Kõrvarõhu stabilisaatori leiutanud gümnasist siirdus preemiareisile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalija Golubenko
Natalija Golubenko Foto: Valgamaalane

Detsembris kõrvarõhu stabilisaatori leiutamise eest Nordic Aviation Groupi reisipreemia võitnud Valga gümnasist Natalija Golubenko sõitis laupäeva hommikul koos isaga preemiareisile Amsterdami.

Riikliku leiutajate konkursi võitnud Valga gümnaasiumi 10. klassi õpilane Natalija Golubenko sai detsembris lõppenud konkursil kõrvarõhu stabilisaatori eest 10.-12. klasside õpilaste vanuserühmas peapreemia ja võitis ka mitmeid eripreemiaid. Kuna kõrvarõhu stabilisaator lahendab lennureiside ajal tekkivaid vaegusi, valis Nordic Aviation Group Natalija leiutise reisipreemia vääriliseks.

Amsterdami kasuks otsustas Natalja eelkõige reiside rohkust ja paindlikku ajagraafikut arvestades, sest reis oli planeeritud koolivaheajale. Amsterdamis on Nataljal võimalus osa saada spetsiaalsest lennujaama tutvustusest, käia Amsterdami teaduskeskuses Nemo ja külastada meditsiinimuuseumi.

Kõrvarõhu stabilisaatorile pani meditsiinihuvilise Natalija mõtlema tõsiasi, et lennukiga lennates elab inimese kõrv üle umbes neljakordse rõhumuutuse. «Rõhu muutudes muutub kõrva trummikile algasend, kõrvad lähevad lukku ning tekitavad ebamugavust. Trummikile algasendisse tagasiminekut raskendavad nohu, põletikud või rohke kõrvavaik,» kirjutas Golubenko oma leiutist tutvustades. Joonise järgi on kõrvarõhustabilisaator pastakakujuline kaasaskantav seade kõrvakinnisuse kõrvaldamiseks pärast lennureisi.

Eesti Teadusagentuuri korraldatud leiutajate konkursile esitati 2015. aastal 755 ideed 844 autorilt üle Eesti.

Õpilasleiutajate riikliku konkursi esimese preemia pälvis vanemas vanuseastmes lisaks Golubenkole ka Saue gümnaasiumi 12. klassis käiv Priit Norak, kes esitas töö «Ekstruuder V3 – Plastikute taaskasutamine läbi 3D-printimise».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles