Välisministeerium tahab Savtšenko teema arutamist valitsuses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savtšenko.
Savtšenko. Foto: SCANPIX

Välisministeerium soovib arutada valitsuses võimalike sanktsioonide kehtestamist isikute vastu, kes on seotud Ukraina naispiloodi Nadija Savtšenko vangimõistmisega Venemaal.

«Oleme Leeduga ühenduses ja arutame edasist valitsuses,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Maria Belovas kolmapäeval BNSile.

Leedu otsustas teisipäeval esimese Euroopa Liidu liikmesriigina keelata kümneks aastaks sissesõidu isikutele, kes on seotud Savtšenko vangistamise ja süüdimõistmisega. Lisaks niinimetatud Savtšenko nimekirjale kandis Leedu musta nimekirja isikud, kes on seotud ka ukraina filmitegijate Oleh Sentsovi ja Oleksandr Koltšenko süüdimõistmisega. Kokku kanti nimekirja 46 Vene ja Ukraina kodanikku. Leedu välisminister Linas Linkevičius kutsus teisipäeval otsust avalikustades ka teisi ELi liikmesriike piirangutega ühinema.

Belovas rõhutas, et Savtšenko küsimuses on Eesti jaoks esmatähtsad tema kiire vabastamine ning Euroopa Liidu ühtne poliitika ja ühistegevused Venemaa survestamiseks, kuna sellel on suurim mõju Venemaa otsustele.

Välisministeeriumi esindaja kinnitusel on Eesti nõudnud korduvalt Savtšenko vabastamist ning samuti on Euroopa Liit ühiselt avaldanud survet Venemaale. «Rahvusvaheline tähelepanu ja surve on oluline, et Venemaa nõustuks lahendusega, mille tulemuseks on Savtšenko vabastamine,» märkis Belovas.

«Nii kohtuotsus kui ka kogu protsess tema üle on olnud Venemaa rahvusvaheliste kohustuste ränk eiramine," märkis Belovas. «Oleme väga mures tema tervisliku olukorra pärast, arvestades, et ta on mitmeid päevi keeldunud toidust ja joogist,» lisas ta.

Ukraina sõjaväelendur Savtšenko (34) langes 2014. aasta juunis Donbassis peetud lahingute käigus separatistide kätte vangi, kes andsid ta üle Venemaa võimudele. Venemaa süüdistas Savtšenkot kahe Vene ajakirjaniku tapmisele kaasaaitamises. Savtšenko mõisteti 22. märtsil Venemaa kohtus 22 aastaks vangi.

Pärast vangistamist valiti Savtšenko Ukraina parlamenti ülemraadasse ning ta on ka Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee (ENPA) liige.

Välisministeeriumi esindaja viitas, et formaalselt on isikutele sissesõidukeelu kehtestamine siseministeeriumi pädevuses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles