Kallas: tegemist on uue sõjaga (12)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: Ants Liigus

Tegemist on uue sõjaga Euroopa vastu, kus seekordseks sihtmärgiks tsiviilelanikud muidu turvaliseks ja rahulikuks peetud Brüsselis, ütleb Euroopa Komisjoni endine asepresident Siim Kallas.

«Uudised on õudsed,» sõnas Kallas. «Olles Brüsselis üle 10 aasta elanud, siis võis pidada Brüsselit ikka suhteliselt rahulikuks paigaks. Seal oli küll palju sisserännanuid, kuid Brüsselit käsitleti kui turvalist kohta.»

Kallas vastutas viie aasta jooksul ka Euroopa Komisjoni julgeoleku eest ehk komisjoni enda julgeolekuteenistus oli Kallase alluvuses. «Seetõttu puutusin nende teemadega kokku ja oli mulje, et Belgia julgeolekuteenistustel on üldiselt kontroll sündmuste osas olemas. Et teatakse nende inimeste liikumist, teatakse neid kogunemiskohti,» kirjeldas Kallas.

«Belgia julgeolekuteenistus on tugev, et suuta ära hoida suuremad õnnetused. Aga nagu selgub – midagi on väga viltu läinud. Seda näitasid ka Pariisi terrorirünnakud. Sarnaste asjade puhul langeb ju rõhk luureteenistustele, mitte automaatoritele, kes kõnnivad tänaval. See on ikkagi salateenistuste võitlus. Aga oli ettekujutus, et sündmustel on silma peal hoitud.»

Kallas nimetas rünnakuid kohutavaks. «Tegemist on uut tüüpi sõjaga, kus relvaks ohvritena on inimesed.»

Kommentaarid (12)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles