Jahimehed saavad seakatku leviku tõkestamist videote pealt õppida

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssead. Pilt on illustratiivne.
Metssead. Pilt on illustratiivne. Foto: Ove Maidla/Postimees

Maaeluministeeriumi tellimusel valmis kolm jahimeestele mõeldud õppevideot, milles jahimehed saavad juhiseid sigade Aafrika katku (SAK) leviku tõkestamiseks ja tõrjumiseks metsas.

«Õppevideotes näidatakse veelkord üle, kuidas bioohutust tagada ja näiteks ka õigesti proove võtta,» ütles veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitja Olev Kalda.

«SAKi viirus on väga vastupidav ja võib näiteks metssea korjuses säilida mitu kuud ning on oluline, kuidas nakkusohtliku materjaliga ümber käiakse,» rääkis Kalda. «Kõik võimaliku nakatunud sea või tema eritistega kokkupuutunud pinnad ja materjalid tuleb puhastada ja desinfitseerida ning metsast lahkudes veenduda, et ei jäetaks maha haigustekitajat sisaldada võivat materjali.»

SAKi farmidesse jõudmise vältimiseks peab suvel väga rangelt järgima bioohutusnõudeid nii jahinduses kui ka seakasvatustes.

Õppevideotes antakse juhised SAKi proovide võtmiseks kütitud metssigadelt, surnult leitud metssigade nõuetekohaseks kahjutustamiseks ning bioohutuse tagamiseks metsas leviva seakatku efektiivsemaks ennetamiseks ja tõrjumiseks. Videod on valminud maaeluministeeriumi, VTA, veterinaar- ja toidulaboratooriumi ning Eesti Jahimeeste Seltsi (EJS) koostöös ning on tõlgitud ka vene keelde.

EJSi tegevjuhi Tõnis Kortsu sõnul suhtuvad jahimehed võimalikesse riskidesse vastutustundlikult ning jahimeeste koostöö veterinaaridega nii proovide võtmisel kui nakkusohtlike korjuste kõrvaldamisel toimib hästi. Siiski pani ta jahimeestele südamele, et metsas toimetades teadvustataks võimalikke ohtusid, et mitte sattuda ise taudi edasikandjaks.

«Soovitan jahimeestel kindlasti need videod üle vaadata, selle põhjal igaühel hinnata, kas ta on teinud kõik endast sõltuva taudi edasise leviku tõkestamiseks ja meeles pidada, et iga riskipiirkonnas kütitud metssiga võib olla viiruse kandja,» lausus Korts.

Maaeluministeerium, VTA ning veterinaar- ja toidulaboratoorium viivad koostöös EJSi, tõusigade aretusühistu ja maaülikooliga tänavu kevadel läbi teavitusprogrammi, millega parandatakse seakasvatajate, jahimeeste ja elanikkonna teadmisi seakatkust ja selle levikust, et vähendada SAKi farmidesse jõudmise riski. Toimuvad jahimeeste infopäevad, valminud on õppevideod jahimeestele, kavas on infopäevad seakasvatajatele ja elanikkonnale suunatud teavitustegevused.

Videod on leitavad seakatku veebilehel ja maaeluministeeriumi YouTube’i kanalis aadressidel https://goo.gl/iSwiXZ ja https://goo.gl/oBv44A

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles