks autoritaarne liider peabki tegema,» kirjutas Tüür.

Viidates Putini sõnadele, et Venemaa väed tuleb Süüriast välja tuua, kuna ülesanne on täidetud, nentis Tüür, et peamised lühiajalised eesmärgid on Kremli meeskonna vaatenurgast saavutatud. «Maailm on jälle hakanud Venemaast rääkima. Ja seekord mitte kui vahetute naabrite ahistajast, vaid kui tegijast suurtes protsessides,» kirjutas Tüür.

«Süüria valitsuse kutsel mindi talle appi. Abi on osutatud? On. Saavutati [Süüria president Bashar al-] Assadi režiimi püsimine? Seda küll, vähemalt mõneks ajaks. Ehkki küsimus ei ole Assadi isikus, Moskvale sobib iga liider, kes vajab püsimiseks Venemaa tuge,» kirjutas Tüür oma blogis.

Ta nentis, et kindlasti ei saavutanud Venemaa võitu terrorismi üle. «Aga eks see on ka selline ülesanne nagu «liikluskultuuri parendamine» või «kliimamuutuste ohjeldamine», kus peamine on protsess ise. Kahtlemata vajalik tegevus, kuid tulemuste üle pole kombeks nuriseda,» kirjutas politoloog.

Tüür sõnas, et Venemaa poolt ametlikult mitte välja öeldud eesmärgiks oli enda murdmine suurte läbirääkimislaudade taha ning see eesmärk täideti kindlasti. «Kasutatud võte ei kuulu küll kõige väärikamate hulka, aga sõjaka geopoliitilise koolkonna kohaselt tehti kõik õigesti. Demonstreeriti enda võimekust anda sõjalisi lööke kaugel enda piiridest väljapool – selles tõlgendusvõtmes kasutati parimat ja eesmärgipäraseimat vahendit,» kirjutas ta.

Ka saavutas Venemaa Tüüri hinnangul täielikku edu teise mitte-ametliku eesmärgi ehk siseriikliku vaimustuse ülespiitsutamisel.

Väidet, et Süüriasse tungimine aitas varjutada niinimetatud Novorossia-nimelisest projektist loobumist nimetas Tüür kaheldavaks. «Seda enam et õhus on oletus, et nüüd suunatakse vabanev ressurss uuesti Ukrainasse. Või siis hoopis Moldaaviasse. Või ... variante ju jagub,» kirjutas politoloog.

«Palju põnevam on see, et mis saab edasi. Lääne ühisrinde hoidmine Venemaa vastu suunatud sanktsioonide osas muutub tublisti raskemaks. Rubla kurss saab vähemalt lühiajalise positiivse tõuke. Nafta hind võib ka korraks hüpata, kuid mitte pikalt, sest selle kujunemise taga on teised ja pikemaajalised mõjurid,» kirjutas Tüür.

Ta toonitas, et Putini sõnad vägede väljatoomise kohta ei tähenda Vene sõjaväe täielikku lahkumist Süüriast. «Mereline tugipunkt Tartus linnas ja lennubaas Latakia lähistel jäävad alles, rääkimata sõjalist kohalolekut kinnistavatest avalikest ja salajastest teenistujatest,» kirjutas Tüür.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles