Minister: Toobali nimetamine kontrollikomisjoni on karikatuur kuubis (11)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Ardi Truija

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva justiitsministri Urmas Reinsalu hinnangul peaks kriminaalkorras karistatud Keskerakonna peasekretär Priit Toobal erakondade rahastamise järelevalve komisjoni liikmeks asumisest loobuma, vastasel juhul lubab ta seaduseelnõusse kirjutada järelevalveasutuse liikme miinimumnõuded.

Reinsalu teatas, et Toobali nimetamine erakondade rahastamise järelevalve komisjoni on «karikatuur kuubis» ning õigusriigis, kus järelevalveasutused peavad looma usaldust ja läbipaistvust, ei tohi selline käitumine läbi minna.

«Asi on lihtne: kas Toobal ise loobub või siis algatab justiitsministeerium seaduseelnõu miinimumnõuete kohta sellistes avaliku huvi järelevalve asutustes,» ütles Reinsalu ja lisas, et kuigi talle ei meeldi reguleerida ühe inimese pinnalt süsteemi, ei saa lasta taolisel juhtumil kogu süsteemi autoriteeti diskrediteerida. «Riik on tõsine asi, see ei ole koht pullitegemiseks väärtuste ja usaldusega.»

Toobal: Eesti peab olema demokraatlik õigusriik

Toobal saatis õhtupoolikul ministrile avaliku vastuse, kus märkis, et esiteks pole Reinsalu Lennart Meri. «Iga kord, kui sa püüad avalikult etendada Lennart Meri, müristada riigist, isamaast ja väärtustest, meenub rahvale kaks asja,» kirjutas ta. «Esiteks, kuidas sina, Ken-Marti ja teised lubasite uut poliitikat, puhtust ja ausust. Siis selgus, et Ken-Marti on liiklushuligaan ja susserdaja.»

Teiseks meenub rahvale Toobali sõnul, kuidas Reinsalu kukkus IRLi esimehena läbi «nagu tühi koht». «Ärme lähe isiklikuks, eks, kuid tunnistagem, et isegi suust suhu hingamine ei päästa enam sinu erakonda. Võib-olla Helmed võtavad sind kunagi EKREsse vastu. Kirjuta juba avaldus valmis,» ütles Toobal.

Ka soovitas ta õppust võtta isikupõhisest seadusloomest. «Kunagi tegid isamaalased seaduse, et Rüütel ei saaks presidendiks. Siis tegite seaduse, mis pidi Savisaare Tallinnas võimult minema pühkima. Suurendasite volikogu liikmete arvu, kulusid jne, aga Keskerakond võitis veel suurema enamuse linnavolikogus. Praegu püüate kokku kirjutada Juhan Partsi nimelist kooseluseadust jne. Iga kord kaevate ise augu, kuhu sisse kukute,» kirjutas Toobal.

Samuti küsis ta, kas Reinsalu meelest on normaalne panna ministeerium tööle, et hoida ära talle poliitiliselt ebamugava vastase sattumine erakondlikku komisjoni. «Ma saan aru, kui oleksid müristanud, et teete IRLi fraktsiooniga kiirelt seaduseelnõu. Aga ähvardus, et paned ministeeriumi tööle, et ajada oma erakonna asja. Häbi!» märkis ta.

Toobal lisas, et talle oleks suur au, kui Reinsalu viimaseks tööks enne IRLi lõplikku uppumist jääks just teda silmas pidades kirjutatud eelnõu. Tema hinnangul oleks see väga sümboolne, täpp i-l, mis jääks meenutama «kogu seda õiguslikku nihilismi, politiseeritud õigusemõistmist ja jõuetut väikest politseilist diktatuuri, mida sina ja su väikesed haledad sõbrad loosungist «Vali kord!» alates on Eestis püüdnud luua». «Ei tulnud välja,» kirjutas Toobal.

Ta märkis, et Eesti peab olema demokraatlik õigusriik. «Ja meeldib või mitte, Keskerakond ei hakka kunagi sinu käest luba küsima, keda oma esindajaks määrata. Minu valijad valisid mind tagasi riigikokku teie süüdistustele vaatamata, minu erakonnakaaslased valisid mind erakonna juhatusse, ja juhatus peasekretäriks. Mandaat on mandaat. Ära enam kunagi aja segamini oma parteid ja Eesti riiki,» kirjutas Toobal Reinsalule.

Kruusimäe: Isiklik rünnak ministri vastu tõestab Toobali sobimatust poliitikasse

«Üldiselt on taunitav kriminaalide osalemine demokraatlikes protsessides. Kriminaalselt karistatud inimesel ei saa olla moraslset mandaati kontrollimaks erakondade rahastamist,» sõnas Tallinna linnavolikogu IRLi fraktsiooni liige Tarmo Kruusimäe.

«Priit Toobali esitamine komisjoni liikmeks on irvitamine Eesti seaduste üle, mille alusel on nii Toobal kui kogu Keskerakond ka süüdi mõistetud. Oma järge ootab veel ka erakonna esimees.»

«Seistes kohtu ees ei osanud Toobal Keskerakonna rahaasjadest öelda sõnagi. Huvitav, kust siis nüüd on tulnud laialdased teadmised erakondade rahaasjadest, mida Jaanus Karilaid väidab tal olevat,» ütles Kruusimäe.

«On kurb, et Keskerakond ei leia Toobalile muud poliitilist rakendust, aga Erakondade Rahastamise Järelvalve Komisjoni tal asja ei ole,» tõdes Kruusimäe.

Ilmekas näide Toobali sobivusest erakondade rahaasju kontrollima on Kruusimäe sõnul tema isiklik rünnak justiitsministri vastu. «See näitab lisaks Toobali ebastabiilsuse ka tõsiasja, et tal ei ole enda kaitseks mitte kui midagi öelda,» lisas Kruusimäe.

Keskerakond teatas eile, et esitas erakondade rahastamise järelevalve komisjoni uue koosseisu liikmeks Toobali ja asendusliikmeks seni komisjonis erakonda esindanud Tõnis Möldri. Kirjast selgus, et liikme ja asendusliikme nimetamise otsustas Keskerakonna juhatus märtsi alguses.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni praeguse koosseisu volitused lõpevad 27. aprillil. Uus koosseis, kuhu peavad liikme nimetama kõik parlamendierakonnad, õiguskantsler, riigikontrolör ja vabariigi valimiskomisjon, asub ametisse viieks aastaks.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles