Anna ka enda hääl: Postimehe toimetus hindab kõige kõrgemalt minister Arto Aasa (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas ajakirjanikele intervjudu andmas.
Peaminister Taavi Rõivas ajakirjanikele intervjudu andmas. Foto: Sander Ilvest

Postimehe toimetuses hindasid ministreid nende esimese tööaasta lõppedes peatoimetaja asetäitjad ning uuriva, uudiste, arvamus-, majandus- ja välistoimetuse liikmed. Hea lugeja, mida arvad sina?

 

riigihalduse minister Arto Aas (RE) – 3,9

Foto: Erik Prozes / Postimees

Peaministri isikliku sõna ja õla toel suutis Aas haldusreformiga riigikokku jõuda. Tasane tegutsemine, inimestega rääkimine, konfliktide vältimine ja usk kuni viimaste koosolekuteni, et asi saab teoks, veenab ka omavalitsusi, et sel korral saavad piirid nihutatud.

Aasa ambitsioonitus selle kõige juures tekitab aga kõhkluse, kas eesmärk oli ikkagi piisavalt kõrge või tuleb reformi mõne aja pärast taas reformima asuda. Postimees andis Aasale enim punkte avansina, nüüd tuleb haldusreform toimima saada.

* Ministrite töö hindamisel palume arvestada, et 1 on kõige kehvem ja 5 kõige parem hinne.

 
Kuidas hindad Arto Aasa tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

siseminister Hanno Pevkur (RE) – 3,8

Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

On teada, et ta võitleb usinalt oma valdkonna eest, aga millegipärast ei kanna see kodupartei soosingut ja julgeolekuhaprust arvestades ikkagi vilja. Rahast on puudus politseis, päästeametis, kaitsepolitseis.

Tunnustada tuleb Pevkurit enam-vähem hakkama saamise eest pagulasteema maaletoomises ja haldamises, kuid eriline tunnustus selle eest, et ta ei teinud Eston Kohvri kojutoomisest isiklikku sõud ja poliitilist palagani.

 

 
Kuidas hindad Hanno Pevkuri tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

 

välisminister Marina Kaljurand (parteitu) – 3,7

Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ministriametit ja ministeeriumi oma presidendikampaanias naerusuiselt ära kasutava Kaljuranna puhul jääb selgusetuks, milline on tema visioon, tema poliitika. Välisministeerium armastab teda ja tegemist on olnud tubli diplomaadiga.

Parteitu ministrina paistab silma tema poliitiline kogenematus, kuid vaieldamatult on tegemist äärmiselt sooja inimesega, valitsuse poiste seas emafiguuriga. Eesti laevakaitsjaid Indis ega Eesti ettevõtjat Venemaal pole seni õnnestunud tagasi koju tuua.

 
Kuidas hindad Marina Kaljuranna tööd ministrina?
1
2
3
4
5
trivia quizzes
 
 
 
 
 
 

 

haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi (RE) – 3,6

Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Valitsuse sotsiaalmeediaminister, kes blokeerib Facebookis mõnuga oma kriitikuid. Ei lase end tundlikust ministriportfellist segada ega isiklikku mainet rikkuda ja rokib endiselt. Kuid kas peale erakoolide on veel midagi? Jaak Aaviksoo lükkas omal ajal asjad käima ja Ligil tuleb neid lihtsalt jätkata.

Õpetajate palka suudeti läinud aasta tõsta, kuid lisa ei paista enam tulevat. Samas on tunda, et õpetajad on tema selja taga ja õpetajate eest vähemalt püüab Ligi võidelda.

 

 
Kuidas hindad Jürgen Ligi tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

 

majandus- ja taristuminister Kristen Michal (RE) – 3,5

Foto: TEET MALSROOS ÕHTULEHT

Minister, kes teeb ja toimetab, ning jääb ettekujutus, et ta teab ja oskab, aga ikka kammitseb kahtlus, kas kõik on nii, nagu näib. Kahtlus, kas sukasääresummad ja ämmakapid on lõplikult kadunud. Suutlikkus Eesti rahvusfirma Estonian Airi pankroti järel sujuvalt uus firma luua väärib tunnustust.

Samuti on ta ette võtnud riigifirmade nõukogude luhvtitamise. Uueks suureks väljakutseks saab sügisel Leedost tühjaks jäänud praamimajanduse navigeerimine.

 
Kuidas hindad Kristen Michali tööd ministrina?
1
2
3
4
5
here
 
 
 
 
 
 

kaitseminister Hannes Hanso (SDE) – 3,3

Foto: Tairo Lutter / Merilin Mändmaa

Parteiliste vangerduste järel kaitseministriks saanud kirikuõpetaja häälega Hanso puhul ütlevad mitmed temaga välisreisidel kaasas käinud, et ta on diplomaadina tugevam kui talle koha loovutama pidanud Sven Mikser.

Samas oodatakse temalt rohkem välispoliitilist analüüsi ja kirjeldusi kaugetest maadest. Oma jope, kuid mitte poliitik. Tal puudub justkui loomuomaselt poliitiline agenda. Väljapool tugev, riigi sees mitte nii väga.

 
 
Kuidas hindad Hannes Hanso tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Do Quizzes
 
 
 
 
 
 

 

justiitsminister Urmas Reinsalu (IRL) – 3,2

Foto: Mari Luud / Õhtuleht

President Lennart Meri algatatud murtud rukkilille kampaaniast igas ametis oma kuuetaskusse õisi noppiv Reinsalu on veidi populistlik ja silmakirjalik – ühel hetkel ütleb, et seadusi tehakse liiga palju, aga kui tekib väiksemgi probleem, siis tekib kihk kõik seadustesse raiuda.

Aasta lõpus pani kulme kergitama soov keelustada riigiasutustes burkade kandmine. Karmide karistuste mees. Veendunud, et tarkust saab tagumiku kaudu inimestesse süstida. Vali kord ja vitsahirm.

 

 
Kuidas hindad Urmas Reinsalu tööd ministrina?
1
2
3
4
5
here
 
 
 
 
 
 

kultuuriminister Indrek Saar (SDE) – 3,2

Foto: Marko Saarm / Sakala

Kaval poliitik, kes jätab kultuurirahvale küll positiivse mulje, aga ei tee suurt midagi, ei julge ette võtta ühtegi kultuuripoliitiliselt vajalikku sammu, kuna nii emotsionaalses valdkonnas on kerge kaotada hääli ja siis ei aita ka valimiseelne osalemine «Õnne 13s», kust tema tegelaskuju on praegu taas kadunud.

Saare kavalust näitab kirjanikupalga loomine, mis on riigile odav, aga ei lahenda tegelikke muresid, kuid avalikkuse jaoks kõlas see kenasti. Käärid käes, ootab ta kindlasti juba ERMi avamist Tartus.

 

 
Kuidas hindad Indrek Saare tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Riddles
 
 
 
 
 
 

 

sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna – 3,1

Foto: TEET MALSROOS ÕHTULEHT

Vähemalt retoorikas on Tsahkna reformimeelne. Talle on omane hingehoidlikke vestlusi pidada ja inimesi ära kuulata. Tema saavutusteks on abivahendite reform, töövõimereformi käima lükkamine, elatisabifondi küsimuse jõudmine valitsusse.

Samas on ta jännis oma erakonnaga, tema jõud ei käi sageli fraktsioonist üle ja see kahandab veenvust. Kui pagulaskriisi alguses näis tema kõige usutavama eestkõnelejana, siis sügiseks oli ta selle rolli käest andnud.

 
Kuidas hindad Margus Tsahkna tööd ministrina?
1
2
3
4
5
here
 
 
 
 
 
 

 

keskkonnaminister Marko Pomerants (IRL) – 3,1

Foto: SCANPIX

Ministriametisse asudes eeldati Pomerantsilt vähemalt 56 pomeriimi minutis, kuid minister paistab silma äärmise silmapaistmatuse ja tagaplaanil tegutsemisega. Ta on pildilt kadunud, ehkki ministriamet annab suurepärase võimaluse uusi valimisi silmas pidades häälte nimel pingutada.

Jääb mulje, justkui ei sooviks Pomerants enam üldse poliitikas jätkata. Tema saavutuseks jääb töö põlevkivimajandusega, kuid tegemist on asjaga, mis tuli lihtsalt ära teha.

 

 
Kuidas hindad Marko Pomerantsi tööd ministrina?
1
2
3
4
5
quiz
 
 
 
 
 
 

 

rahandusminister Sven Sester (IRL) – 3,1

Foto: Liir Treimann / Postimees

Jumala ja partei abiga ministriks saanud Sester oli nurgeline tüüp, kellest ministriametiga on pungunud ümar pintsaklipslane. Ta ei väljenda end maksu- ja fiskaalpoliitikast rääkides arusaadavalt, samas pole ka lollusi teinud. Õnneks lammutati tema ajal maha ainult rahandusministeeriumi hoone, mitte maja sisu.

Jäi meelde vankumatuna maksutõusuvõitluses. Kuulates ametnike juttu hirmust majandusnäitajate pärast, võib arvata, et peagi seisab Sesteril ees tõehetk: kuidas tekitada riigieelarvesse ei millestki midagi.

 
Kuidas hindad Sven Sesteri tööd ministrina?
1
2
3
4
5
free poll
 
 
 
 
 
 

 

peaminister Taavi Rõivas (RE) – 2,7

Foto: SCANPIX

Kirevale sokidiplomaatiale ja Eesti müügile keskendunud peaminister on püüdnud näida veenva läbirääkijana, kuid erimeelsused koalitsioonis jätavad arenguruumi. Nišimajandusele pühendunud Rõivas sai väga hästi hakkama USA jutusaates ja tutvustab ettevõtjatele usinasti maailma.

Võrreldes esimese ametiajaga on Rõivas kindlasti arenenud. Ta on suutnud küll valitsust koos hoida, kuid teravatest ühiskonnateemadest hoiab isiklikult pigem kõrvale.

 
Kuidas hindad Taavi Rõivast?
1
2
3
4
5
Riddles
 
 
 
 
 
 

tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski (SDE) – 2,7

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Sotside juhiks saanuna laia joonega valitsusse tulnud Ossinovski on tuntud oma kompromissitusega. Ta on olnud üks kiiremaid ametiõppijaid, kuid just seesama teadlik vastandumine ja vastutöötamine nullivad tema suured plaanid.

Nimetades alkoholitootjaid surmakutseriteks, ütles Ossimovski välja, mida mõtleb, kuid teenis seejuures ettevõtjate pahameele. Samas oli alkohol see päästerõngas, mille külge ministriks saades kõlavalt klammerduda ja midagi ära teha.

 
Kuidas hindad Jevgeni Ossinovski tööd ministrina?
1
2
3
4
5
Poll Maker
 
 
 
 
 
 

 

maaeluminister Urmas Kruuse (RE) – 2,5

Foto: Pm

Kruuse tugevuseks on enda kiire valdkonnaga kurssi viimine. Samas on tegemist võimuliidu vallandajaministriga. Aasta alguses, seakatku järellainetuses lasi ta lahti veterinaar- ja toiduameti juhi Ago Pärteli.

Ameti töötajad nõudsid juhi tööle ennistamist. Samuti ei olnud ta rahul loomsete jäätmete käitlemise tehase juhtkonnaga. Öeldakse: konjunkturist, kes omasid ei toetanud.

 

 
Kuidas hindad Urmas Kruuse tööd ministrina?
1
2
3
4
5
online poll
 
 
 
 
 
 

 

ettevõtlusminister Liisa Oviir (SDE) – 2,1

Foto: Liis Treimann/Postimees

Ministripoolik, kelle puhul ei teagi, millega ta täpselt tegeleb. Ülearu vaimustuses pole ministeerium ega ka sotside fraktsioon. Millised on tema ülesanded? Ettevõtjate poolt on kuulda kurtmist, et ta ei suuda väliskohtumistel arutelusid sisukalt suunata.

Kogenematuse taha on jäänud seega nii mõnedki head võimalused. Ehk liidaks uuesti ministeeriumi ja pakuks osaministri kohta?

 
Kuidas hindad Liisa Oviiri tööd ministrina?
1
2
3
4
5
here
 
 
 
 
 
 
Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles