TÜ tahab surnukeha õppetööks kasutamise jätta sugulaste otsustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli biomeedikumi siirdemeditsiini tippkeskus.
Tartu Ülikooli biomeedikumi siirdemeditsiini tippkeskus. Foto: Margus Ansu

Tartu Ülikooli Bio- ja Siirdemeditsiini Instituudi anatoomia osakond tahab jätta surnukeha õppetööks kasutamise üle otsustamise skandaalide vältimiseks surnu sugulastele.

Instituut tegi omapoolsed ettepanekud anatoomilise õppematerjali hankimise, hoidmise, kasutamise tingimuste ja korra muutmiseks, soovides eelnõust jätta välja lause «Teised isikud ei või keelata surnukeha üleandmist õppe- ja teadustööks, kui surnu on seda eluajal soovinud ja oma tahet väljendanud».

Instituut põhjendab seda asjaoluga, et nad on viimastel aastatel nagunii jätnud surnukeha üleandmise või sellest keeldumise sugulaste südametunnistusele, sest mõned sugulased on olnud väga ägedalt surnukeha anatoomikumi viimise vastu ja selliseid «aktiviste» ei huvita mingid seadused ega ka surnu elupuhune tahe.

«On olnud juhuseid, kus mõned sugulased on tulnud anatoomia osakonda ja siin skandaale korraldanud – näiteks kui isik suri hooldeasutuses ja sealt otse meile saadeti. Veelgi ebameeldivamad on olnud pikad vestlused ajalehtede ja «Pealtnägija» kõmureporteritega, kes on saanud südantlõhestavaid kaebekirju selle kohta, kuidas «jõhkrad laibatükeldajad» nende sugulase keha on mingile «kogemata tehtud paberile» tuginedes ära röövinud,» märgib instituut.

Eesti E-tervise sihtasutuse hinnangul ei saa aga surnukeha üleandmise keelamist puudutavat lauset eelnõust ära jätta, sest vastav regulatsioon tuleneb surma põhjuse tuvastamise seadusest. E-tervise sihtasutus saatis instituudi ettepanekud omapoolsete kommentaaridega sotsiaalministeeriumile kaalumiseks kolmapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles